Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvesztett feleség, megnyert meccsek

| 2009. 10. 17. | 17:53:51
Debrecen – Hogy ki az a Cesare Prandelli? Nos, nem akárki: többek között arról híres, hogy a Loki keddi Bajnokok Ligája ellenfelének, a Fiorentinának az edzője. De tényleg csak többek között.
Elvesztett feleség, megnyert meccsek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 52 éves olasz sármőr már a labdarúgó pályafutására is büszke lehet, az 1978/79-es, bergámói szereplés (Atalanta) után nem kisebb klub igazolta le, mint a Juventus. A zebráknál eltöltött hat szezon alatt aztán a fiatalember nyert BEK-et, KEK-et, Európai Szuperkupát, három bajnoki címet, és még egy Olasz Kupát is. Kevesen tudják, de a többnyire lenyalt hajú Prandelli hat percet játszott csereként az ominózus 1985-ös BEK-döntőben (Juventus-Liverpool 1-0), tehát úgy kezdhetett el edzősködni, hogy szinte mindent elért, amit futballista klubszinten elérhet.


Szeretett klubjánál, az Atalantánál kezdett trénerkedni 1993-ban (fiatalokat bíztak rá), ám az 1997-es év már a Lecce kispadján találja, ahonnan 1998 januárjában önként feláll, miután a csapat gyenge, mint a harmat (a szezon végén ki is esik a Serie A-ból). Prandelli mester nem veszti kedvét, és a klubelnökök is szeretik, állandóan szerződésajánlatokkal bombázzák. Két teljes bajnokságot ügyködik a Verona kispadján (a 9. hely az első osztályban attól a csapattól bravúrnak minősül), majd 2000/2001-ben az élvonalba óriási meglepetésre felkerülő Velence következik: bár a csapat végül alászáll, Cesare barátunk egyre elismertebb és népszerűbb edző szerte Itáliában.

2002-ben a Parma gondolja azt, hogy ez a tréner kell nekünk. Az ötlet beválik, két rendkívül sikeres szezont produkál a csapat, noha a főszponzor Parmalat éppen ebben az időszakban omlik össze. A kék-sárgáknál olyan játékosok pallérozódnak Prandelli keze alatt, mint a román Mutu (hogy mást ne mondjunk, hogy jelenleg éppen Fiorentina-menő), az olasz Gilardino (szintén zenész) és a brazil Adriano (manapság leginkább a kocsmákban tűnik fel).
Prandelli Parmája ontja a gólokat, a szakembert éppen ezért a fővárosi AS Roma elnöke 2004-ben szerződteti is. A karrier hibátlan, úgy tűnik, hogy minden rendben, ám az élet – szokás szerint – közbeszól: Manuela Caffi, az edző felesége súlyosan megbetegszik, Cesare pedig elköszön Rómától, mondván neki az asszony – és a gyerekek - mellett a helye (fiúk, Nicholas 1984-ben, lányuk, Karolina 1987-ben született). A szomorú sorsú hitves ezzel együtt bíztatja, hogy ne adja del az álmait, így a mester 2005-ben elfogadja Diego Della Valle hívó szavát, és a Fiorentina edzője lesz.

És innentől ez már máig tartó sikertörténet, amelyet semmi nem tud megszakítani. Prandelli már az első évben 4. lesz csapatával a bajnokságban és megszerzi a Bajnokok Ligája-indulás jogát, más kérdés, hogy az egész Itáliát megdöbbentő bundabotrány után más csapatok mellett a firenzei lilákat is megbüntetik, s a következő szezont kénytelenek –15 ponttal kezdeni. De Prandelli előtt nincs akadály: bár 40-es éveiben járó felesége 2007-ben a súlyos betegség után meghal, a tréner tényleg nem adja fel, a munkában keres vigaszt. Talál is: a Fiorentinát évről évre a BL-be röpíti, túl van a csapattal a 100 győzelmén, megkapja Olaszországban a legjobb edzőnek járó Oscar-díjat, a firenzei drukkerek pedig imádják. Cesare Prandelli kedden a Lokival meccsel. Büszkék lehetünk erre, mert ő tényleg nem akárki…
T. Cs. Zs.

Névjegy.
Neve:
Claudio Cesare Prandelli.
Született: 1957. augusztus 19., Orzinouvi, Brescia tartomány.
Klubjai játékosként: Cremonese (1974-78), Atalanta (1978-79), Juventus (1979-85), Atalanta (1985-90).
Klubjai edzőként: Atalanta (1993-97), Lecce (1997-98), Verona (1998-2000), Venezia (2000-2001), Parma (2002-2004), AS Roma (2004), Fiorentina (2005-).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is súlyos állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.
Gazdaság
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.