Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Jövő vasárnapig tart a gyönyör!

| 2010. 02. 16. | 14:05:53
Debrecen – Az oroszoknál játszik a jégkorongozás Messije, a kanadaiaknál pedig a hoki Cristiano Ronaldója. Ki nyeri az olimpiát? Debrecenben is egyre többen és jobban szeretik a hokit, és nem azért, mert Kósa Lajos hokista.
Jövő vasárnapig tart a gyönyör!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Még emberi időben, magyar idő szerint este 21 órától az USA–Svájc találkozóval megkezdődik a téli olimpiai hokitornája. Akkora sztárparádé lesz, amekkoránál nagyobbat csak a foci vb-ken láthatunk.

Bár Korcsinszky György és néhány hozzá hasonló hokifanatikus már a nyolcvanas évektől kezdve küzd azért, hogy a hoki a cívisvárosban is hódítson, létesítmény hiányában nagyon nehezen jutottak egyről a kettőre. Most, hogy a debreceni jégkorongozás ledobta a szezonális köntösét – hála mindenkinek, aki a Derék utcai jégcsarnok megépítésén munkálkodott! –, egyre többen kötnek korcsolyát a lábukra, és egyre többen esnek szerelembe a jeges sportokkal, köztük a jégkoronggal. Ennek ékes példája a DHK nézőszámának ugrásszerű növekedése, amióta fedett pályán játszik a debreceni legénység, szerény becslések szerint is több mint 300-as átlagnézőszámot vonultat fel, s ha belegondunk abba, hogy ezt a számot „erős jóindulattal” kapják meg más sportágak élvonalbeli képviselői a cívisvárosban, akkor a hokisok igazán büszkék lehetnek. Kétségtelen, hogy Debrecenben is kezdi megvetni a lábát a jégkorong, és nem azért, mert a város első embere aktív amatőr játékos.

 



Hokimeccsen, Debrecenben  (Fotó: civishir.hu)

 

Aki még nem látott hokit, a legjobbkor kezdheti el a sportággal való ismerkedést, mert a világ legjobbjainak előadásából tanulhatja meg a játék csínját-bínját. Akkora sztárparádé lesz, amekkoránál nagyobbat csak a foci vb-ken láthatunk. Azért csak most, az olimpia negyedik napján rajtol a hokitorna, mert a hét végén még fordulót rendeztek az NHL-ben, azaz az észak-amerikai profi bajnokságban, mely a nemzeti gárdák több mint felét adja. Két hétig most szünetel az NHL, így mind a 12 csapat a lehető legerősebb összeállításban szerepelhet Vancouverben, hogy áldja meg a drága jó Isten, aki így rendelkezett!

Az olimpiai már javában tartott, amikor még a csapatok kereteit sem véglegesítették hivatalosan. Ez tegnap végre megtörtént, minden csapatvezető húsz mezőnyjátékost és három kapust írhatott fel a nevezési listára, ezen a névsoron később már semmilyen indokkal sem lehet változtatni. A csapatok természetesen nem ad hoc jelleggel neveztek az olimpiára, a házigazda kanadaiak, illetve a szintén nagy esélyes oroszok például már fél éve kihirdették a csapatot, és ezen nem is változtattak. A címvédő svédek is csak kényszerből cseréltek, mivel megsérült a világ egyik legjobb erőcsatárának tartott Tomas Holmström (Detroit Red Wings), akinek helyére klubtársa, Johan Franzen ugrott be.



A 20 ezer férőhelyes GM Place lesz a hokitorna döntőjének a helyszíne

Aki látja ennek a hokitornának a végkimenetelét, az nem földi halandó. Papíron mindig az oroszok és a kanadaiak a legerősebbek, de nem mindig ők nyernek. A legutóbbi olimpiai fináléban, Torinóban északi döntőt láthattunk, a svédek és a finnek pedig most is bombaerős gárdával állnak ki. A legutóbbi két világbajnokságot viszont az oroszok nyerték, mégpedig mindkétszer a kanadaiakat legyőzve a döntőben: 2009-ben Svájcban, 2008-ban éppen otthonukban (Quebec-ben) fricskázták meg a juharleveleseket.

A Cívishír az oroszokra tippel, azon egyszerű oknál fogva, mert náluk játszik a világ legjobb játékosa, a jégkorongozás Messije, Alexander Ovecskin. Az orosz zseni volt az első az NHL történetében – tessenek megkapaszkodni! –, aki több mint 100 millió dollárért kötött szerződést. Egészen pontosan 124 millió dollárért hosszabbított 13 évre a Washington Capitals-szel, azaz évi tízmillió dolláros fizetésért üti a korongot, s ha megnézik szerdán reggel hattól (magyar idő szerint) az orosz–lett összecsapást (tv: m2, élő), akkor a kedves olvasóink elkezdik megérteni, hogy miért.



Alexander Ovecskin, a 124 millió dolláros jégkorongozó

Ha valaki esetleg azt gondolná, hogy Ovecskin és a többi sztár nem lesz motivált az olimpián, akkor téved. Ezeknek a fiúknak a válogatott szent ügy, bizonyítékul felhozhatjuk éppen Ovecskin és a másik orosz géniusz, a Pittsburgh Penguins-szel Stanley-kupa címvédő Jevgenyij Malkin esetét. Mindketten kijelentették, hogy akkor is ott lesznek négy év múlva Szocsiban, ha azért szerződést kell szegni Amerikában, az NHL ugyanis egyelőre nem tervez olimpia szünetet 2014-re. "Senki nem mondhatja azt nekem, hogy nem képviselhetem hazámat az olimpián" – így Ovecskin, az orosz kormány pedig már most nyomást gyakorol a liga vezetőire.

A kanadai csillagokat sem a dollármilliók motiválták, amikor igent mondtak a felkérésre. A Team Canada tagjának lenni egy olimpián sokkal több mint pénz! Nemzeti ügy! Ráadásul kanadai a világ második legjobbja játékosa, Sydney Crosby (Pittsburg penguins), bár fontos szempont, hogy a jégkorong csapatsport, azaz nem egy emberen múlik a siker, és ez Ovecskin, illetve az oroszok esetében is igaz. A kanadaiak talán csatárposzton gyengébbek, mint az európaiak, de az ő hallatlan küzdőszellemük és a hoki iránti alázatuk, no meg a hazai pálya előnye eltűntetheti ezt a különbséget. Ugyanakkor óriási nyomás nehezedik a hazaiakra, hiszen 30 millió ember várja Kanadában, hogy a téli olimpiai utolsó aranyérmét a jégkorongozóik nyerjék meg február 28-án, vasárnap.

 

A kanadai vágyaknak az oroszok mellett a már említett észak-európaiak, a svédek és a finnek tehetnek keresztbe. Ez a két gárda játszotta a legutóbbi olimpia döntőjét, s bár nincs két egyforma torna, azért biztosak lehetünk benne, hogy most is a dobogó legfelső fokát célozzák meg kék-sárgák, illetve a kék-fehérek, és ha olyan klasszisokat tudnak soraikban, mint Peters Forsberg és Nicklas Lidström, illetve Temu Selanne és Saku Koivu, akkor nem lőnek túl a célon. Sőt! Az olimpiai arany a minimum elvárás.

Számolni kell az 1998-as aranyérmes cseh csapattal is, mely szintét bombaerős gárdával érkezett Vancouverbe. Jaromir Jagr – van ki e nevet nem ismeri? A legenda 18 szezont húzott le az NHL-ben, és bár túl van a fénykorán, a csuklója még mindig a régi. A csehek mindig jók, ezt tudjuk nagyon jól.



Az a csapat, amelyikben Jaromir Jagr játszik, mindig esélyes!

Az amerikaiaknak egyszer már bejött a fiatal csapattal való „olimpiázás” – 1980-ban, Lake Placidben a nagy Szovjetuniót győzték le az egyetemisták –, és most is csikó csapattal ugranak neki az ellenfeleknek. A 23 hokis közül tizennégy 26 évnél fiatalabb, bár a 30 évvel ezelőttiekhez képest ők már kőkemény profik, és simán esélyesek a dobogóra.

Bármely csapat végezzen is az élen, egy biztos: ennek az olimpiának a hokitornája akkoras sportcsemege, hogy kihagyni vétek!

Cs. Bereczki Attila

 

Az olimpiai játékoskeretek letölthetők a jegkorong.blog.hu-ról!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Saját fiát szúrta hasba az alkoholista apa
Súlyosabb ítélet várhat rá Debrecenben.
Hirdetés
Hirdetés
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
A fóliasátrakban már érik a magyar szamóca
Május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Indul a Kuponözön a SPAR üzleteiben
Vásárolj legalább 5000 forintért április 25-től a SPAR és INTERSPAR üzletekben, és a kasszánál 300 forintos kedvezménykupont kapsz, amelyet a következő heti vásárlásaid alkalmával válthatsz be!
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.