Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Ignác
2015.02.01.
Él-e még az Isten?
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2013-03-31 09:48
14 hozzászólás

Sok mai iskolás számára Mária teherbeesésének mikéntjénél elveszíti hitelességét a sztori... A sonkaevésen túl is van dolgunk húsvétkor. Bereczki-Csák Helga jegyzete

hirdetés

A hitetlenek hangos bizonyságot akarnak, a hívők csendet. Úgyhogy ebben a tekintetben ma a hitetlenek nagyobb figyelmet érdemelnek. Nem kell ahhoz üdvösségre vágyni, mennyországban, eljövetelben és bűnbocsánatban bízni, hogy az embert – legalább minimalista szinten – érdekeljék a bibliai történések. Középiskolások sokásaga még életében nem járt templomban – osztálykiránduláson sem, mert nem érdekes. (Nyilván. A KFC-ben nagyobb a választék). A keresztet felismerik, de hogy miért került rá Jézus, azt nemigen tudják. Zsidókat emlegetnek és feltámadást. A két latortól, a sziklasírtól, Mária Magdolnától, az I.N.R.I. felirat jelentésétől viszont zavarba jönnek. Azt mondják, őket nem nevelték bele a hitbe. Már a szüleik, néhány kivétellel a nagyszüleik se. Ők maguk már szinte egyáltalán nem részesültek mondjuk szentségekben (keresztség, bérmálás). A sorsban hisznek, abban, hogy az életben saját magukon kívül nincs kire számítani – állítják, a többi mese.

Az egyház dolga az lenne, hogy egy kicsit kevésbé manipulatív módon hajoljon oda a fiatalokhoz. Mondjuk úgy, hogy a kötelező hittan oktatást nem vallásos nevelést nyújtó intézményben felejtsük el! Elsősorban nem keresztény, hanem tajékozott embereket kellene belenevelni ebbe a világban. Azt tudatosítani, hogy az Ómagyar Mária-siralmat, Michelangelo Piétáját, Ady verseit, Munkácsy Trilógiáját nem lehet megérteni anélkül, hogy tudnának róla, ki volt Heródes, Barabás, min ment keresztül Mária a Golgotán a kereszt tövében. Nem lehet enélkül felfogni, mit jelent egy anya számára egy gyermek elvesztése – bármely korban. És a Bibliában minden benne van a testvéri szeretettől az áruláson át az áldozatvállalásáig. Az viszont sehol nincs benne, hogy be kell rohanni a templomba.

A gyerekeket nem téríteni kell, hanem tanítani. Ez a dolgunk húsvétkor. Filmeket kell nézni, verset olvasni, tojást festeni, és ha úgy tetszik, még mindig mondhatja rá, hogy mese. Na de milyen! Az pedig, hogy Isten él-e, főleg hogy hol, mindenkinek a magánügye.

Szabó Lőrinc 90 évvel ezelőtti versének részletével kívánunk kellemes húsvétot a Cívishír olvasóinak.

Mi lesz, ha megjő Krisztus és
új országot teremt a földön,
ha elhullanak a banditák
s nem lesz több harc, se kard, se börtön,

...

hazám, boldogtalan Európa,
ha túléled a harcok végét,
elbírod-e még te az Istent,
a Szeretetet és a Békét?

(Hazám keresztény Európa, részlet, 1923)

Címkék: húsvét, ünnep, Isten, Krisztus, Jézus,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
civishir.hu  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  vasutas írta 2013-04-02 18:23:12  
Barétom Sárréti!
Mérnök azért lehettem,mert elvégeztem a Műszaki Egyetemet.Főmérnök azért lehettem,mert oda szakember kell.
Igazgató azért NEM lehettem../az előbb leírtam
Nem vagyok ultrabalos,csak amit cigánykormány csinál-undorító!
Most én kérlek-gondolkozz,gondolkozz...
Köszi!
Megyek Lacky Nénit írtani!  sárréti írta 2013-04-02 17:51:04  
Vasutas barátom!
Amint leírásodból kiveszem, mérnök Úr voltál, anélkül, hogy a Párt kebelébe bejutottál volna, így a marxista-leninista esti egyetemet sem végezted el. Ennek ellenére mérnök lehettél. Ezt , bizony. csak a legkiválóbb és kevésbé nélkülözhető embereknek nézték el. Amennyiben így volt, nagyot nőttél a szememben, mert ez a hozzáállás (hozzá nem állás ) már - már ellenállásnak számított. Éppen ezért csodálkozom a néha ultrabalos megnyilvánulásaidon. Gondolkozz!!!  vasutas írta 2013-04-02 17:21:19  
Barátom Sárréti!
Az átkosban a főmérnök megszólítása Úr-az igazgatóé elvtárs volt.
Ezt Te is tudod!Na akkor kifüggött a párttól?
Emiatt nem lehettem diri elv.sosem.
Pontosan tudod ezeket!  sárréti írta 2013-04-02 16:20:04  
Vasutas barátom!
Azt írod, hogy az sem tudod, milyen volt az M L egyetem?Ezzel igen nagyot mondtál, mert egy korábbi kommentedben azt írtad, hogy vasúti mérnök, vagy főmérnök voltál az átkosban. Amennyiben ez igaz, nem hiszem, hogy ne iskoláztak volna be, vagy önként jelentkeztél, hogy káderlapodon leírhassák : "ideológiailag fejleszti magát "
A kereszténység "megvédése" pozitívumainak elősorolása nem az én tisztem lenne. Jó lenne, ha a teológiában jártas, gyakorló keresztények sorolnák fel a kereszténység erényeit, pozitív ténykedését. Ők kellene elsősorban, hogy megszólaljanak.
Természetesen az elvakult hitbuzgalom bizony sok szörnyűséget is hozott. Ezt én nem tagadom, de azért ne legyünk egyoldalúak. Ezt ajánlom neked is Vasutas barátom.
Kapásból néhányat én is sorolok : a magyarság letelepítésében"európaizálásában" való közreműködésüket ( ennek híján a többi nép sorsára jutunk, felmorzsolnak bennünket, mint "idegen testet".
A kolostorok tudomány, tudás terjesztése, írásbeliség, oklevelek (hites helyeken) kiállítása. A kertkultúra terjesztése. Később a tanítórendek működése (piaristák,premontreiek)
Neked, aki valószínűleg cívis vagy és tán református(vagy voltál) nem kell mondanom, hogy a reformáció, a református papság mit tett évszázadok alatt a magyarság negmaradásáért. A Károli Biblia magyar nyelv egységesítéséért mi tett?
Az általatok annyira istenített" tudomány" technika terén is vannak eredmények : ugyan ki találta fel a dinamót ? Jedlik Ányos katolikus szerzetes tanár... hosszú lenne a sor, de írtam ez nem az én dolgom lenne.  doors írta 2013-04-01 17:51:18  
"Talán az sem semmi, hogy Krisztus, mint ács fia, néhány halász tanítványával egy új vallást alapított, elterjesztette az akkor ismert világon. Valami titka azért lehetett, nem gondolod?"
Jó "hátszele" volt - mint tudjuk - nem akárki volt az Apja...
(ne haragudj Sárréti, ezt a megközelítést még nem hallottam...:)- József "csak" a nevelőapja volt!  vasutas írta 2013-04-01 17:38:47  
Barátom Sárközi!
Az időpontot nem én választottam meg,csak reflektáltam.
Na látod azt nem tudom,h.milyen volt a M-L egyetem.
Az a baj,h.az általam leírt tényekre Te sem válaszolsz,pedig Tebenned bíztam eleitől fogva!
Megcáfolnál tényekkel?Köszi!  sárréti írta 2013-04-01 17:05:51  
Vasutas barátom!
Soha jobb alkalmat nem találtál volna vallásellenes szöveged közzétételére, mint a keresztények, hívők legszentebb ünnepén, Húsvétkor.
Leírásod megismétli a hajdani marxista-leninista esti egyetemen tanultakat, ami azért enyhén szólva túlságosan egyoldalú megközelítés. Próbálj valami pozitivat is felfedezni azok hitében, akik több milliárdan vannak a Földön. Mind hülye lenne?
Javaslom, ovass a Bibliából. Meglátod igen érdekes "meséket" találsz ott az emberi természetről. Talán az sem semmi, hogy Krisztus, mint ács fia, néhány halász tanítványával egy új vallást alapított, elterjesztette az akkor ismert világon. Valami titka azért lehetett, nem gondolod? Ez akkor is óriási teljesítmény, ha materialistán fogjuk fel, hogy nagy ember volt, nem Isten fia.
Kellemes Húsvéti Ünnepet neked. Szerintem nem vagy reménytelen, talán átgondolod a dolgokat, Egy jó Kőbányait igyunk erre! Proszit!  gomez írta 2013-04-01 10:23:46  
Nálunk a történelmi egyházak is válságban vannak, de elég nagyban. Nem tudják ellátni elvárandó feladataikat pl. tanítás. De mást sem. Az egyház nem szent és nem kivételes, kegyeletteljes, semmivel sem jobb intézmény, mint az önkormányzat, MÁV, BKV, stb. Az Istennek semmi köze az egyházhoz, ahhoz, ami ott történik pl. Vatikáni bank ügye, parázna püspök, pap stb. Ebből kell kiindulni. A második lépés a közpénzek felhasználása, ha egy kis vállalkozót keresztre feszítenek a közpénz felvételekor, az egyházaknál miért nem alkalmazzák ezt a módszert? Mert szent? Nem szent, csak nagy a tömegbefolyása, és ez megvásárolható. És el is jutottunk az ősi magyar szokásaink egyikéhez, a korrupcióhoz. De ezért jó álmodozni, a német, olasz filmekben látott intelligens segítőkész, önzetlen papokról.  vasutas írta 2013-03-31 21:49:42  
T.őőő Hölgyeim,T-őőőő Uraim!
Kezdjük ottan,hogy minden vallás a népbutítás alapeszköze volt!
Ld.Egyiptom a napfogyatkozás ...stb!
Mind arra játszott,h.a bunkó népet fosatni.
Krisztus után -aki népmesei hős volt-/leszállunk az Isten jobbválláról, a balra,jövok-megyek ügyintézek/
A vallás mindigis a népelnyomó-nyúzó hatalom eszköze volt!
Lehet itt beszélni bármilyen gyilkos eszmékről,de
-a magyarság és az európai népek megtéritése,
-a keresztes háboruk,
-a közép-délamerikaik megtéritése/ha-ha/
Több milliárd ember halálát okozta!
Hitler,Sztálin kisiparos nullák a valláshoz képest  dezmondtütü írta 2013-03-31 15:39:03  
-"a biblia babonák évezredes terrorja" -ról tömören csak ennyit:

„Mert a keresztről való beszéd bolondság ugyan azoknak, akik elvesznek, de nekünk, akik üdvözülünk, Istennek ereje.”
1 Kor 1, 18.  csókolom írta 2013-03-31 15:28:54  
"a biblia babonák évezredes terrorja" - ezt viccnek szántad, ugye? Épp ez a lényeg: a választás lehetősége. Hogy abban hiszel, amiben akarsz. A Biblia ismerete azonban éppúgy hozzátartozik az alapvető műveltséghez, mint a biológiáé. Ennyi.  Atheos írta 2013-03-31 14:03:49  
A naiv és elfogult szerző elfelejti, hogy tudás módfelett veszélyes a hitre: a felvilágosodás és a modern tudományok tették lehetővé az emberiség felszabadulását a biblia babonák évezredes terrorja alól. A modern tudomány eredményei nemcsak "Isten" létét és a biblia történetek hitelességét cáfolták meg, hanem azt is világossá tették, hogy a kereszténység egész története a tudatlan, hiszékeny néptömegek elnyomásáról, kizsigereléséről, kiirtásáról szól (keresztes hadjáratok, inkvizíció, gyarmatosítás, pogromok, rabszolgakereskedelem, prostitúció, lateráni paktum Mussolinivel, pedofil pap-hálózatok stb.) Emlékeztetnék rá, hogy nem a vallás küzdötte le a betegségeket, háborúkat, éhezést, írástudatlanságot, és hozta létre az olyan technikai vívmányokat mint az autó, mobiltelefon, laptop, plazmatévé vagy atomerőmű, hanem a tudomány. Sőt, ne feledjük, hogyan bánt a katolikus egyház a tudósokkal évszázadokon át Roger Bacontől Galilein át Darwinig - ha rajtuk múlt volna, ma is a középkorban élnénk, papi uralom alatt.

Evidens tehát, hogy ha korszerű, megbízható ismereteket akarunk átadni gyerekeinknek a XXI. században, akkor nem olyan mesekönyveket adunk a kezükbe mint a Biblia, Korán, vagy az Bhagavad-Gíta, hanem tudományos szerzőket: Richard Dawkinst, Daniel Dennettet, Stephen Hawkingot, Steven Weinberget, Richard Feynmannt, Roger Penrose-t, Stephen Pinkert, Stephen Jay Gouldot, Carl Sagant, Jared Diamondot, Stuart Kaufmannt, John Maynard Smith-t, Ernst Mayrt, Csányi Vilmost, Kampis Györgyöt, Simonyi Károlyt, Szemerédi Endrét, Szathmáry Eörsöt stb. Bizonyos kor felett a dajkamesék inkább ártanak, mint használnak.  subtotal írta 2013-03-31 13:14:24  
Helga, mint ateista köszönöm ezt az írást!

Érdekes elegy a szerkesztőség, ha ezzel szembeállítom:
http://www.civishir.hu/szerintem/szabo-kovacs-patricia/kinek-faj-a-vallasi-jelkepek-viselese/0119084027
Vagytok ti eleget csapatépítésen? :)

Kellemes Húsvétot!  sárréti írta 2013-03-31 11:58:54  
Kedves Helga!
Mint mindig, most is aktuális témát vetettél fel. Erősíthetem, hogy a keresztény kultúra , bibliai ismeretek nélkül nehezen érthető világunk. A képzőművészet számtalan bibliai témájú képet halmozott fel az évszázadok folyamán. Íróink, költőink szívesen fordultak bibliai hasonlatokhoz, témákhoz, mert korabeli olvasói még értették a célzásokat, utalásokat. Nem úgy korunk embere, még inkább gyermeke.
Művészettörténeti órákon előbb vallástörténetet, bibliai magyarázatot kell fűzni a kép elemzése előtt. Az I.N .R.I értelmezése rámutat a latin nyelv elhagyásának hibájára (ami minden indogermán nyelv alapja lenne, azt tudva, a többit már könnyebben ,megtanulná a tanuló. De nem, gyors haszonnal egy azonnal használatos nyelvet tanítunk. Ez újabb téma lehetne. )
Igazad van abban, hogy az ifjúságot máshogy kell megközelíteni. Abban már vitatkoznék veled, hogy a fiatalok egy részét azért be lehetne vonni a vallási szervezetekbe ( Te ezt "térítésnek" nevezed némi elítélő éllel)
Tehát nem értik, hogy a felírás: Jesus Nazareti Rex Judeorum, tehát gúnyból kiírták : Názáreti Jézus, a Zsidók királya.
Bizony, Európa túl korán vetette el a kereszténységet (helyet, vákuumot teremt az iszlámnak és egyéb elvarázsolt tanoknak? -Újabb téma! )
Boldog Húsvéti Ünnepet kíván neked : SárrétiVissza az oldal tetejére