Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecenből is lehet karriert csinálni!

| 2010. 03. 17. | 13:02:24
 New York, Debrecen – Nehéz most komolyan venni egy sikeres debreceni kosárlabdás történetet, amikor nemrég hullott atomjaira a sportág a cívisvárosban, pedig érdemes rá figyelni.
Debrecenből is lehet karriert csinálni!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Minden, csak nem tündérmese, a debreceni kosárlabdázás legutóbbi két évtizede. Csillogás, villogás, pünkösdi királyság, majd megszűnés, eltűnés, kifizetetlen számlák. Maradt a nihil. Pedig tudjuk, érezzük, tapasztaljuk, hogy az utánpótlás jól működik, és vannak itt ügyes fiatalok, bár csak soha ne válnának érett férfivá! Amíg az arcuk komolyabb pelyhedzésbe nem kezd, minden a legnagyobb rendben, de utána debreceniként semmi jó nem vár rájuk. Aki e jeleket tapasztalni véli saját bőrén, és az átlagosnál több érzéke a van a labda pattogtatásához, kellően bátor és motivált, megtalálhatja a számítását az tengerentúlon. Az amerikai egyetemi bajnokság ugródeszka a profi szereződés felé.

Szabó Miklós a Tóth Árpád Gimnáziumban Ráthonyi Tamás irányítása alatt bontogatta szárnyait, és mindeközben végigjárta a ranglétrát az utánpótlásban. Miklós nagy álmokat kergetett, a debreceni kosárlabda vergődése pedig nem fért bele a beteljesüléshez, vagy legalábbis erősen rontotta a képet. A hajdúsági fiatalember nem mást, mint a kosárlabdázás Mekkáját nézte ki „tanulmányútnak”, és 19 évesen egy floridai főiskolán találta magát. Innen persze messze még az NBA – mondhatják a fanyalgók –, de az tény, hogy a földkerekség legnívósabb profi bajnoksága is ebből a ligából „táplálkozik”, komoly rangot ad neki, és több mint jó lehetőséget kínál.

„Májk”, a mi fiúnk két évig pattogtatott a napsütötte Floridában, majd 2008-ban New Yorkba tette át a székhelyét, hogy a Hofstra University diákja és kosara címmel büszkélkedhessen. A fejlődése szempontjából váltott, és bár kisebb-nagyobb sérülések hátráltatták, ma már odáig jutott, hogy betonbiztos tagja a kezdő ötösnek.

A fiatal kosaras idén befejezi iskolai tanulmányait, és ezzel együtt amerikai kalandjai is véget érnek, amennyiben valamilyen csoda folytán nem kap szerződést az NBA-ból. Miklós tisztában van a képességeivel, és ennek megfelelően tervezi a jövőjét, azaz Európában szeretne karrierje csúcsára érni. Hivatalos kérője még nincs, de úgy érzi, igen jó esélyei vannak arra, hogy egy mediterrán ország kosárlabdacsapatába befészkelje magát.

A jövő tehát még bizonytalan, az azonban kétségtelen, hogy négyéves amerikai kiruccanása során rengeteg tudást, és játékintelligenciát szívott magába, és piaci ára a tízszeresére emelkedett. Néhány évvel ezelőtt magyar csapatok hívták, ő azonban nemet mondott, Amerikában akart játszani. És milyen jól döntött! Fiatalon belekóstolhatott egy olyan profi légkörbe, amit a Magyarországon játszó játékosok csak hallomásból ismernek. Bárcsak Debrecenben kamatoztatná az amerikai tapasztalatait!

Lakatos Éva

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
Tűz egy hajdúsámsoni lakás pincéjében
A Mályva utcából érkezett a riasztás.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.