Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Egy alig ismert világhatalom: Tokelau!

| 2017. 05. 04. | 17:08:00
Egy kis Csendes-óceáni sziget túlszárnyalja a Föld szinte valamennyi országát.
Egy alig ismert világhatalom: Tokelau!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Van egy dolog, amiben egy kis Csendes-óceáni sziget túlszárnyalja a Föld szinte valamennyi országát. Ez a sziget, pedig nem ás, mint a Tokelau. De mitől annyira különleges, ez a sziget?

A domainnevekben! Mindannyian ismerjük a domainneveket, ezek azok a webcímek, amelyet begépelve elérhetjük az egyes weboldalakat.

Minden országnak saját domainvégződése van, ez Magyarországon a .hu, Németországban a .de, és vannak olyan nemzetközi domainek, mint a .com, vagy a .info.

Azt gondolnánk minél nagyobb az ország, annál több regisztrált domainvégződése van, de ez közel sincs így.

Tokelau: a világ vezető hatalma

A világ vezető domainhatalma ugyanis nem más, mint Tokelau, egy kis Csendes-óceáni szigetállam, amely jelenleg kétszer annyi domainvégződéssel rendelkezik, mint az utána következő Németország.

A lista harmadik helyén jelenleg Kína áll. És hogy hol van a tech-óriás USA? Nos, valahol a lista hátulján, ugyanis Amerikában a nemzetközi.com domainvégződés terjedt el a nemzeti .us helyett.

És hogy miért ez a kis sziget áll az élen? Nos, a válasz igen egyszerű: a profit miatt. Az internetkorszak elején a domainek ingyenesek voltak, de ez hamar megváltozott és ekkor indul el Tokelau története. A 2000-es évek elején ugyanis ingyenessé tették domainvégződésüket, azokhoz bárki ingyen hozzáférhetett 12 hónapig. Ez pedig igen nagy vonzerőnek bizonyult, és milliószámra regisztrálták a kis szigetország domainvégződését.

12 hónap után a domain már fizetőssé válik, de általában ennyi idő elegendő egy próbaprojektre, ha pedig a számítás beválik, akkor a weboldal tartalma és a rajta lévő hirdetések bőven kitermelik a domainvégződés árát.

Persze mindezt a Tokelau-i lakosságnak is megéri, hiszen a domainvégződésekből némi bevétel is érkezik az államkasszába. Ez domainenként minimális összeg, de ha tudjuk, hogy a szigetországban csak 1400-an laknak, akkor megérthetjük, hogy a több millió domain végülis már tekintélyes jövedelmet hoz az országnak, és a GDP-jük jelentős részét adja – írja a Rackost magyar domain-regisztrátor.

Kis országok az élen

De nem ez az egyetlen érdekesség a domainek világában. A kis országok gyakran felülmúlják az interneten a világhatalmakat.

A kis Hollandiának például több értékesített domainvégződése van, mint Oroszországnak. És Lengyelországnak is több a domainvégződése, mint Japánnak, vagy éppen Indiának. Svájc pedig önmagában több domainvégződéssel rendelkezett, mint egész Afrika.

Magyar domainvégződések

És hogy hol áll a listán Magyarország? Nos, az európai államok között nagyjából ott állunk, ahol más mutatók tekintetében is állnánk, ugyanakkor világviszonylatban kiemelkedő helyet foglaltunk el, olyan országokkal versenyezve, mint Argentína, vagy Mexikó, amelyek népességszámban sokszorosa hazánk lakosságának.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.