Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gépjárművünk elhanyagolt részei – a lengéscsillapítók

| 2022. 03. 30. | 20:40:00
Amikre feltétlen érdemes odafigyelnünk a biztonságos autózás érdekében.
Gépjárművünk elhanyagolt részei – a lengéscsillapítók
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Sajnos mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy a magyar utakat sok helyen nem épp a tükörsima kivitelezés jellemzi. Rengeteg olyan útszakaszon járunk, amik bizony elég komolyan igénybe veszik autónkat, leginkább pedig a lengéscsillapítókat. Ilyen útviszonyok mellett jobb résen lennünk, és a lengéscsillapítók cseréjét nem kizárólagosan akkorra időzítenünk, mikor a régiek már teljesen feladták. Íme, pár dolog ennek kapcsán, amikre feltétlen érdemes odafigyelnünk a biztonságos autózás érdekében.

Lengéscsillapító-csere – de mikor?

A lengéscsillapítók cseréjét sokan felelőtlenül akkorra halasztják, mikor az már szinte teljesen üzemképtelen ez az alkatrész. Érdemes viszont az eszünkbe vésni, hogy a lengéscsillapítók egy idő után maguktól is elhasználódnak, tehát bizonyos időközönként megéri ellenőriztetni őket, majd szükség esetén cserélni. Azonban ha az autó imbolyog, az eleje megemelkedik, instabilan veszi a kanyarokat, megnő a fékút vagy épp egyenetlen kopás látható a gumikon, akkor feltétlen meg kell nézetni egy megfelelő szakemberrel. Ezek ugyanis mind a lengéscsillapító hibájára utalnak, és idővel csak fokozódni foknak, ami rendkívül balesetveszélyes! A kemény útviszonyok hihetetlenül igénybe veszik gépjárművünk ezen részeit, így nem csoda, ha gyorsan elhasználódnak.

Hogyan előzzük meg mindezt?

A megelőzés tekintetében is akad pár olyan tipp, amit sok sofőr hajlamos elhanyagolni. Először is érdemes kerülnünk a rossz útszakaszokat. Persze, ez nem könnyű, ha más nem áll rendelkezésünkre, azonban általában az út széle szokott tropára menni ott, ahol nagyobb a kamionforgalom. Ilyenkor érdemes a padkától kicsit távolabb húzódva haladnunk, ha csak lehetőségünk adódik rá, hiszen a felezővonalhoz közel általában kevésbé zord útviszonyokkal találkozhatunk. A fékezéssel is érdemes óvatosan bánnunk. Kezdő sofőrként még nyilván mindannyian odafigyeltünk az óvatos, szakaszos fékezésre, de ahogy megjön az önbizalmunk, eléggé sietősre foghatjuk a dolgokat. Ekkor azonban jön majd a satufék, ami nem csupán a féktárcsákat nyúzza, de a lengéscsillapítóknak is rengeteget árt. Jellemzően a rutinosabb sofőrök hibája, hogy masszív tempóval haladnak a kanyarig, majd ott inkább rálépnek a fékre, mintsem előre lassítanának. Tehát jobban tesszük, ha odafigyelünk azokra a jó tanácsokra, amiket kezdő sofőrként oktatónktól kaptunk útravalóul – nem csak biztonságosabbá teszik a vezetést, de még gépjárművünk is kímélik. Természetesen ez sem mentesít a lengéscsillapítók rendszeres átvizsgálásától, amit nem szabadnak akkora hagynunk, amikor valamilyen komoly hibával szembesülünk. Normális esetben körülbelül húszezer kilométerenként ellenőriztetnünk kéne őket az egész futóműrendszerrel egyetemben. Más esetben sajnos előfordulhatnak olyan hibák is, amik az úton végzetesnek számítanak. Összefoglalva tehát láthatjuk, hogy a rendszeres karbantartás és az óvatos vezetés ebben az esetben is nagyon sokat számít. Bármilyen rutinos sofőrök legyünk is, feltétlen érdemes ezeket észben tartanunk.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Eltűnt egy 26 éves debreceni nő
Február 10-én ismeretlen helyre távozott.
Hirdetés
Hirdetés
Kihallgatták Varga Juditot
Kihallgatták Varga Juditot
A volt igazságügyi miniszter a Központi Nyomozó Főügyészségen járt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Tíz újabb Mercedes váltja a korábbi Volvókat Debrecenben
A számok alapján sokkal több 6-14 éves készül használni a közösségi közlekedést, mint az ingyenesség előtt.
Ingyenes jogosítvány – egy debreceni autósiskola szemével
Az új intézkedés a közlekedési kultúrán javíthat, de nem jelent jelentős kiadáscsökkenést.
Keresztje lett Biharkeresztesnek a sok iparűzési adó
Kopogtatnak újabb beruházók a kisvárosban, az ipari területre alkalmas hely azonban elfogyott.
Szőnyeget vennének a Hotel Lyciumba
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Pert nyert a Forbes a Hell cég ellen, azaz le lehet írni a milliárdos tulajdonosok nevét
2019-ben a személyiségi jogok megsértése miatt nyújtottak be keresetet a bíróságra.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
Berettyóújfalu három iskolája is bemutatkozott a Kölcseyben
A főispán és a polgármester a szakképzés jelentőségét hangsúlyozta.
 Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
Modern SPAR szupermarket nyílt Hajdúböszörményben
A több mint 100 millió forintos beruházással elkészült új SPAR szupermarket március 21-én nyitotta meg kapuit a vásárlók előtt Hajdúböszörményben. A Baltazár Dezső utca 8-16. szám alatti fejlesztés révén 20 fő foglalkoztatására teremtett lehetőséget a vállalat.
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Ami a világűrben zajlik, arról Debrecenben tudnak
Innovációs Laboratóriumot avattak az NI Hungary debreceni telephelyén.
Hirdetés