Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Trónfosztás: Csehország az új világbajnok!

| 2010. 05. 24. | 10:20:42
Köln – Nem sikerült tripláznia, azaz zsinórban harmadszor is világbajnoki címet nyernie az orosz jégkorong-válogatottnak, miután 2–1 kikapott a Jagr vezette cseh együttestől a kölni döntőben.
Trónfosztás: Csehország az új világbajnok!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Ötvenpercnyi óriási teljesítménnyel és tökéletes védekezéssel nyerte meg a 2010-es A csoportos világbajnokságot a cseh válogatott. A kevésbé esélyes csapat a döntő estéjén jobban játszott, mint a gólt szerezni sokáig képtelen, ezért az idő múlásával egyre inkább elanyátlanodó orosz válogatott. Csehország sikere megérdemelt, Oroszország másodszor bukott ebben az évben, hiába volt a kerete erősebb, mint az utóbbi években bármikor.

Cseh szempontból jobban nem kezdődhetett és nem végződhetett volna az első harmad. Jakub Klepis már a 20. másodpercben megszerezte a vezetést Szemjon Varlamov kapus és az orosz védelem bizonytalankodásának köszönhetően. Jagrék ezután pláne azt játszhatták, ami eredetileg is szerettek volna: zártan védekeztek és szórványosan kontráztak, amiben bőven benne volt az újabb gólok veszélye. Az oroszokmentek előre, de minden lehetőséget elpuskáztak. A második húsz percben nagyjából ott folytatódott minden, ahol abbamaradt, azzal a különbséggel, hogy a 39. percben egy szép cseh akció végén Rolinek korcsolyával sodorta a korongot a hálóba. Videóbírózás következett, rúgó mozdulatot nem láttak, a gólt megadták, 2-0-nál kezdődhetett a második szünet.

A harmadik harmadban előbb egy csúnya ütközés után borzolódtak fel a kedélyek, amely kiállítást még nem vont magával, ám nem sokkal később Jemelin hátvéd bodicsekelte Jaromir Jagrt, aki megsérült, a bűnös büntetése 5+20 perc lett. Innentől a csehek csak ölték a játékot, eszükbe sem jutott kihasználni az emberelőnyüket, akkor sem, amikor az orosz kiállítás lejárta előtt kevéssel még két perc jött. Mindez kis híján megbosszulta magát, az utolsó két percben ugyanis több cseh és egy orosz kiállítás következtében hol öt a három, hol hat a négy, hol öt a négy ellen támadtak az oroszok. Egy gólt sikerült is ledolgozni a hátrányukból, de további ziccereiket nem bírták értékesíteni. Csehország 2-1-re győzött.

A csehek 2005 után először világbajnokok, az oroszoknak nem sikerült triplázniuk, a 2007-es moszkvai elődöntő után először kaptak ki vb-n. A vancouveri olimpia elbukott negyeddöntője után ez is nagy kudarc a fantasztikus kerettel felálló gárda számára. Csehország negyeddöntője is veszélyben volt a Svájctól és Norvégiától elszenvedett vereségek után, majd a legjobb négy közé és a döntőbe is büntetőkkel jutott.

A torna legjobb kapusának a német Dennis Endrast, legjobb hátvédjének a finn Petteri Nummelint, legjobb csatárának az orosz Pavel Dacjukot választották. A média All Star-csapata így alakult: Endras – Nummelin, Ehrhoff (GER) – Dacjuk, Malkin (RUS), Paajarvi Svensson (SWE). MVP: Endras. Kissé különös, hogy a világbajnok csapatból senki sem került be, ezért  a jegkorong.blog.hu saját All Star-gárdára szavazott: Tomas Vokoun (CZE) – Szergej Goncsar (RUS), Crhistian Ehrhoff (GER) – Pavel Dacjuk (RUS), Jaromir Jagr (CZE), Magnus Paajarvi Svensson (SWE). A pontkirály az orosz Ilja Kovalcsuk lett 2+10-zel, a gólkirály a kanadai John Tavares 7-tel, Dacjuk és a svéd Jonas Andersson 6-tal követte.

A világbajnokság végeredménye:
1. Csehország, 2. Oroszország, 3. Svédország, 4. Németország, 5. Svájc, 6. Finnország, 7. Kanada, 8. Dánia, 9. Norvégia, 10. Fehéroroszország, 11. Lettország, 12. Szlovákia, 13. Egyesült Államok, 14. Franciaország, 15. Olaszország, 16. Kazahsztán.

Olaszország és Kazahsztán kiesett, előbbi a magyar érdekeltségű divízió 1-es vb-csoportba kerül, ezzel legerősebb ellenfelünk lesz a feljutásért vívott harcban. Ezt a tornát mi rendezzük, a Papp László Budapest Sportarénában kerül rá sor április 17. és 23. között. A következő A csoportos világbajnokság Szlovákiában lesz 2011 májusában. 2012-ben Finnországba, 2013-ban Svédországba, 2014-ben Fehéroroszországba, 2015-ben Csehországba megy az elit, utóbbiról pénteken döntött a szövetség.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!