Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Elvesztett feleség, megnyert meccsek

| 2009. 10. 17. | 17:53:51
Debrecen – Hogy ki az a Cesare Prandelli? Nos, nem akárki: többek között arról híres, hogy a Loki keddi Bajnokok Ligája ellenfelének, a Fiorentinának az edzője. De tényleg csak többek között.
Elvesztett feleség, megnyert meccsek
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az 52 éves olasz sármőr már a labdarúgó pályafutására is büszke lehet, az 1978/79-es, bergámói szereplés (Atalanta) után nem kisebb klub igazolta le, mint a Juventus. A zebráknál eltöltött hat szezon alatt aztán a fiatalember nyert BEK-et, KEK-et, Európai Szuperkupát, három bajnoki címet, és még egy Olasz Kupát is. Kevesen tudják, de a többnyire lenyalt hajú Prandelli hat percet játszott csereként az ominózus 1985-ös BEK-döntőben (Juventus-Liverpool 1-0), tehát úgy kezdhetett el edzősködni, hogy szinte mindent elért, amit futballista klubszinten elérhet.


Szeretett klubjánál, az Atalantánál kezdett trénerkedni 1993-ban (fiatalokat bíztak rá), ám az 1997-es év már a Lecce kispadján találja, ahonnan 1998 januárjában önként feláll, miután a csapat gyenge, mint a harmat (a szezon végén ki is esik a Serie A-ból). Prandelli mester nem veszti kedvét, és a klubelnökök is szeretik, állandóan szerződésajánlatokkal bombázzák. Két teljes bajnokságot ügyködik a Verona kispadján (a 9. hely az első osztályban attól a csapattól bravúrnak minősül), majd 2000/2001-ben az élvonalba óriási meglepetésre felkerülő Velence következik: bár a csapat végül alászáll, Cesare barátunk egyre elismertebb és népszerűbb edző szerte Itáliában.

2002-ben a Parma gondolja azt, hogy ez a tréner kell nekünk. Az ötlet beválik, két rendkívül sikeres szezont produkál a csapat, noha a főszponzor Parmalat éppen ebben az időszakban omlik össze. A kék-sárgáknál olyan játékosok pallérozódnak Prandelli keze alatt, mint a román Mutu (hogy mást ne mondjunk, hogy jelenleg éppen Fiorentina-menő), az olasz Gilardino (szintén zenész) és a brazil Adriano (manapság leginkább a kocsmákban tűnik fel).
Prandelli Parmája ontja a gólokat, a szakembert éppen ezért a fővárosi AS Roma elnöke 2004-ben szerződteti is. A karrier hibátlan, úgy tűnik, hogy minden rendben, ám az élet – szokás szerint – közbeszól: Manuela Caffi, az edző felesége súlyosan megbetegszik, Cesare pedig elköszön Rómától, mondván neki az asszony – és a gyerekek - mellett a helye (fiúk, Nicholas 1984-ben, lányuk, Karolina 1987-ben született). A szomorú sorsú hitves ezzel együtt bíztatja, hogy ne adja del az álmait, így a mester 2005-ben elfogadja Diego Della Valle hívó szavát, és a Fiorentina edzője lesz.

És innentől ez már máig tartó sikertörténet, amelyet semmi nem tud megszakítani. Prandelli már az első évben 4. lesz csapatával a bajnokságban és megszerzi a Bajnokok Ligája-indulás jogát, más kérdés, hogy az egész Itáliát megdöbbentő bundabotrány után más csapatok mellett a firenzei lilákat is megbüntetik, s a következő szezont kénytelenek –15 ponttal kezdeni. De Prandelli előtt nincs akadály: bár 40-es éveiben járó felesége 2007-ben a súlyos betegség után meghal, a tréner tényleg nem adja fel, a munkában keres vigaszt. Talál is: a Fiorentinát évről évre a BL-be röpíti, túl van a csapattal a 100 győzelmén, megkapja Olaszországban a legjobb edzőnek járó Oscar-díjat, a firenzei drukkerek pedig imádják. Cesare Prandelli kedden a Lokival meccsel. Büszkék lehetünk erre, mert ő tényleg nem akárki…
T. Cs. Zs.

Névjegy.
Neve:
Claudio Cesare Prandelli.
Született: 1957. augusztus 19., Orzinouvi, Brescia tartomány.
Klubjai játékosként: Cremonese (1974-78), Atalanta (1978-79), Juventus (1979-85), Atalanta (1985-90).
Klubjai edzőként: Atalanta (1993-97), Lecce (1997-98), Verona (1998-2000), Venezia (2000-2001), Parma (2002-2004), AS Roma (2004), Fiorentina (2005-).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Lopott debreceni biciklik keresik gazdájukat
Lopott debreceni biciklik keresik gazdájukat
A téglási tolvaj már megvan .
Hirdetés
Hirdetés
Nagy munkára készülnek Konyáron
Nagy munkára készülnek Konyáron
Hat utcában is felújítanák a belvízelvezető hálózatot.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Földutakat aszfaltoznak Görbeházán
Fővárosi cég végzi a kivitelezést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!