Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hogyan neveljünk Messiket, és hogyan töltsük meg a stadiont?

| 2014. 01. 29. | 17:33:17
<p>A jó focihoz három dolog kell: pénz, pénz és pénz, amiből Debrecenben (még) nincs sok – derült ki Pallagon</p>
Hogyan neveljünk Messiket, és hogyan töltsük meg a stadiont?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A barcelonai út apropóján hívták össze a sajtó képviselőit a DVSC és a város elöljárói, de aztán jól kibeszéltük a debreceni labdarúgás reményteljes jövőjét, amihez még pénz nincs, de stadion lesz, tehát a fele már megvan a felemelkedés feltételének. Kósa szerint minden ok megvan az optimizmusra!

Visca el Barça!

Amint arról beszámoltunk, a DVSC delegációja Barcelonába utazik, ahol négy napon keresztül nyer betekintés a világ legsikeresebb utánpótlásnevelő műhelyének munkájába. Szima Gábor, a DVSC elnöke, Kósa Lajos polgármester, Herczeg András akadémia-igazgató, Bács Zoltán egyetemi gazdasági-főigazgató , illetve Lente Lajos, a pallagi utánpótlásedzők első embere alkotja az első debreceni különítményt. Szima Gábor szerint a következő delegációban – merthogy reményei szerint gyümölcsöző lesz a kapcsolat - már több szakember kap helyet. Most még az ismerkedés, a kapcsolat építése a cél – jegyezte meg Kósa Lajos, aki találkozik a katalán metropolisz polgármesterével, akivel szigorúan futballról értekezik majd. A debreceniek egyébként megnézik a Barcelona felnőtt csapatának edzőbázisát, továbbá az utánpótláscentrumot, ahol gyerekmeccseket is megtekintenek. S ha már „véletlenül” éppen otthon játszanak Messiék a hét végén – mégpedig a Valencia ellen –, akkor Kósa Lajosék természetesen ott lesznek a 90 ezer néző között a Camp Nouban.

Magyaros vonás a totális futballban

Miért éppen Barcelona? Herczeg András szerint a DVSC filozófiája is sokpasszos játékra épül, így azoktól akarnak tanulni, akik ezt a legjobban űzik a világon. A pallagi centrum igazgatója a Barcelona játékstílusának magyar vonatkozását emelte ki. Elmondása szerint a katalánok játékának alapjait Johann Cruyff fektette le, a holland zseni pedig egy magyar edzőlegendától, a temesvári születésű Kovács Istvántól tanulta meg a „totális futball” rendszerét a hetvenes évek Ajaxában.

Ebből az útból nem lesz „Florida”, Kósa Lajos leszögezte, hogy a teljes cechet a Debreceni Labdarúgó Akadémia fizeti, de nem az éves költségvetése terhére, hanem külön erre a célra elnyert pályázati pénzből.

Szegény Loki

A barcelonai útnál sokkal nagyobb érdeklődés övezte a DVSC, illetve a stadion jövőjére vonatkozó monológokat. Szima Gábor kifejtette, hogy ha DVSC belátható időn belül nem triplázza meg a költségvetését, akkor üresen tátong majd a nagyerdei aréna. A Loki jelenleg évi 3 millió euróból gazdálkodik, és a klubfőnök számításai szerint 8-10 millióból lehetne nézőcsalogató futballt játszó csapatot építeni. Érdekességként említette meg, hogy a DVSC-t nyáron az Európa Liga selejtezőjéből kiejtő Stromsgödset 9 millióból gazdálkodik, de európai kalandozásaik során százmilliós költségvetésű csapatokkal is találkoztak, tehát ennek tükrében kell megítélni a DVSC nemzetközi szerepléseit. No meg a hazait! Jelenleg ugyanis több NB I-es rivális - például a Videoton, a Győr, a Diósgyőr vagy az Újpest - is többet költhet egy idényben, mint a debreceni gárda, leaglábbis Szima Gábor szerint.

Nincs külföldi messiás

Ötlet van rá, hogy miként tornásszák fel a DVSC költségvetését, de nem közölték. Azt elárulták, hogy sem német milliárdos, sem arab olajsejk, sem ukrán oligarcha nem érdeklődik a Loki iránt, tehát a pletykáknak alapjuk nincs. Krecz Tibor, a Nagyerdei Stadionrekonstrukciós Kft. kommunikációs igazgatója szerint ha valaki meglát a reptéren egy ukránt, akkor nem kell róla azt elterjeszteni, hogy a Lokit jött megvenni.

Némi vita is kialakult Szima Gábor és Kósa Lajos között arról, hogy az új stadionban mennyire kell majd elverni a Pápát. Kósa szerint legalább 6-0-ra, Szima szerint azonban jobb a szoros meccs, mert a közönségnek izgalom, adrenalin kell!

Nem értettek egyet az urak abban sem, hogy az új stadion adta lehetőségek mennyiben dobják meg a DVSC bevételeit. Kósa Lajos évi egymilliárdos forgalmat modellezett, Krecz Tibor még ennél is többet, Szima Gábor azonban a klub szempontjából csak 300 millió plusz bevétellel számol az eddigiekhez képest.

A bérletes jól jár

Egy kérdésben volt teljes egyetértés: aki bérletet vesz, jól jár! A DVSC február 3-án kezdi meg a tavaszi bérletárusítását. Az utolsó két meccsre (az Újpest és a Honvéd) ellenire a bérletek már az új stadionba érvényesek, ráadásul a bérletesek előjogokat is élveznek. Eldönthetik például azt is, hova akarnak ülni!

Jelenleg mintegy 2 ezer bérletest tud felmutatni a DVSC, ezt a számot szeretné Szima Gábor 4-5- ezerre emelni, az új stadion vonzerejének, no meg a csapat eredményes játékának is köszönhetően. Kósa rávágta: 15 ezer bérletes kell, és emlékeztetett, ennél merészebb tervek is megvalósultak már Debrecenben. Példaként említette, amikor az önkormányzat 1999-ben megmentette a csődtől a DVSC-t, majd amikor kialakult a jelenlegi tulajdonosi rendszer, azt a célt tűzték ki, hogy a Loki egyszer BL-meccset játszik a Barcelonával a Nagyerdőn!

Ehhez már csak a bajnokságot kell megnyerni, majd a Bajnokok Ligája-selejtezőt sikeresen megvívni. Hazai pályán! – tette hozzá Kósa.

BeA

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
A Debrecen környéki külföldi befektetések is „dinamizálják” a térséget
Navracsics Tibor: 2030-ra az EU legélhetőbb tagállamai között lehet Magyarország
Hirdetés
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Három ütemben újítja meg Polgár a járdáit
Akár a lakosok is segíthetnek a több mint 50 kilométeres járdahálózat korszerűsítésében.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Különleges ajánlatok a Miele 125 éves születésnapja alkalmából már Debrecenben is
Nemcsak csúcskategóriás, hanem belépő kategóriás készülékek is elérhetők.