Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Világhírű edző a vízilabdásoknál

| 2010. 01. 21. | 19:59:55
Debrecen – Gyöngyösi András személyében kiváló szakember érkezett edzőnek a Debreceni Vízilabda Sport Egyesülethez.  Korábban 240-szeres magyar válogatott volt.
Világhírű edző a vízilabdásoknál
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Gyöngyösi András a Debreceni Vízilabda Sport Egyesülethez a most futó szezon kezdetén érkezett meg. A korábbi 240-szeres magyar válogatott, többszörös gólkirály pólós aktív pályafutása után edzőként tevékenykedik, immár lassan egy évtizede. Viszonylag hamar belecsöppent a tréneri munkába, 32 évesen még simán vízilabdázhatott volna, ám váltott, s mára tapasztalt, ám továbbra is ambiciózus szakemberré vált, akire nemcsak neve miatt, hanem – ő leginkább ezt szeretné elérni, bárhol dolgozik – jelenlegi munkája okán is felnézhetnek az ifjak. Célja, hogy élvonalbeli csapata legyen Debrecennek. 

Mi van ebben az uszodában, a debreceni közegben, milyen hosszabb távú tervekkel érkeztél ide?

Gyöngyösi András: Csak hosszú távú célokkal érkeztem. Ezek, hogy a felnőttekkel egyre feljebb lépkedjük szépen, az utánpótlást pedig kompetensé tegyük az országos bajnokságra. Ebben már mostanra is elértünk ezt-azt, például a különbség csökkent pár hónap alatt köztünk és a nevesebb klubok együttesei között utánpótlás terén, a felnőttek meg sokkal jobban állnak, mint az előző szezonban, van esély a feljutásra is. A lényeg, hogy Debrecenben egy OB I-es csapatot hozzunk létre, s ezt a remek uszodát azután meg kell tölteni sok-sok emberrel.

– Nálunk eléggé kényes a sportszerető lakosság arra, hogy legyenek hazai kedvencek is egy-egy csapatban, különben kevésbé kötődnek az adott gárdához. Mi lehet a fejlődés útja a DVSE-nél, ha ezt is figyelembe veszed? 

Gyöngyösi András: Kisebb ráfordításból, mint sok más sportágban, hasonló vagy nagyobb dolgot lehet alkotni a vízilabdában, mivel közel sincsenek olyan nagy fizetések például. Ráadásul öregbíteni lehet a város hírnevét is. A szerb modell híve vagyok: az utánpótlás fejlesztése után „gyártani” kell a játékosokat, folytonosan ellátni emberanyaggal a csapatokat.

– Úgy hírlik, kőkemény edzéseket tartasz. Amúgy milyen típusú tréninget favorizálsz? 

Gyöngyösi András: Edzések minősége közt nincs különbség, ha céljai vannak valakinek, akkor ugyanúgy kell tréningezni mindenhol. Nincs külön OB I-es és OB II-es edzés, csak komoly edzés van.

– Kicsit beszéljünk a játékos-múltadról! Három olimpián voltál alapembere a magyar válogatottnak, többszörös gólkirály lettél itthon és Olaszországban. Év Játékosa díj, Faragó díj és még más elismerések is értek téged. Mely idényekre emlékszel vissza a legszívesebben?

Gyöngyösi András: Kiemelkedőnek tartom az 1992-es bajnoki döntőt – illetve azt a szezont – a Reccóval, hatalmas csata volt a Posillipo ellen. 1988-ban volt egyénileg a csúcsévem. Ekkor a Fradiban játszva hazai gólkirály voltam, bajnokok lettünk, a BEK-ben elődöntőbe jutottunk, a szöuli olimpián pedig 2. lettem a góllövők között (a válogatott 5. helyen végzett – a szerző). 

– Mit művelsz, ha nem a vízilabdával foglalkozol? 

Gyöngyösi András: Hobbira gondolsz? Mozi, színház, könyv, ez minden játszik nálam, na meg nagyon szeretek utazni.

- Család? 

Gyöngyösi András: Egyedül élek itt Debrecenben, elváltam. A gyerekek a mamámmal Szegeden laknak. Az ikreim 8 évesek, rajtuk kívül van egy 14 és egy 16 éves gyermekem is. Mielőtt megkérdeznéd, igen, a két nagyobb vízilabdázik. Maguktól kezdték el, nekem meg az a fontos, hogy szeressék, csinálják, egészségesek legyenek, aztán majd meglátják, hogy akarják-e komolyabban művelni.

Az interjú teljes terjedelemben itt olvasható!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Tízmilliós bírságot kapott az UNION
Rendszerszintű hiányosságot állapítottak meg.
Ez várható a Blaháné utcán és környékén
Ez várható a Blaháné utcán és környékén
A munkavégzések napközben zajjal járhatnak a debreceni belvárosban.
Gazdaság
Debrecen haszonélvezője a kormány iparosítási politikájának - így a kormánybiztos
Nem véletlen, hogy a Mercedes és a BMW is itt építkezik.
Új típusú képzés üzletembereknek Debrecenben
A tervek szerint szeptemberben induló képzésre előreláthatólag augusztustól lehet majd jelentkezni.
Felújítanak a Hatvan utcán 32 parkolóhelyet
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.