Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Debrecen bajnokai nem nagyképűek, hanem életvidámak

| 2011. 10. 12. | 18:27:33
Debrecen – Sokan azt mondják, akkor az arcuk, hogy alig férnek fel a pályára. Benczik Zsolt csapatvezető szerint csak a vesztesek irigykedéséről van szó. Egy biztos: Debrecen kispályás futballéletét az Ecuador uralja. Cívishír-interjú!
Debrecen bajnokai nem nagyképűek, hanem életvidámak
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Az Ecuador-Sunland drámai végjátékban, az utolsó fordulóban került élre a debreceni kispályás labdarúgó-bajnokság első osztályában, miután az ifjabb Szima Gábor által menedzselt Füredi Söröző bombameglepetésre megbotlott a bajnoki cím küszöbén. Ráadásul az Ecuador vért izzadva nyert 2–1-re, ahogy arról helyszíni tudósításban beszámoltunk. A csapat technikai vezetőjével, az exlokista Benczik Zsolttal beszélgettünk a sikercsapatról, a nagy arcról és a jövőről.

Civishir: – Nagy mázlival, de megvan az Ecuadornak az újabb bajnoki címe. Hányadik is a sorban?
Benczik Zsolt: – Az ötödik.

Civishir: – Csak az ötödik?
Benczik Zsolt: – Nem elég? 2006-ban alakult a csapat. Azóta a tavalyi bajnokságot kivéve mindegyiket megnyertük. Szerintem ez nem olyan rossz.

Civishir: – A hatból öt valóban imponáló mérleg. Valahogy régebbinek tűnt a csapat.
Benczik Zsolt: – A 2006-os világbajnokság alatt vettük fel az Ecuador nevet, amikor beneveztünk a mini foci vb-re, de előtte egy évvel már megalakultunk, tehát tulajdonképpen hatéves a gárda.

Civishir: – Ki is törte meg a diadalmenetet tavaly?
Benczik Zsolt: – A Victor Securitynak sikerült. Idén visszavágtunk.

Civishir: – Köszönjétek meg a Police-IPA-nak, mely legyőzte a Füredi Sörözőt az utolsó fordulóban!
Benczik Zsolt: – Köszönjük szépen!

Civishir: Jut eszembe, ki az edző?
Benczik Zsolt: – Senki. Mindenkinek van profi múltja, van néhány száz NB I-es meccs a lábakban, a fiúk bent a pályán megbeszélik a stratégiát. Összeszokott társaság ez, nincs szükség edzőre. A téli Real Team-kupán például én vezényeltem le a cseréket, de csak azért, mert ott sokan voltunk, és azt nem is nevezném edzősködésnek.

Civishir: – Tényleg, mit keresel te a kispadon, vagy technikai vezető szerepkörében? NB I-es múlttal a pályán kéne lenned.
Benczik Zsolt: – Ott lennék, ha a térdem engedné. 2010 januárjában egy rutinműtét erejéig feküdtem kés alá – egy porcot kellett eltávolítani a térdemből –, azóta nem tudok futballozni. Gondoltam, hasznossá teszem magam, így intézek mindent, amire a pályán kívül szükség van.

Civishir: – Nem csak együtt fociztok, hanem együtt is rúgtok ki a hámból. Ugye?
Benczik Zsolt: – Igyekszünk megünnepelni a tornagyőzelmeket, a bajnoki címeket, illetve azt is, ha valakinek gyereke születik, mint nemrégiben Nagy Pistának.

Civishir: – Kerekes Zsombi hogy került képbe?
Benczik Zsolt: – A fiatalítás jegyében.

Civishir: – Ült a poén.
Benczik Zsolt: – Urbin Péter volt az első számú centerünk, de ő aktív NB II-es játékos, most éppen Balmazújváros szerepel, ezért nélkülöznünk kell. Zsombi kapóra jött helyette, mert nem csak jó játékos, hanem jó barátunk is, és szerencsére sikerült meggyőzni. Nehezen állt kötélnek, de azóta töretlen a lelkesedése.

Civishir: – Már csak Dombi Tibi és Sándor Tamás hiányzik a csapatból.
Benczik Zsolt: – Tibikét felkértük, de visszautasított, mondván, hogy ő ekkora presztízst nem tudna elviselni, Tobét is megkörnyékeztük, de bokros teendői miatt nem nagyon ér rá, ráadásul a lába nem bírja, vagy nem szereti a műfüvet.

Civishir: – Azt mondják, akkora az arcotok, hogy alig fértek fel a pályára.
Benczik Zsolt: – Ezt a vesztesek mondják, akik nem tudják feldolgozni a vereséget. Nem hiszem, hogy nagy arcunk lenne. A győzelmek után nem mehetünk le lógó orral a pályáról. Másrészt, aki közel áll a csapathoz, az tudja, hogy nem nagyképűek vagyunk, hanem életvidám, vicces emberek. Mi nem csak az ellenfelet, hanem egymást is folyamatosan hecceljük, mert szeretünk nevetni. Az élet túl rövid ahhoz, hogy búslakodjunk.

Civishir: – Vicc ide vagy oda, én azért nem vezetnék meccset nektek.
Benczik Zsolt: – Szerintem korrekt a viszonyunk a játékvezetőkkel. Ha a mérkőzésen akad is nézeteltérés, utána nyugodt lelkiismerettel nézünk egymás szemébe és rázunk kezet.

Civishir: – Nem gondolod, hogy az első osztály rangadóin a hangnem meglehetősen durva?
Benczik Zsolt: – Talán az, de ennek okaként a megnövekedett presztízst tudom említeni. Igazán komoly a színvonal, a csapatok tele vannak volt vagy jelenlegi NB I-es játékosokkal, kispályás specialistákkal, és a győzelem vágya mindenkit hajt előre. Az Ecuador játékosai nem némák, elismerem, hogy olykor hevesen reklamálunk, de szerintem tudjuk, hol a határ. Reklamálásért talán az egész idényben egy piros lapot kaptunk. Szerintem az öregfiúknál a bajnok Dorottya csapata többet kapott.

Civishir: – Ki volt az idény embere?
Nálam Katona Gergő. Ő az egyetlen kapusunk, és egész évben mindössze egyszer hiányzott. Mellékesen megjegyzem, hogy akkor én álltam be a kapuba, s gól nélkül hoztam le a meccset. Egyébként a Nagy Szabolcs, Nagy István, Dobos Attila, Nagy Attila négyes húzta leginkább a csapat szekerét, ők sérülés nélkül harcolták végig az idényt. Egyébként a siker értékét növeli, hogy a 12 fős keretből négy embert műtöttek egy éven belül, a bajnoksái hajrában már szinte csere nélkül játszottuk végig a mérkőzéseket.

Civishir: – Jön a tél, most lehet egy kis pénzt keresni. Vagy nem is kicsit.
Benczik Zsolt: – Nem tagadom, szeretjük a pénzdíjas teremtornákat. Ezeken szoktuk megkeresni a bulikra valót. Idén is elmegyünk négy-öt helyre, remélem, nem üres kézzel és zsebbel térünk haza.

Civishir: – Az Ecuadorban hány bajnoki cím van még benne?
Benczik Zsolt: – A 2012-es és a 2013-as mindenképpen, de talán még a 2014-es is. Egy biztos: addig játszunk, amíg nyerünk. Majd ha elkezdenek verni a fiatalok, akkor szerintem elegáns búcsút veszünk és egy hajnalig tartó nagy buli keretében feloszlatjuk a csapatot. Nem tudom, mikor jön el az a pillanat, de napról napra közelebb jutunk. Addig élvezkedünk, szórakozunk, mert számunkra a futball azt jelenti.

Cs. Bereczki Attila

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Debreceni összefogás az ötéves Noémi gyógyulásáért
Debreceni összefogás az ötéves Noémi gyógyulásáért
Daganatos megbetegedés miatt gondozzák Debrecenben.
A Nagytemplom rejtett kincsei is előkerülnek
A Nagytemplom rejtett kincsei is előkerülnek
Jó programokra invitálják az érdeklődő debrecenieket.
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Nappal 400 tonnás présgépet javít, este táncol a debreceni karbantartó
Örkényi Bátor Zétény hamar a saját lábára állt.