Hirdetés

Hirdetés

Az autóipart is forradalmasíthatja a debreceni fizikusok új felfedezése

2018.09.10. 17:18

Az autóipart is forradalmasíthatja a debreceni fizikusok új felfedezése
(Fotó: unideb.hu)

A kutatók azt vizsgálták, mi történik, ha nanométeresre csökkentik az atomok méretét.

Hirdetés

Hirdetés

A szakemberek olyan eljárást dolgoztak ki, amellyel alacsony hőmérsékleten sikerül nanométeres fémrétegeket speciális ötvözetté alakítani - írja az unideb.hu.

Úgynevezett fémezőréteget hoztak létre egy speciális eljárással a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Tanszékén. A kutatók azt vizsgálták, mi történik, ha nanométeresre – azaz egy hajszál ötezred részére - csökkentik az atomok méretét, ezáltal ugyanis alacsonyabb hőmérséklet kell a kívánt eredmény eléréséhez.

Ez ipari méretekben nagyon komoly energiamegtakarítást jelent.

Hiszen, ha több száz ilyen lapkát kell sorozatban kezelve fémezni, akkor nem mindegy, hogy azt 450 fokon vagy 180 fokon kezelik – magyarázta el Beke Dezső, a Debreceni Egyetem Szilárdtest Fizika Tanszékének professzora.

A vizsgálatokat speciális eszközökön hajtották végre. A kutatás egyik fontos eredménye, hogy az eljárással új ötvözeteket is létre tudnak hozni. A felfedezés hasznosítható lehet az integrált áramkörök gyártásában és a mágneses adattárolásnál is.

Ezek a módszerek, eszközök előállítására, illetve – amennyiben egy eszköz magas hőmérsékleten működik –, az eszközök stabilizálására is alkalmas lehet. Ezért akár erőműveknél vagy autóiparban is hasznos lehet

– hangsúlyozta Katona Gábor egyetemi adjunktus.

A kutatást pályázati forrásokból finanszírozták, többek között a Regionális Anyagtudományi Kiválósági Műhely támogatásával.

Hirdetés

Szóljon hozzá!

Hirdetés

.