Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Risztov Éva naponta kiúszik Szoboszlóig az olimpiai álmokért

| 2011. 11. 25. | 13:57:46
Debrecen olimpiai reménysége felfoghatatlan mennyiségű munkát végez, mégis készségesen szánt időt rá, hogy alaposan kikérdezzük kétfrontos harcáról, régi és új eredményeiről, megújult életfelfogásáról, meg arról, hogy miért a szíve csücske a cívisváros. Cívishír-interjú
Risztov Éva naponta kiúszik Szoboszlóig az olimpiai álmokért
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Cívishír: – Az ob utáni napokban még Szczecin vagy már London jut többet eszedbe?
Risztov Éva: – Éppen most vált véglegessé, hogy nem tudok indulni a decemberi lengyelországi rövidpályás Eb-n egy vállsérülés miatt. Mostanra már egy hetes kiesést okozott, így nem tudnék megfelelően felkészülni a versenyre.

Cívishír: – Mennyire komoly a sérülés?
Risztov Éva: – Nagyobb baj nincs, a londoni felkészülést alapvetően nem befolyásolja. Ha már történik valami, akkor inkább még most történjen, amikor még belefér.

Cívishír: – Mennyire volt fontos az Eb-részvétel?
Risztov Éva: – Nem most lettem volna a világ legjobb formájában a világ legjobb eredményével, de felkészülési versenyként kiváló lett volna.

Cívishír: – Ezek szerint véget ér az idényed, jól látjuk, hogy a visszatérésed óta a legjobb?
Risztov Éva: – Inkább úgy mondanám, hogy fokozatosan sikerül egyre feljebb lépnem. De persze nagyon örülök az idei eredményeimnek, 400 gyorson és 800-on is kijutottam az olimpiára, 1500-on nyolcéves országos csúcsomat döntöttem meg, mindez mutatja, hogy jó úton járok.

Cívishír: – Mennyi pluszt ad, hogy már biztos a londoni indulásod?
Risztov Éva: – Nyilván sokat segít, de hosszútávúszásban 10 kilométeren még sajnos nincs meg a kvalifikáció, igazából akkor leszek nyugodt, ha júniusban Portugáliában ezt is kiharcolom.

Cívishír: – Kemény dió lehet egyszerre két fronton készülni 2012-re.
Risztov Éva: – Az biztos, hogy emiatt sokkal többet kell tűrnöm, és úsznom, naponta 18-20 kilométert teljesítek a vízben.

Cívishír: – Amióta bevállaltad a hosszútávúszást, annak van pozitív visszahatása a medencés szereplésre?
Risztov Éva: – Mondjuk úgy, hogy a kettő jól kiegészíti egymást, a medencés sikerek például remek impulzusokat adtak a nyíltvizes versenyekre. Egyébként nem vagyok egyedül, az élbolyban sokan vállalják ezt a kettősséget.

Cívishír: – Van úgy, hogy egy Világkupán szöges deszkák és döglött teknőcök között úsztok a tengerben, és egymást sem kímélik olykor a versenyzők, a szakág kicsit olyan lehet, mint az autósportban a Dakar.
Risztov Éva: – Azért ezt nem mondanám, bár tény hogy a hullámokkal mindig meg kell küzdeni, és állatokkal is kell számolni a vízben. Volt már olyan, hogy medúzatengerben kellett úsznunk, nem volt leányálom minden karcsapásnál belenyúlni egy medúzába.

Cívishír: – Hosszútávúszóként Világkupát, két Európa-kupát is nyertél, és más színű érmeket is hazahoztál. Az olimpián is számolhatnánk debreceni éremeséllyel?
Risztov Éva: – Az eredmények önmagukért beszélnek, majdnem mindig sikerült jól szerepelnem, és a számomra sajnos kizárással végződött vb-n is benne volt az éremszerzés. Azért attól sűrűbb a mezőny, hogy bármit is mondjunk, mindig lesz ott 30-35 ember, őket kell legyőznöm. Ráadásul egyelőre nem is biztos a londoni nyíltvízi szereplésem, ez Setubalban dől el. A medencére és a nyíltvízre egyébként egyforma elszántsággal tekintek, sikeres felkészüléssel mindkettőben kisülhet jó eredmény.

Cívishír: – A háttér adott, hozzád hasonlóan Gyöngyösi András vagy például Cseh Laci is nagyon pozitívan nyilatkozik Debrecenről, miért szeretitek ennyire?
Risztov Éva: – Ebben a gyönyörű uszodában edzeni, és közben a Nagyerdőn lakni minden sportembernek ideális. Számomra óriási dolog, hogy jó emberekkel dolgozhatok együtt, mindenki egy célért küzd, tényleg érezhető, hogy egy hajóban evezünk.

Cívishír: – Mennyivel tud mindez többet adni a korábbi klubjaidhoz képest?
Risztov Éva: – Nem akarom összehasonlítani a Spartacusszal, de az biztos, hogy én itt megtaláltam magam, teljesen egy hullámhosszon vagyok a környezetemmel. Kialakult a baráti köröm, megvannak a közös programjaink. De persze ez egy komplex dolog, mert én rendben vagyok, jól érzem magam, és ez kihat a környezetemre.

Cívishír: – A mai kiegyensúlyozott állapotban hogy tekintesz vissza a négyéves kihagyásodra, nem veszett el az az idő?
Risztov Éva: – Jó döntés volt, kellett ahhoz, hogy érett emberként térhessek vissza.

Cívishír: – Nagypályán három vb-ezüstéremmel és öt Eb-ezüsttel hatszoros rövidpályás Európa-bajnokként vonultál vissza 2005-ben, nem hiányzik ez a szint?
Risztov Éva: – Egyrészt ezeket a sikereket már elértem, ma is ugyanúgy velem vannak, másrészt már mások a céljaim, harmadrészt a mostani eredményeim is vannak olyan jók, mint a régiek. Egészen máshogy értékelem a dolgokat, mint tizenévesen. Egyébként sincs kedvenc eredményem, ami most van, azt szeretem a legjobban. Örülök, hogy újra úszhatok, örülök annak, amit Debrecen nyújt, megbecsülnek, és számítanak rám, nagyon sokat, a jövőmet látom ebben a városban.

HeGergAnd

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Jól haladnak a közterületi munkák Hajdúszoboszlón
Térköveznek, parkolókat alakítanak ki, rendbe teszik a kosárlabdapályát.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Újabb üzemanyagárstop jöhet
A jövő héten kiderül, hogy a kormány mit lép.
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.