Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Berettyán Péter: Mindenkiből nem lehet Dzsudzsák Balázs

| 2013. 12. 02. | 13:22:57
Debrecen egyetlen FIFA-asszisztensét kérdeztük arról, miért jó a futballbíró élete? Cívishír-interjú
Berettyán Péter: Mindenkiből nem lehet Dzsudzsák Balázs
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: Egy hét múlva játékvezetői tanfolyam indul Debrecenben. Logikus, hogy egy FIFA-asszisztens adja hozzá az arcát! Milyen volt az elmúlt esztendő a nemzetközi porondon?
Berettyán Péter: Csodálatos! Tavaly választottak be a FIFA-keretbe, azóta nyolc „küldésem” volt, közreműködtem az Azerbajdzsán-Luxemburg világbajnoki selejtezőn, egy katari bajnokin, illetve több utánpótlás nemzetközi találkozón.

Cívishír:  A vb-selejtező az eddigi csúcs. Hogy vizsgáztál, ha lehetek indiszkrét?
Berettyán Péter: Örömmel mondhatom, hogy kiválóan, hiszen nehéz szituációkban, egy les miatt meg nem adott gólnál és egy kiállítás megítélésekor is segíteni tudtam a játékvezetőnek.

Cívishír: Gratulálunk! Most itt az édes pihenés ideje!
Berettyán Péter: Még nincs, hiszen a héten Magyar Kupa-nyolcaddöntőinek a visszavágóit rendezik, illetve a hét végén az idei utolsó bajnoki fordulót bonyolítják le. Csak utána jöhet egy kis pihenés, de túlzásba nem vihetjük, hiszen ugyanúgy, mint a játékosokra, ránk is egy komoly alapozás, majd felkészülés vár.

Cívishír: Egy év alatt miben léptél előre a nemzetközi porondon? Jobban megy a les megítélése?
Berettyán Péter: A les egy speciális szabály, nem tapasztalat kell hozzá, hanem rendkívüli koncentráció. Minden más tekintetben természetesen egy játékvezető vagy asszisztens is fejlődik az évek során, nyilvánvalóan 28 évesen számos nemzetközi- és több mint száz NB I-es meccsel a hátam mögött határozottabb vagyok, mint 16 évesen, amikor erre adtam a fejem. Az elmúlt egy év arra volt jó, hogy a magyartól eltérő, különböző, esetenként fejlettebb futballkultúrákba is betekintést nyerjek.

Cívishír: Nyáron irány Brazília?
Berettyán Péter: Ennek az esélye egyenlő a nullával.

Cívishír: Azt hittem, ez a vágyad. . .
Berettyán Péter: Ahogy minden játékosnak, úgy minden játékvezetőnek is az az álma, hogy részt vehessen egy világbajnokságon vagy Európa-bajnokságon, de tisztában kell lenni a realitásokkal. Én még az út elején járok, egyelőre számomra az is nagyszerű lenne, ha jövőre valamelyik utánpótlás Eb-n lengethetnék.

Cívishír: Mindenkinek végig kell járnia a ranglétrát? A sikeres játékosmúlt jelent valamiféle előnyt?
Berettyán Péter: Ebben a szakmában szerintem nem jelent semmit. A FIFA-nak egyébként is az a törekvése, hogy fiatalítson a játékvezetői karon. Ismerek olyat, aki húsz év foci után játékvezetőként a Megye III-ig vitte. A szabály ismerete még kevés, a korrekt alkalmazása adott körülmények között már sokkal nehezebb. A jó játékvezető – azon túl, hogy betéve fújja a szabálykönyvet – empatikus és jó pedagógiai érzékkel megáldott. Természetesen van jelentősége annak, ha valaki korábban focizott, de nem kritérium.

Cívishír: Mi a fiatalok számára szóló üzeneted? Miért jelentkezzenek a tanfolyamra?
Berettyán Péter: Mindenkiből nem lehet Dzsudzsák Balázs, de még NB I-es futballista sem. Én tizenhat évesen tudtam, hogy a pályán nem váltom meg a világot, de rajongásig szerettem a futballt, és nem akartam elszakadni tőle. Ezért jelentkeztem játékvezetőnek!

Cívishír: Riasztja a srácokat, hogy egy-egy falusi meccsen a bírónak szinte leharapják a fejét?
Berettyán Péter: Mi azzal szoktunk viccelődni, hogy kétfajta játékvezető létezik. Van az egyik, akit már megvertek, és van a másik, akit majd meg fognak verni. Félretéve a tréfát, nagyon sokat javult az alacsonyabb osztályú bajnokságokban a biztonság. Ma már polgárőrök vigyáznak a rendre, az utóbbi években bíróverésről vagy komolyabb incidensről szinte nem is lehet hallani. Megnyugtatok mindenkit, aki kacérkodik a gondolattal, hogy a tanfolyamunkra jelentkezzen: ma már nem kell rettegni a pályákon!

Cívishír: Huszonnyolc évesen nem vagy túl fiatal vagy ahhoz, hogy a saját utánpótlásodat neveld ki?
Berettyán Péter: Időnként furcsa, hogy alig három évvel fiatalabbakat oktatok, de 12 év tapasztalata van mögöttem, én már megjártam a ranglétrát. Helyben a sportág minden szereplőjének érdeke, hogy Debrecenben és a megyében egy agilis, képzett bíró kar végezze a munkáját. Solymosi Péter és Horváth Róbert kollégáimmal – így hárman járjuk az országot, az NB I-es találkozókat – külön foglalkozunk társadalmi munkában a 25 éven aluli fiatalokkal. Heti rendszerességgel tartunk számukra oktatást, illetve a fizikai és elméleti felkészülésüket is felügyeljük.

Cívishír: Vannak csiszolatlan gyémántok?
Berettyán Péter: Igen, akadnak! Egyrészt képet kapunk a teljesítményekről az ellenőri jelentésből, másrészt járjuk a vidéket, a csoportunkba tartozó kollégák mozgását árgus szemekkel figyeljük, videóra vesszük, majd kiértékeljük.

Cívishír: A pénz lehet motivációs tényező?
Berettyán Péter: Lehet, és szerintem legyen is az! Akit a megyei bajnokságokban rendszeresen foglalkoztatnak, mondjuk az első osztályban, egy korrekt keresetkiegészítést el tud könyvelni magának hó végén, aki pedig egyre feljebb kerül a ranglétrán, értelemszerűen egyre magasabb tiszteletdíjat kap.

Cívishír: Ezek után nehogy fiatalok ezrei jelentkezzenek a tanfolyamra!
Berettyán Péter: Bárcsak úgy lenne, de beérjük 40-50 emberrel is! Jelentkezni lehet a 70-777-0-888-as telefonszámon!

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.