Hirdetés

Milyen az élet Belgiumban? – válaszol: Tőzsér Dániel

cívishír.hu

2011.01.28. 12:47

Milyen az élet Belgiumban? – válaszol: Tőzsér Dániel
A Tőzsér család (Fotó: magánarchívum)

Genk, Debrecen – Tőzsér Dániel délelőtt focizik, este babázik. Nem ábrándozik a Barcelonáról és a Real Madridról, de a belgánál egy erősebb bajnokságra szerinte megérett. Azt is elmondja, miért rúgta össze annak idején a port Szima Gáborral. Cívishír-interjú.

Hirdetés

Cívishír: – Milyen az élet Belgiumban?
Tőzsér Dániel: – Minden a legnagyobb rendben, a családban is, a csapatnál is. Az égvilágon semmi okom a panaszra.

Cívishír: – Akkor kezdjük a családdal, ha szabad!
Tőzsér Dániel: – Köszönöm, jól megvagyunk. A kislányom szépen fejlődik, már öthónapos nagybaba. Boldogság a köbön!

Cívishír: – Ha megengedsz egy merész kérdést: nyolc éve mentél el Debrecenből, a Hajdúságból, hogy sikerült elvenni pont egy derecskei lányt?
Tőzsér Dániel: – Hát úgy, hogy együtt jártunk gimnáziumba Debrecenben, s onnan az ismeretség. Amikor hazajöttem Törökországból, és a Ferencváros játékosa lettem, akkor kerültünk közelebb egymáshoz, három éve pedig papíron is összekötöttük az életünket.

Cívishír: – Az esti fürdetésre hazaérsz?
Tőzsér Dániel: – Minden gond nélkül, a délelőttjeim telnek csak focival, a délutánjaim, estéim általában szabadok, már amikor nincs meccs. Ma például nélkülem pancsol a kicsi, mert este bajnoki játszunk. Most éppen a buszon ülünk, Waregembe tartunk.

Cívishír: – Apropó! Törökország után miért fradista lettél, s miért nem lokista?
Tőzsér Dániel: – Ez rendkívül egyszerű történet, nincs mögötte összeesküvés-elmélet: a Loki nem is keresett meg, amit persze nem csodálok, mert annak idején elég durván összekülönböztünk a DVSC menedzsmentjével.

Cívishír: – Beavatnál a részletekbe?
Tőzsér Dániel: – Nincs titok, olyan szerződést tettek elém, ami számomra elfogadhatatlan és megalázó volt. Tizennyolc éves fejjel én már tudtam, hogy a fejlődésem érdekében mielőbb külföldre kell igazolnom, az a szerződés számomra nem volt előnyös, hogy szépen fogalmazzak. Nem konkrétan a pénzről szólt a történet.

Cívishír: – Örök harag?
Tőzsér Dániel – Dehogyis! Bennem aztán nincs tüske. Rég volt, elmosta az emlékezet. A DVSC szereplését természetesen figyelemmel követem, és még büszke is vagyok a sikerekre. Márpedig az utóbbi években szép dolgokat csinált a Loki, le a kalappal! Örülök annak is, hogy erősödik a Videoton és a Győr is. A magyar foci fejlődésének a záloga, hogy erős vidéki klubok nőjenek ki, s ne Budapestre koncentrálódjon a bajnokság.

Cívishír: – Ha már ismered a Lokit, akkor áruld el, hol végezne a belga bajnokságban?
Tőzsér Dániel: – Szerintem a középmezőnynek oszlopos tagja lenne.

Cívishír: – A Genk meg csont nélkül lenne magyar bajnok. Ugye?
Tőzsér Dániel: – Ezt nem mondom.

Cívishír: – Mert te nem mondhatod, de én mondhatom. Láttuk a Genk–Kortrijk meccset, melyen bombagól lőttél – amihez a Cívishír olvasói nevében is gratulálok –, és az a derbi sajnos nem az NB I-et idézte. A játék, az iram, a körítés…
– Igen, ez így van. Itt más közeg veszi körül a futballt. Genkben például van egy csodálatos, 25 ezer fős stadionunk, 20 ezer bérletesünk, ezáltal a csapat komoly reklámhordozó. Ez már igazi profizmus, még ha a belga bajnokság nem is vetekedhet a spanyollal, a némettel vagy az angollal.

Cívishír: – Jóideje profiskodsz már, megjártad Törökországot, Görögországot és Belgiumot. Melyik a legjobb hely?
Tőzsér Dániel: – Én mindenhol nagyon jól éreztem magam. A Galatasaraynál például nagyon sokat tanultam, ha nincs az az egy év, akkor aligha vagyok ma itt, egy belga élcsapatban. Az AEK Athénban már BL-játékossá váltam, ott tapasztaltam meg testközelből, hogy milyen a magasabb nívójú futball.

Cívishír: – A Genk elég sokat fizetett érted. Mennyit is?
Tőzsér Dániel: – Másfél millió eurót.

Cívishír: – Az szép summa, de az AEK után nem tűnt visszalépésnek a Genk?
Tőzsér Dániel: – Ezt sokan megkérdezték, és mindenkinek azt mondom, hogy nem. Az igaz, hogy az AEK múltja nagyobb és fényesebb, de játéktudásban nem hiszem, hogy jobb lenne, mint ahogyan a görög és a belga bajnokságot is hasonló színvonalúnak vélem.

Cívishír: – Az a szó, hogy válogatott, milyen érzelmeket vált ki benned?
Tőzsér Dániel: – Számomra óriási megtiszteltetést és büszkeséget jelent a címeres mezben játszani. Várom a meghívót, csak nem mostanában nem jön.

Cívishír: – Mit gondolsz, miért nem?
Tőzsér Dániel: – Szerencsére olyan erős a magyar válogatott, hogy nem férek be.

Cívishír: – Értem a gúnyt.
Tőzsér Dániel: – Nem vagyok gúnyos, tényleg! Miután egy rossz szót sem szóltam senkihez az MLSZ-ben, csak az lehet az oka a mellőzésemnek, hogy nem férek be.

Cívishír: – Megnyugtatlak: annyira azért nem erős, hogy egy belga élcsapat egyik legjobb játékosa ne férne be.
Tőzsér Dániel – Köszönöm a bókot, nem tudok mást mondani, mint azt, hogy várom a meghívót, s ha jön, akkor örömmel megyek. 

Cívishír: – Jelenleg a második helyen álltok az Anderlecht mögött. Téma a bajnoki cím?
Tőzsér Dániel: – Annyira messze a vége, hogy ennek még a gondolatával se játszunk. Készülünk a meccsekre, cél mindig a győzelem, aztán majd meglátjuk, mi sül ki belőle.

Cívishír: – Ez a szereplés kellemes meglepetésnek számít Genkben?
Tőzsér Dániel: – Nem, ez a realitás, ezt várják el a szurkolóink is. Eleve úgy vágtunk neki a bajnokságnak, hogy az első háromba pályázunk.

Cívishír: – Belgium után mi következik?
Tőzsér Dániel: – Nem titkolom, régóta dédelgetett vágyam, hogy a legerősebb európai bajnokság egyikében kipróbáljam magam. Tisztában vagyok a képességeimmel, és nem a Barcelonáról, illetve a Real Madridról álmodozom, de úgy gondolom, megértem arra, hogy egy topbajnokságban is megálljam a helyem. Genkben egyébként nagyon jól érzem magam, nem akarok mindenáron váltani, s még az is lehet, szerződést hosszabbítok. Én is kíváncsian várom, mit hoz a jövő.

Cs. Bereczki Attila

Utóirat: Tőzsér Dániel a Cívishírnek adott interjúja után nem sokkal bizonyította, hogy nem a levegőbe beszélt: csapata, a Genk az ő góljával nyert meg 1-0-ra egy fontos bajnokit péntek este a Waregem otthonában.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés