Hirdetés

A vízügyesek munkája passzív szemlélődés?

civishir.hu

2017.02.11. 10:38

A vízügyesek munkája passzív szemlélődés?

Aggodalom a Tisza partjáról.

Hirdetés

Tisztelt Szerkesztőség! Az elmúlt évek leghidegebb tele köszöntött be karácsonyt követően. Az előrejelzések folyamatosan -10 fok alatti nappali adatokkal voltak tele, estére -20 fokot jósoltak. Szilveszterre úgy befagyott a Tisza, hogy a kompok is leálltak. Folyamatosan nőtt a jégvastagság, Tokaj fölött január végére 50 centiméter körülire vastagodott a jégpáncél. A hó a vízgyűjtő területen átlag fölötti vastagságúra hízott, több milliárd köbméter a hóban tárolt víz, hasonló, mint a 2000-es árvíz előtt.

A vízügy nyilatkozott: semmi gond, volt már ilyen!

Néhány napja esővel érkezett kisebb felmelegedés. A hegyekben lezúdúlva, a fagyott talajon lerohanó víz felhasította a jeget, ami megindult nagyobb folyóink felé.

A vízügy nyilatkozott: semmi gond, a Szamos jégzajlása nem éri utol a Tiszán vonulót. Két nap múlva utolérte! Vásárosnaményt elhagyva a jégár – a hajtűkanyarokban fennakadva – 22 kilométeres jégfaldugót okozott Záhony alatt. A vízügy nyilatkozott: csak másfél méter vastag. Az eleje meg két és fél méter. Semmi gond, majd elnyalja a víz és az áradás is megszűnik.

Kiváncsi lennék, ki ment rá a jégre és hogy mérte meg?

A napokban a jégen próbarobbantottak ott, ahol telel a legtöbb hal (lesz bográcsba való dögivel). Arra hivatkozva védeni kell a duzzasztót.

Dézsavü-érzés fogott el: a mostani állapot hasonló a 2003-ban a vízügy által elkövetett tiszalöki jégdugóhoz. Apadó vízen felküldték a jégtörőket aprítani a jeget. Apadó víznél a parton fennakad egy meg még egy jégtábla és kész a dugó, mert szűkül a meder. A Keleti-főcsatorna vízellátása is problémás volt, Debrecen ivóvízellátását is veszélyeztették. A debreceni vízügyesek ügyes megoldása mentette meg városunkat a vízkorlátozástól.

Véleményem szerint passzív szemlélődés csak a vízügyesek munkája. Jelmondatuk: majd lesz valahogy.

Most bevetnek mindent, költséget és technikát nem kímélve, helikopteres felderítés, robbantási előkészületek, nyilatkoznak úgy, hogy lássuk a hatalmas munkájukat; mögöttük a jég! Csak semmit nem tudnak kezdeni vele. A jégdugó alatt összefüggő állójég mindenütt.

Ha egy horgász egy rajzás utáni halott kérészt eltesz, és rajtakapják, minimum 10 ezer forint a bírság. A A természetet nem tisztelve most a vízügy szétrobbantgatja szeretett folyónkat? Ezt tudja csak a sok adóforintból fizetett szakember? Hány millió forint a természetben keletkezett kár? Ki se lehet számolni, mennyi állatka pusztul el: rákok, kagylók, halak, gerinctelenek stb. Uraim, ez a megoldás?

A vízügyesek ismerik a jégtörők kapacitását, azaz hogy milyen vastag jeget képesek feltörni, ezért nem küldik most, ráadásul apadó víznél nem is ildomos.

Abban hibáztak, hogy nem kellett volna engedniük ekkora vastagra hízni a jeget, folyamatos jégtörő járőrözéssel, csatornát fenntartva a sodorvonalban, biztosítani a jég mozgását, gyengíteni a vastagabb helyeken, ez lett volna a megoldás.

Nem vették figyelembe az előrejelzéseket, későn kezdtek reagálni.

Véleményem szerint , ha elindul a torlasz, rövid időn belül megint megakad, hiszen álló jégnek ütközik. Csak abban reménykedhetünk ,hogy a víz alulról elnyalja nagy részét.

Néhány nap és itt a hirtelen felmelegedés, és továbbra is ott a hegyekben 1,2 milliárd köbméter víz. Ez a hó az igazi veszélyforrás, mert egy eldugult folyó a befogadója. És ahogy szokott lenni, senki semmiért nem felelős.

Tiszajég

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés

.