Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A román betyár

| 2009. 10. 18. | 12:09:27
Debrecen – Igazi fenegyerekkel futhatnak össze a pályán a Loki játékosai a keddi Bajnokok Ligája-meccsen: Adrian Mutu úgy halmozza a problémákat, mintha szenvedélyből gyűjtené őket.
A román betyár
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Igazi fenegyerekkel futhatnak össze a pályán a Loki játékosai a keddi Bajnokok Ligája-meccsen: Adrian Mutu úgy halmozza a problémákat, mintha szenvedélyből gyűjtené őket. 

A 30 éves román támadó labdarúgó-pályafutását és képességeit nem lehet eléggé méltatni: elképesztően jó játékosról van szó, aki megjárta a Dinamo Bukarest, az Inter, a Verona, a Parma, a Chelsea és a Juventus gárdáját is, 2006 óta pedig a DVSC pechére a Fiorentinában ontja a gólokat, úgy, hogy közben több mint 70-szer (a fellelhető adatok változékonyságot mutatnak) szerepelt a román válogatottban. 

Na de annyit a szakmáról, mert a mi Adriánunk remek produkciói ellenére nem elsősorban erről híres: hanem a permanens rosszalkodásról, a botrányok sorozatáról. 

Egy igazi betyárról van szó, aki úgy vonzza a bajt, mint méhet a méz. Már 6 évesen lopási ügybe keveredett, a saját nagyapjának a pénztárcáját rámolta ki, ráadásul le is bukott. Javára legyen mondja,labdára kellett neki a pénz, miután a család nem volt olyan anyagi helyzetben, hogy a kis Mutunak igazi (bőr)focija lehessen. A nagyfater végül nem árulta be, hanem vett egy zöld-fehér labdát a rosszcsontnak, aki azt a legenda szerint még az ágyába is magával vitte.

Ez meg is látszott a karrierjén, remekelt első profi klubjában, az Arges Pitestiben, majd a Dinamo Bukarestben is, így fél Európa sorban állt a kegyeiéért.
Mutu az Internazionale együttesénél kötött ki, ám miután akkor még (2000-ben) EU-n kívüli játékosnak számított, nem sok sót evett meg Milánóban, csak 10 meccsen szerepelt, majd lepasszolták a Veronának. Bár ott inkább vitézkedett, a gárda kiesése után érezte, lépni kell: a Parma következett, ahol egyetlen szezon alatt 19 gólt lőtt, és abszolút közönségkedvencé vált. A bulik ugyanakkor nem maradtak ki az életéből, voltak kisebb-nagyobb zűrök, ám a világszóló botrány még váratott magára: az a Chelsea csapatánál robbant ki, miután Adrian 2003-ban 22,4 millió euróért Londonba tette át székhelyét.

Az Abramovics-gárdában remekül kezdte az idényt (3 bajnoki, 4 gól), ám magánélete sokkal több figyelmet keltett a pályán nyújtott teljesítményénél. Feleségével, az ismert román műsorvezető Alexandra Dinuval úgy éltek, mint Beckhamék, feltűntek minden partin, a bulvárlapok imádták minden megmozdulásukat. És hát elég mozgalmas kis élet volt ez: Mutu majd minden este „kicsapongott”, sokszor megcsalta Alexandrát, aki erre akkurátusan „visszacsalta”, csak hogy egyenlítsen.
El is váltak végül, közös kisfiúk az asszonyhoz került, ami végképp kiakasztotta a támadót, úgy gondolta, tesz a világra, jöjjenek az éjszakák legmélyebb bugyrai. Jöttek is: azt még eltűrték a Chelsea-nél, hogy egy román pornósztár folyamatosan beszámolt szexuális töltetű kapcsolatukról, még afelett is szemet hunytak, hogy Adrian Bukarestben autós üldözésbe keveredett a helyi rendőrséggel, ám a következő botrány már kivágta a biztosítékot az angol sztárklubnál.

2004 októberben egy doppingvizsgálat kokaint mutatott ki Mutu szervezetében, s ezt már nem lehetett megmagyarázni. A csatár elismerte tettét, a Chelsea felbontotta a szerződését, a FIFA pedig hét hónapra eltiltotta, és mindenki úgy gondolta, ezzel a román betyár pályafutásának érdemi része be is fejeződött. De nem ám! 

A Juventus dobott neki mentőövet, Adrian pedig nem volt hálátlan: bár csonka idény jutott neki, gólt lőtt a Bajnokok Ligájában, és hét találattal segítette a zebrákat a bajnokságban. A világ rendje azonban csak nem akart helyreállni: a Juventust a bundabotrány miatt a másodosztályba száműzték, Mutu pedig továbbállt. Azóta a Fiorentinában remekel (első firenzei idényében a La Gazetta dello Sport a Serie A legjobb játékosának válaszotta –no comment), ám a baj őt sosem kerüli el: legutóbb egy hete került az újságok címlapjára, miután a vb-selejtezőkön borzasztóan szereplő román válogatott sorsát három könnyűvérű lánnyal, hajnalig szórakozva „gyászolta”.

A fenegyerek most Budapestre, a Loki ellen készül, közben pedig pereskedik a Chelsea-vel, amely azt követeli, fizesse vissza az érte kiadott, vagyis az ablakon kidobott pénzt. Ennyi lóvéja azonban még Mutunak sincs: tudják, kell bulira meg lányokra. Remélhetőleg kokainra már nem… 

T. Cs. Zs.

Névjegy
Neve:
Adrian Mutu.
Született: 1979. január 8., Calinesti.
Magasság: 180 cm.
Posztja: csatár.
Mezszáma: 10-es.
Klubjai: Arges Pitesti (1996-99), Dinamo Bukarest (1999-2000), Inter (2000), Verona (2000-2002), Parma (2002-2003), Chelsea (2003-2004), Juventus (2005-2006), Fiorentina (2006-).

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
Fricska a Fradinak: a Paksé a Magyar Kupa
A Paks hosszabbításban 2-0-ra legyőzte a bajnok Ferencvárost a labdarúgó MOL Magyar Kupa Puskás Arénában rendezett szerdai döntőjében.
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is kritikus állapotban van a szlovák kormányfő
Továbbra is súlyos állapotban van a besztercebányai kórházban Robert Fico - jelentette be a besztercebányai Roosevelt kórházban tartott sajtótájékoztatóján Robert Kalinák szlovák védelmi miniszter és miniszterelnök-helyettes szerdán este.
Gazdaság
Nyíregyházi cég vette meg a debreceni Kartonpackot
A Covid alatt helyezték állami felügyelet alá.
Pünkösd: két napig minden nagy élelmiszerbolt zárva tart
Addig várhatóan megrohamozzák az üzleteket az emberek.
A nőgyógyászati és a biotechnológiai üzletág bevételei ugrottak meg
A Richter árbevétele csökkent, nyeresége nőtt.
Rangos díjat vehetett át Debrecen polgármestere
Papp László közös sikernek tartja az elismerést.
Támogatott tartalom
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Élőzenés est Debrecen legújabb szórakozóhelyén
Minden korosztály otthon érezheti magát
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
A jövő kórháza az egészséges kórházi dolgozókon múlik
6 millió mozgással töltött perc. Díjat kapott a Debreceni Egyetem Klinikai Központ is.
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
A Termál Hotel és a Régi Vigadó is megújul
Építési vállalkozót keres az Aquaticum Debrecen Kft.
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
Munkaruhákat vásárolna a debreceni vállalat
A DV Parking Kft. beszerzési hirdetménye.