Csak azért is magyar foci!

civishir.hu

2012.03.23. 13:34

Csak azért is magyar foci!

Debrecen – Tegnap este átadtam magam a spanyol focinak. A Barcelonát és a Real Madridot már jobban unom, mint a csalfa férj az otthoni szexet, gondoltam, egy pikáns Betis–Espanyollal búcsúztatom a napot. Nagy hiba volt.

Hirdetés

Persze az ember nem tudhatja előre, hogy a világ legerősebb bajnokságában is képesek sokkal rosszabb meccset játszani, mint a Paks a Pápa ellen. A két együttes védői például annyit idétlenkedtek az első félidőben, hogy Mészáros Norbi Simaccal masszív másnaposan elegánsabban teljesített volna, mégsem esett gól, mert a középpályások és a csatárok még az alapvonalat sem találták el, nemhogy a kaput. A szünetben a Sport TV stúdiójában Hegyi Iván, a magyar sportújságírás Obi-Wan Kenobija éppen nem mondta ki, hogy „ez kurva szar”, de szépen körülírta. A Betis–Espanyol – a hetvenedik perc tájékán elaludtam – jó szórakozást ígért, de annyi bénázást hozott, hogy büntetni kellene vele.

Mondjuk azt, aki a szerencsétlen magyar labdarúgáson élcelődik. Sokan vannak. Úgy tűnik, nem megy ki a divatból. A milliós látogatottságú, bevállalós és nagyon progresszív Index Katasztrofális, reménytelen címmel jelentette meg tudósítását a Ferencváros–DVSC bajnokiról. Három hétre elfelejtettem, de a Betis–Espanyol kínzása közben felsejlett. A zsurnaliszta akkora arccal fikázza a meccset, a két csapatot és az egész magyar focit, mint ide Jereván. Kíváncsi vagyok, hogy tud-e egy egyenest belerúgni a labdába? Szerintem nem. Ha tudna, akkor nem hozakodna elő a spanyol és az angol futballal a magyar foci mocskolódása közepette, mint ahogyan az ember nem rúgja ki a nőjét az ágyból azzal, hogy „csúnyább vagy, mint Jennifer Lopez”!

Méghogy a magyar foci nem adott életjelet! A klasszikus üzleti futball megteremtésére tett kísérletek jelenleg is zajlanak, és legalább történik valami, vége az önhülyítő csodavárásnak, a kilencvenes évek nihiljének, vagy szabadrablásának, nézőpont kérdése. Ha nem is gombamód, de szaporodnak a Nyugatról adaptált, akadémiai rendszerű képzések szerte az országban. Debrecenben éppen a héten tették le a Loki hetedhéthektáros focisulijának alapkövét. Leesett a tantusz: az alacsony itthoni nevelési költségekkel szemben a nemzetközi piacon jelentős bevételek kecsegtetnek. Tudjuk, Debrecenben már milliárdos hasznot is hozott a focibiznisz, egyrészt a jó érzékű játékospolitika, másrészt a nemzetközi porondon való részvétel által.

A fikázók számára talán rossz hír, de a focit a magyarok is felérik ésszel. Csak a szép zöld és egyenletes talaj hiányzik. Meg a stadionok. Nálunk egy kicsit sárgás fű, és a labda nagyon dadog, de csak azért is magyar foci!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés