Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Örök tél, örök remény - itt a női Saul fia?

| 2018. 03. 09. | 20:00:00
Tud újat mutatni?
Örök tél, örök remény - itt a női Saul fia?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Látszólag semmi újat nem tudna adni az Örök tél, ami első ránézésre a Saul fiát idézi, csak éppen nőkkel a főszerepben. De ha túl tudunk ezen tekinteni, rájövünk: ez sokkal több egy újabb komor magyar filmnél.

Igencsak felkapott téma a hazai rendezőknél a második világháború, azon belül az elhurcolt és alantas munkára kényszerítettek sorsa. Nem véletlenül nyert Oscar-díjat a Saul fia két éve, elsősorban a holokauszt különleges szemlélete és a drámai kamerajáték miatt. Az Örök tél sem mondható szokványosnak a meghurcoltatás feldolgozását illetően, hiszen eddig kevésbé volt a nők szenvedésén a hangsúly. Szász Attila rendező kiváló munkát végzett ezúttal is, ahogy legismertebb filmje, A berni követ esetében.

Az Örök tél hitelesen mutatja be azoknak a nőknek és férfiaknak a sorsát, akiket a szovjet megszállás alatt elhurcoltak a Gulag- és Gupvi-táborokba. Személyes visszaemlékezésen alapul, mégsem érezzük azt, hogy szokásos lágerfilm lenne. A történet középpontjában egy fiatalasszony áll, aki az örök fagyos táborban kénytelen tartózkodni társaival a háború végéig. A fizikai meghurcoltatáson, az embertelen bánásmódon felül azonban a legnagyobb problémát a lelki gyötrődés okozza: távol lenni a családtól, aggódni az otthon maradottak és a harcoló férjek miatt és napról napra elviselni a fogva tartók brutalitását. Irén azonban hamarosan nem várt segítséget kap, és gyökeresen megváltozik az élete.

Szokatlan egy munkatáborbeli életről szóló filmben a kilátástalan helyzetben is pislákoló, szűnni nem akaró remény bemutatása – itt azonban ezzel szembesülhetünk.

A történetben lévő csavar egészen új színt visz a műbe, ettől tud igazán kitűnni az ehhez hasonló alkotások közül. Olyat már sokat láttunk, hogy borzasztó kínokat élnek át, vagy lelketlenné válnak a rabok, ha a helyzet úgy kívánja. Az Örök tél azonban sokkal árnyaltabban mutatja be a reménykedés szakaszait, talán pont annak köszönhetően, hogy egy nőt állít középpontba.

Mint minden lágerfilmben, eljön az a pont, amikor választani kell: küzdünk az életünkért, vagy beletörődünk az elkerülhetetlenbe és megadjuk magunkat a halálnak, Irén karaktere pedig e két véglet között ingázva próbál megoldást találni a helyzetére.

Izgalmas pluszt ad a történetnek a szerelmi szál is, mely eddig szintén nem volt része a hasonló filmeknek, hiszen a mindennapi küzdelemben szinte lehetetlennek tűnik egy kapcsolat fenntartása, borzasztó körülmények között. Ugyanakkor egyfajta erkölcsi dilemmába is taszítják ezzel a nézőt, ami nem feltétlenül lett volna szükséges, hiszen dráma enélkül is bőven akad az Örök télben.

Bár rengeteg színészt felvonultat az Örök tél, mégis a két leginkább említésre méltó a főszerepet játszók alakítása. Gera Marina – aki a filmben Irén – kitűnően formálta meg ezt az összetett karaktert, arcjátékával ő vitte a filmet a hátán. Csányi Sándor nem okozott meglepetést: számos jobb-rosszabb magyar alkotásban bizonyította már, hogy még mindig az egyik legjobb hazai színész.

Kiváló forgatókönyv, csavaros történet és remek színészi alakítás – méltán lehetünk büszkék az Örök télre, egy újabb kimagasló magyar filmre.

Gönczy Anna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
Kósa Lajos tuskónak nevezte Magyar Pétert
A debreceni politikus szerint anyák napján nem illik politikai nagyrendezvényt tartani.
Hirdetés
Hirdetés
Felborult egy autó a szováti úton
Felborult egy autó a szováti úton
A debreceni tűzoltókat riasztották.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A családok fogyasztását jelentősen befolyásolja az üzemanyagár
Literenként 76 forinttal drágább a gázolaj most, mint tavaly.
Református bölcsőde épül Józsán – letették az alapkövet
A beruházás várhatóan 2025 júniusára fejeződik be.
Varga Mihály: nem az adók miatt drága az üzemanyag
Táblázatot tett közzé a pénzügyminiszter.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.