Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Brazil-baki és holland-halleluja, vagy brazil-boldogság és holland-horror?

| 2010. 07. 02. | 10:26:56
Debrecen – Két nap foci nélkül - elvonási tünetek, rossz közérzet, égető hiány. De ennek vége, folytatódik a foci-vb, az eddigi legnagyobb meccsel: Brazília-Hollandia a legjobb négy közé jutásért! Cívishír-esélyleső!
Brazil-baki és holland-halleluja, vagy brazil-boldogság és holland-horror?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pénteken délután 4 órától a világ és Magyarország férfilakosságának nagy része a a televíziót fogja bámulni, azt hétszentség: az elődöntőbe jutásért megrendezik a vb eddigi legnagyobb rangadóját, az ötszörös világbajnok Brazília és a kétszeres ezüstérmes Hollandia csatáját.

Az esélyeket boncolgatni annyira nem érdemes: bármi előfordulhat, és annak szöges ellentéte is. Eddig mindkét gárda viszonylag magabiztosan menetelt (a kiesés hideg fuvallata egyiket sem érintette meg egy pillanatra sem), mindkét válogatottban vannak klasszisok (például Maicon, Kaká, Luis Fabiano, Robinho, illetve a másik oldalon például Sneijder, Robben, Van Persie, Kuyt) és mindkt ország népe révületben hisz abban, hogy kedvenceik fognak nyerni.

A szövetségi kapitányok mindenesetre felvezetésként ugyanazt a taktikát választották: szinte "benyalásszerűen" dicsérik az ellenfelet. Bert van Marwijk, a hollandok mindig magabiztos és nagyképű edzője például leszögezte: "A brazil válogatottnak van egy hat játékosból álló, lenyűgözően működő védelme, illetve négy támadója, aki bármikor képes a gólszerzésre. Ezúttal, a világbajnokság kezdete óta először, nem mi leszünk az esélyesek." Szokatlan szerénység... 

De Dunga, a brazil főtréner sem maradt el mögötte az vetélytárs dicsérésében: "Hollandia ellen rendkívül nehéz lesz, a holland játékosok technikai tudásban bármelyik dél-amerikai csapattal felveszik a versenyt. Mondhatni, úgy játszanak, mint egy dél-amerikai csapat. Rendkívüli módon vigyáznunk kell" - nyilatkozta ez kis-nagy ember, a tőle megszokott óvatossággal.

Abban persze mindezzel együtt biztosak lehetünk, hogy legbelül minkét fél úgy gondolja, hogy ezt az akadályt is venni tudja, és bejut az elődöntőbe. Anélkül, hogy belemennénk a mostánban oly divatos szakmai-taktikai önkielégítésbe ("ha ezek egy-négy-öt-egyben és rombuszalakzatban játszanak, akkor amazok a egy-három-kettő-három-kettes felállást választják"), nyugodtan leírhatjuk: a brazilok egy (paraszt?)hajszállal esélyesebbnek tűnnek a hollandoknál, egyszerűen azért, mert egy Juan egy Gilberto Silva vagy egy Lucio nagyobb meglepetést tud okozni támadásban, mint egy Mathijsen, egy Heitinga vagy egy De Jong.

De ennyi legyen is elég az előzetes okoskodásból, mert ahogy a vak is megmondta, majd úgyis meglátjuk. Mint ahogy azt is, hogy az este fél kilenckor kezdődő másik negyeddöntőn Ghánának sikerül-e első afrikai csapatként bekerülni egy vb-n a legjobb négy közé, vagy Uruguay idézi fel a régi szép időket. Jó meccsnek ígérzik ez is, de azért a brazil-holland nemcsak időben előzi meg, hanem rangban is.

És ha már a rangnál tartunk: menőnek számít az is, ha valaki előre megmondja, mi lesz az eredmény a legnagyobb mérkőzéseken, pláne, ha némi sportfogadás is van a háttérben. A Cívishír a negyeddöntők kapcsán Nagy István labdarúgót, civilben a megyei önkormányzat sportreferensét, és a város egyik legelismertebb fogadási szakértőjét kérdezte. Íme a válasz: Brazília megveri Hollandiát, a Ghána-Uruguay találkozó a rendes játékidőben iksz lesz, szombaton a németek megverik az argentinokat, a spanyolok pedig legalább két góllal jobbnak bizonyulnak a paraguayiaknál. Úgy legyen! Úgy legyen?

T. Cs. Zs.  

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Magyarország–Izrael: terelőútvonalon több debreceni buszjárat
Magyarország–Izrael: terelőútvonalon több debreceni buszjárat
Húszezer embert várnak a Nagyerdei Stadionba.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Fél év alatt rendeznék Sárándon a csapadékvíz okozta helyzetet
Az ingatlanok között több vályogház is található, melyeket veszélyezteti a belvíz.
Orbán Viktor tengelybe állította Debrecent az új Duna-híd avatásán
A miniszterelnök meggyőződése, hogy a dél-magyarországi térségek jelentősége felértékelődik a jövőben.
Ami néhány éve elég volt egy lakásra, ma már csak egy garázsra elég Debrecenben
A fővárosinál visszafogottabb kereslet ugyanakkor nem jelenik meg automatikusan az árakban.
Debreceni óvodásokért dolgoztak a XANGA munkatársai
Az ingatlanfejlesztő és -üzemeltető cégnél egy áramszünet miatt újragondolták a munkanapot.
Támogatott tartalom
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Stafétabot-átadás a Sensirion Hungary Kft-nél
Bemutatták a debreceni gyár új ügyvezetőjét.
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
Megnyílt Debrecen legújabb hamburgerezője
A Smash Burger & Beer Bar a belvárosban várja a vendégeket.
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
Frissíteni kell a városvezetést – Hajrá, Hajdúszoboszló!
FIZETETT POLITIKAI TARTALOM. Kanizsay György Béla, az egyesület polgármesterjelöltje alapjaiban változtatná meg a fürdőváros működését.
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
Különleges bokrétaavató a debreceni Sensirionnál
A dolgozói létszám megduplázódik a bővítéssel.