Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyen modern Hófehérkét nem látott még Debrecen

| 2018. 06. 03. | 17:02:00
Hogy kerül a mesébe Bódi Guszti?
Ilyen modern Hófehérkét nem látott még Debrecen
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenbe érkezett június 2-án a nyár egyik legjobban várt produkciója, a Hófehérke családi musical. Igazi sztárparádé, modern feldolgozás és varázslatos hangok: ez várta azokat, akik ellátogattak a Főnix Csarnokba.

Mese és valóság találkozása

Ki ne ismerné a Grimm testvérek gyűjtéséből ránk maradt Hófehérke-történetet, amikor az ébenfekete hajú, porcelánbőrű lány gonosz mostohája ármánykodása mellett igaz szerelemre és jó barátokra talál?

Nos, eddig nem ismert titkokról is lehullt a lepel a családi musical során. Alapjaiban nem változtatták meg a sztorit, csak izgalmasabbá, a felnőttek számára is érdekesebbé tették azt. Új szereplők, új kapcsolatok kerültek előtérbe, akik és amik sokszor komikum tárgyává is váltak. Megtudhattuk, milyen érzések kavarognak a tükörben, megismerhettük a gonosz királyné indítékait, a Vadász szándékait, és betekintést nyerhettünk a törpék munkájának piszkos részleteibe is. A modern köntöst kapott Hófehérkében a szereplők is emberszerűbbek, mint a mesében: mindegyiküknek megláthattuk a jobb és a rosszabb oldalát egyaránt. A szerelem, a hatalomvágy, a hűség, a féltékenység, a félelem és a féltés is hétköznapi formában jelent meg, mégis megmaradt a mese jelleg.

A családi musical tehát nem csupán a kicsiket igyekezett megszólítani, hanem korosztálytól függetlenül bárkit, hiszen legfőbb üzenete:

mindenki főszereplő a saját életében, és csodás dolgokat tudunk véghez vinni, csak hinnünk kell bennük és magunkban.

Csodás látvány, varázslatos hangok

A Hófehérke modern feldolgozása nem csak a történetet, de a látványvilágot is érintette. A színpadon megelevenedett az erdei táj és a trón is, emellett egy óriási falon is változtak újra és újra a helyszínek, így a kivetítés és a valós díszlet szinte háromdimenziós élményt hozott létre együtt. Illuzionista trükkök is tarkították az eseményeket, amik fokozták a meseszerű hatást. A Tükör például sokszor egyszerre volt több helyen is, és megsokszorozódott a hadsereg, ami új, eddig nem ismert színezetet adott a történethez.

A zenék – a musicalek többségéhez hasonlóan – vissza-visszatértek az egyes szereplők jeleneteikor – Hófehérke, a királyné és a bányászok esetében figyelhettük meg ezt leginkább. Ez olykor unalmassá tette a produkciót, de nagyrészt élvezhető maradt, hiszen ahogy az érzések változtak, úgy lágyultak meg, vagy erősödtek fel a hangok is. Nem lehet panasz a szereposztásra, igazi sztárokat láthattunk Debrecenben. Katona Klaudia hangja mesébe illő volt, játéka kiválóan átadta Hófehérke naiv, álmodozó karakterét. Peller Mariann a gárdából az egyik legismertebb színész: amellett, hogy hangja átható volt, ijesztő nevetése még a felnőttekre is ráhozta a frászt. Kiemelhető a Tükröt megformáló Andrádi Zsanett szereplése is, akinél jobb tükröt el sem lehetne képzelni. Faragó Andrást („Topit”) sem kell bemutatni senkinek, a Vadász szerepét mintha rá öntötték volna. A Herceget Bakos Attila, a bányafőnököt Bánfi Csaba alakította – aki helyett legtöbben „Lagzi Lajcsit” várták volna. Meglepetésként Hugó, a magyar vizsla is színpadra állt, a kicsik legnagyobb örömére.

Túl modern?

Az, hogy modern köntöst kapott a Hófehérke, egyaránt előnyös és hátrányos is a produkciót nézve. A humor eddig nem férkőzött be a történetbe, itt viszont nem maradt a közönség vicces jelenetek nélkül. A farkasok – mint új szereplők – rendszerint a mai modern fiatal férfiak udvarlási szokásait és lazaságát adták át, amin foghatták a hasukat a felnőttek is. A Tükör szlengben beszélt, és a bányafőnök jelleme is a mai kor emberét tükrözi. A helyiek legnagyobb örömére Debrecen többször is szóba került, valamint Bódi Guszti és az épp nem játszó „Lagzi Lajcsi” is komikum tárgyává vált.

Megszólalásaik nagyrészt viccesek voltak, de előbbi esetében néhányszor már erőltetett, mű hatást keltett. A modernitás és a hagyományos mesevilág keveredése nem minden esetben sült el jól: a Herceg például modern stílusa ellenére régiesen beszélt.

Láthatóan nem volt mindenki lenyűgözve az új elemektől – az agresszív hadseregért vagy a szerelmi történet megváltoztatásáért –, de ezek nem vontak le sokat a produkcióból.

Hercegnők a Főnixben

Az előadás rengeteg családot vonzott: tömött sorokban várták a produkció kezdetét. A kislányok igazi hercegnőként érkeztek – sokat csillogó ruhákban, tütüben jelentek meg. A 20 perces szünetben Hófehérke világa elevenedett meg számukra, és igazi királylányos dolgokat vásárolhattak nekik a szüleik. Akár a hajukat is elkészítették pár perc alatt, és szörpöt is kóstolhattak.

Hófehérke árnyéka: az első sorok elhelyezkedése miatt a legkisebbek alig láttak bármit is a meséből. A kivetítő a hátsó sorokban látszódott, de elöl sajnos egy szinten helyezkedtek el a székek, ami zavaró lehetett az alacsonyabbaknak.

Az előadás után a modernizált Hófehérkéről legtöbben csodálatos élményként beszéltek, beleértve a felnőtteket is, akik ugyanúgy élvezték ezt a romantikus és komikummal átszőtt történetet, mint a gyerekek.

Gönczy Anna

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.