Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Visszatekintünk minden idők leggyengébb Afrika-kupájára

| 2010. 02. 03. | 19:34:20
Minden idők talán legrosszabb Afrika-kupája több tanulságokkal is szolgált, és persze a rejtéllyel: hogy lehet az, hogy a vitathatatlanul legjobb afrikai csapat képtelen kijutni a világbajnokságra.
Visszatekintünk minden idők leggyengébb Afrika-kupájára
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az eredmények egyértelműen mutatják, hogy Egyiptom az utóbbi évek legjobbja: válogatott a legutóbbi három Afrika-kupát megnyerte, és már 19 mérkőzés óta veretlen a kontinensviadalokon. Az egyiptomiak ennek ellenére 1990 óta képtelenek kijutni a világbajnokságra, az idei tornáról is hiányozni fognak. Mindez szinte megmagyarázhatatlan, mint ahogyan az is, hogy Ahmed Hasszánék miként tudtak kikapni a pótselejtezőn Algériától, amikor ugyanazt a csapatot az Afrika-kupa elődöntőjében 4-0-ra győzték le. Erre a választ alighanem az egyiptomiak szövetségi kapitánya, Hasszán Sehata sem tudja, azt azonban sikerült bizonyítania, sztárok nélkül is lehet ütőképes csapatot építeni. Az idei Afrika-kupa tanulsága ugyanis megint csak az lett, hogy hiába vannak több válogatottban világklasszis futballisták, a siker a csapategységen múlik.



El Hadari, az egyiptomiak kausa volt az egyetlen, aki nem potyázott

Az előzetesen a torna csillagainak várt, európai sztárklubokban légióskodó játékosok nem nagyon villogtak Angolában. A legnagyobb csalódást talán az elefántcsontparti Didier Drogba okozta, aki a Ghána elleni csoportmérkőzésen ugyan gólt szerzett, de ezen kívül semmi emlékezeteset nem mutatott, az Algéria elleni negyeddöntőben szinte momentuma sem volt. Samuel Eto'o valamivel jobban teljesített, hiszen ő a csoportmeccsek során két fontos gólt lőtt, azonban Egyiptom ellen Kamerun a legnagyobb erőfeszítései ellenére is vereséget szenvedett. A ghánai Michael Essien mindössze egy félidőt játszott a tornán, mielőtt megsérült volna, Emmanuel Adebayornak pedig még ennyi sem jutott Togo visszalépése miatt.

Minden idők talán legrosszabb Afrika-kupája

A togói válogatottal történt tragikus események beárnyékolták az egész sorozatot, de a torna egyébként is inkább az afrikai labdarúgás gyengeségeit tárta fel, semmint a vonzerejét. A rendkívül rossz kapusteljesítményeket ugyan már megszokhattuk, de a mostani kupa ebből a szempontból minden korábbit alulmúlt. Elmaradtak az igazán emlékezetes mérkőzések (talán csak a nyitómeccs, vagy az Algéria-Elefántcsontpart negyeddöntő volt az), akadtak viszont brutális szabálytalanságok (a 29 találkozón összesen nyolc piros lapot osztottak ki) és botrányos játékvezetői ítéletek.

 



A togóiakat ért támadás beárnyékolta az egész tornát

A Kamerun-Egyiptom negyeddöntőben az egyiptomiak harmadik találatánál a labda egyértelműen nem haladt át a gólvonalon, az Afrikai Labdarúgó-szövetség (CAF) azonban nem ennek a meccsnek a játékvezetőjét tiltotta el, hanem a kontinens legjobbjának tartott Koffi Codjiát, aki az Algéria-Egyiptom elődöntőben elfelejtette kiállítani az algériai kapust, Favzi Csaucsit, amikor az lefejelte őt - sőt, az esetet a hivatalos jegyzőkönyvből is kihagyta.

Az európai stílus diadala

Ha sok örömünk nem is volt benne, a torna mindenesetre képet adhatott a világbajnokságra készülő válogatottakról. Igaz, a rendező Dél-Afrika ki sem jutott a kontinensviadalra, vagyis róluk semmit sem lehetett megtudni Angolában, a többiekről viszont annál többet, és aligha véletlen, hogy a legjobban éppen Ghána szerepelt - az a csapat, amely legkevésbé épített a sztárjaira, és európai stílusban futballozott.

 



A ghániak (fehérben) ezúttal nem szépen, hanem eredményesen fociztak

Szövetségi kapitányuk, a szerb Milovan Rajovac tökéletesen megtanulta a leckét, amit az afrikai csapatok korábbi nemzetközi szereplésekor látott. "Nem érdekel, hogy gyönyörűen futballozzunk, csak az eredmény, elvégre ez számít, nem pedig a labdabirtoklás. Nem azért jöttünk a tornára, hogy szórakoztatóan focizzunk, hanem hogy eredményesek legyünk" - nyilatkozta Rajovac, aki ennek megfelelően többnyire egyetlen csatárral küldte pályára együttesét. Ezen kívül a megszokott középpályások hiányában (Stephen Appiah és Sulley Muntari nem volt ott Angolában, Essien pedig alig játszott) a szakvezető kipróbálhatta a tavaly U20-as világbajnokságot nyert csapat tagjait, akik közül elsősorban a jobbhátvéd Samuel Inkoom nyújtott kiemelkedő teljesítményt - más kérdés, hogy a döntőben éppen ő maradt le a győztes gólt szerző egyiptomi csatárról.

Irányító nélkül három csatár is kevés

Ghánával ellentétben Nigéria viszont túlságosan is a támadókra építette játékát, Shaibu Amodu általában 4-3-3-as felállásban szerepeltette csapatát, de a középpályáról hiányzott a kreativitás. Arról persze elsősorban nem a kapitány tehet, hogy ebben a keretben nincs karmester-típusú játékos, és így az alapvetően védekező felfogású John Obi Mikel, Ayila Yussuf és Dickson Etuhu játszott, ennek ellenére leginkább az edző került a támadások kereszttüzébe, még a futballisták részéről is. "Három védekező középpályás volt a pályán, akik nem tudnak helyzeteket teremteni. Ilyen körülmények között nem csoda, hogy nem tudtunk nyerni" - mondta Peter Odemwingie a Ghána elleni elődöntő után. Ne lepődjünk meg azon, ha a világbajnokságon már nem Amodu, hanem egy európai szakember ül majd a nigériai kispadon.



Angolában kiderült, hogy a kameruni Rigobert Song kiöregedett a topfociból

Kamerunnál az edzőcserének kicsi a valószínűsége, hiszen a francia Paul le Guen kivezette a csapatot a vébére, de a kapitánynak alaposan össze kell kapnia csapatát a világbajnokságig. Mindez elsősorban a védelemre igaz, ahol a veterán Rigobert Songról bebizonyosodott, hogy ezen a szinten már nem jelent megoldást - a kameruniak nyolc gólt kaptak négy találkozón. A védelem stabilitását Tottenham Hotspur játékosa, Sébastien Bassong teremtheti meg, aki ezúttal nem volt ott a keretben.

A negyedik vb-résztvevő, Algéria tulajdonképpen nem szerepelt rosszul, de az Egyiptom elleni, az elődöntőben elszenvedett 4-0-s vereség súlyos következményekkel járhat. A mérkőzésen hárman is piros lapot kaptak, és egyelőre nem tudni, hogy ezért milyen eltiltás jár. A bronzmeccset ugyan értelemszerűen kihagyták az érintettek, de ha ennél is súlyosabb lesz a büntetésük, akkor vb-mérkőzésekről is hiányozhatnak. Ráadásul az algériaiakon nagyon látszott, hogy a világbajnokságra való kijutással teljesítették céljukat, és a további meccseket már csak jutalomjátéknak fogták fel.

www.global-soccer.eu

 

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is súlyos állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.
Gazdaság
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.