Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Aki háromszor akkorát üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás?

| 2010. 12. 02. | 16:19:50
Debrecen – Autógumit szerelni tisztességes, becsületes kétkezi munka, de nem egy kecsegtető karrierlehetőség. Példa arra, hogyan nyírja ki a tehetséget a pénztelenség. Vagy rövid az ész és nagy úr a lustaság?
Aki háromszor akkorát üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Kishegyesi úti gumijavítóba tértem be a szokásos nyári-téli gumicserére, amikor régi ismerősbe botlottam. A debreceni sportélet egy kiemelkedő alakja, az utánpótlás Európa-bajnok, felnőtt magyar bajnok Móna Imre nagy lendülettel tette-vette a gumiabroncsokat.

„Mennyi? Harminc?” – kérdeztem vissza nagyot nézve, miután Imre elárulta, hogy élsportolóként harmincezer forintot kapott havonta.

Bár a jóvágású fiatalemberen igazán jól állt a munkaruha, sokkal jobban tetszett – a lányoknak meg főleg – mezben és kesztyűben a szorítóban. Mondtam is neki, de csak ennyi volt a reakciója: „Ez van!”

Sosem volt egy szószátyár, de mekkorát ütött! A hatalmas ütőerejének sokan csodálattal adóztunk. Egy kadet magyar bajnokságon például úgy ért fel a dobogó csúcsára, hogy mindenkit „lebombázott”, később a felnőtt magyar bajnokság döntőjében is kiütéssel győzött. Akkor írta a Cívishír, hogy „Nagysándortelep bombázója a középsúly királya!”.

„Vége, nem bokszolok tovább. A boksz nem kisasszonyjáték, itt senki nem kér, és senki nem kap kegyelmet. Hobbiból nem lehet űzni, illetve semmi értelme. Az, hogy az ember a csúcson legyen, kemény és kegyetlen munkával jár. Még tisztességes fizetésért sem biztos, hogy megéri, nemhogy 30 ezer forintért.” – tudtuk meg az okát annak, hogy miért nem erőssége immár a DVSC bokszcsapatának.

Miután elköszöntünk, eszembe jutott: amikor négy évvel ezelőtt Siófokon egy felnőttnek látszó oroszt leiskolázva megnyerte a kadet Európa-bajnokságot, még Erdei Zsolt is kalapot emelt a teljesítménye láttán! Sokan mint Papp László utódját emlegették. Én lelki szemeim előtt akkor már olimpiai dobogón, illetve a Las Vagas-i MGM-ben láttam.

A Kishegyesi út sem egy rossz hely, na de van némi különbség.

Mielőtt megkönnyeztem volna egy született tehetség vesszőfutását, felhívtam Szabó Sándort, a DVSC bokszcsapatának klubmenedzserét, hogy a „munkáltató” oldaláról világítson rá a témára. Kemény szavakat hallottam. Íme!

– Móna Imre élete legnagyobb hibáját követte el, amikor felhagyott az ökölvívással. Ha kitart velünk, akkor most a válogatott alapembereként 75 kg-ban készülhetne az olimpiára, s nem akkora megbecsülésnek örvendene – anyagi szempontból sem –, mint egy gumijavító segédmunkás. Imre a 30 ezer forintot diákként kapta tőlem zsebből amolyan ösztöndíj gyanánt, fizetést soha nem kapott, mert esélyt sem adott arra, hogy meg tudjunk állapodni – fakadt ki Szabó Sándor, utalva arra, hogy cikkünk főszereplője nem igazán a szorgalmával érte el a sikereit.

Szabó Sándor még kulisszatitkokat is elárult, például azt, hogy Imre a felnőtt magyar bajnokságot egy hét edzéssel nyerte meg, és időnként több hónapig nem járt az edzőterem közelében sem.

– Azért sajnálom, hogy Móna Imre elkallódik – biztos vagyok, hogy gumijavítóban karriert nem csinál magának –, mert ilyen istenadta tehetség ritkán születik. Aki egy hét edzéssel felnőttben magyar bajnokságot nyer, komoly munkával eséllyel pályázhatott volna világ- és Európa-bajnoki dobogóra, sikeres amatőr pálya után pedig dollármilliókat hozó profi kalandra. Nincs rá jobb kifejezés: elkótyavetyéli a tehetségét. Erre majd tíz-húsz év múlva jön rá, amikor már késő lesz – jósolt nem túl fényes jövőt a „hősünknek” Szabó Sándor.

Úgy tűnik, megvan a válasz arra, hogy aki háromszor nagyobbat üt, mint Erdei Zsolt, miért segédmunkás.


Cs. Bereczki Attila

Csötönyi Sándor MÖSZ-elnök véleménye az ügyről itt olvasható!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autóink számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.