Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Mérlegen a debreceni vívás

| 2012. 12. 29. | 13:47:47
A legfőbb cél a sportág terjesztése, fejlesztése, magas szintű oktatása, a tehetségek felkarolása.
Mérlegen a debreceni vívás
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ilyenkor, az év utolsó napja felé közeledve mindenki megáll egy kicsit, felidézi az idei év eseményeit, hogy azokból tapasztalatot levonva, a múltat elemezgetve tervezgethesse a jövőjét. Bár az év vége nem feltétlenül esik egybe a szezon végével, érdemes ilyenkor a sportolóknak is végiggondolni, mit értek el az elmúlt hónapok alatt és hogyan tovább a közeljövőben. Így van ez a mostanában kiemelkedő eredményeket elérő DHSE- PMD Vívó Klub esetében is.

Csoda vagy tervezés?

A klub szakmai igazgatója, Serra Bendegúz elmondta, nagyszerűen indult az idei szezonjuk. Indítottak egy különleges programot, melynek célja a vívás terjesztése, fejlesztése, magas szintű oktatása, a tehetségek felkarolása. Ezen elképzelés Kőrösi László mesteredző nevéhez fűződik, s máris látszik, az eredmények maximálisan alátámasztják a programba foglaltakat.
Külön öröm, hogy kitűnt, a klub és a program nem csupán egyetlen versenyző köré épült, hanem a sikeres utánpótlás nevelés első jelei is megmutatkoznak (Vértesi Lili, Pártos Zsófi) és az élversenyzők száma is szaporodik.

A legjobbak...

A vívóklub fiatal tehetségének, Mihály Katának a neve ismerős lehet minden víváskedvelő számára. Hozzá nagy reményeket fűztek a sportszakértők, úgy gondolták, itt az ideje, hogy Kata eredményei alapján a válogatottság közelébe férkőzzön, hogy jövőre legyen esélye a bekerülésért harcolni. Kata azonban túlszárnyalta a reményeket, s már a válogatottba jutva a világranglista első 200 versenyzője között szerepel.

Katától megtudtuk, a versenyszezon szeptember környékén kezdődött, de ezt megelőzte a kemény felkészülés,  a nyári edzőtáborok. A szezon elején Szegedről és a Vidék Bajnokságról győztesen tért haza, majd Tatán a válogatón első nap hatodik, majd harmadik helyet ért el, szép, céltudatos vívással. Úgy tűnik, „beérett” a fiatal sportoló vívása a belga markolatra való váltás után. „A belgrádi világkupán én is és Solt is második helyezést értünk el, így a nemzetközi mezőnyben is szép eredményeket értünk el. Célom a világ legjobb száz versenyzője közé kerülni, ennek érdekében a közeli világversenyeken szeretnék kiemelkedően szerepelni. Természetesen mindez segítheti az olimpiai kijutást is.”- mondta el az Európa Bajnokságon  korábban bronzérmet elérő Kata.

Zavoda Dóra és Serra Solt szintén kiemelkedően vívott ebben a szezonban. Hatalmas meglepetést okozott, hogy Dóri már a legjobb 5 versenyző között szerepel a magyar felnőtt mezőnyben és U23-as válogatottként benne van a felnőtt válogatott keretben, így tud indulni a világkupákon. „Mostanában kezdtem el újra versenyezni, rengeteget készültem az OB-re.  A körben három vereséggel kezdtem, mert nagyon izgultam, de egy kis bátorítás után újult erővel vágtam bele a küzdelembe, egyenesen meneteltem előre.” -mesélt Dóri az országos versenyről.

Solt szintén ügyes vívással a felnőtt ranglista első 10 helyezettje között szerepel, így ő is indulhat világkupákon. Távolabbi cél, ugyanúgy, mint a lányok esetében az olimpiai kijutás, ám ebben az
esetben nem egyéni, hanem csapatkvalifikációban gondolkodunk.

Ennyi nem elég...

A klub versenyzői azonban nem elégszenek meg a hazai sikerekkel, erősebb mezőnyben is szeretnének bizonyítani, A közeljövőben a cél a januárban kezdődő világkupákon minél előnyösebb hely megszerzése és a nemzetközi mezőnyben nevük megismertetése, elismertetése.

Lassan ismét befejeződik egy olyan program, mely az infrastrukturális fejlesztéseket szolgálja, konditerem épül a korábban már felújított épülethez. Minden adott tehát ahhoz, hogy a versenyzők felkészülése megfelelő feltételek mellett haladhasson.
Összességében elmondhatjuk, hogy a debreceni vívás egyre erősebb, színvonalasabb és szép sikereket érünk el mind nemzetközi, mind pedig hazai versenyeken. Kevés olyan klub van, ahol mindhárom fegyvernem elsajátítható, a DHSE- PMD Vívó Klubnál ez is lehetővé vált hosszas tervezés és előkészítő munkálatok után a kardvívók csatlakozásával. A kardozók közül Leitner Dorka eredményei kiemelkedőek, ő is válogatott kerettagként versenyzik. A helyezéseken és érmeken túl az egyik debreceni versenyző, Fedor Tamara a legeredményesebb serdülő vívóként kitüntetéssel is gazdagodott az Országos Bajnokságon, sikerével megkoronázva az idei szezon első felének végét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jakab Péter pártja nem indulhat az EP-választáson
Jakab Péter pártja nem indulhat az EP-választáson
A Nemzeti Választási Iroda 400 ajánlást érvénytelenített.
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.