Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Irány a nemzetközi porond!

| 2009. 11. 22. | 15:10:41
Debrecen – Hosszú évek óta nem szerzett érmeket senki Debrecennek felnőtt országos úszóbajnokságon. Most igen, és ez még csak a kezdet…
Irány a nemzetközi porond!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A Százhalombattán megrendezett rövidpályás úszó ob-n a Debreceni Sportcentrum két élversenyzője is remekelt, a négy esztendei kihagyás után visszatérő Risztov Éva bronzérmet szerzett, a mindössze 17 éves Szána Zsombor pedig két ezüstöt és egy bronzot gyűjtött be a válogatottakkal teletűzdelt mezőnyben. A Debreceni Sportcentrum-Sportiskola úszó-szakosztályába egyre több élet költözik: a sikerekről és a biztató jövőről a két remek sportolóval, illetve edzőjükkel, Vajda Tamással beszélgettünk.
– Nem készültünk külön az ob-ra, úgy voltam vele, hogy először is tudjam leúszni megfelelő ritmusban a 800 méteres távot, aztán majd kiderül, ez mire lesz elég. Belül azért dobogóra vágytam, és ez sikerült is, pedig nem volt könnyű: szintidő híján a délelőtti időfutamban kellett versenyeznem gyakorlatilag ellenfél nélkül, míg az előttem végzők délután erősebb mezőnyben úszhattak. Jobb lett volna, ha versenyszituációba kerülök, de mindent egybevetve nem lehetek elégedetlen – mesélte a viadalról a világbajnoki ezüstérmes, Európa-bajnok, olimpiai negyedik Risztov Éva, aki nagyratörő terveket sző.


A kiváló úszónő az év végéig teljes erővel készül, majd jövőre nyíltvízi Világkupa-versenyeken kíván indulni, hogy aztán Európa-bajnokságon bizonyíthasson: a távlati cél pedig nem más, mint a londoni nyári olimpia.
De „térjünk” vissza Magyarországra!Az országos bajnokság talán legkellemesebb meglepetése Szána Zsombor szereplése volt, a DSC 17 éves úszója minden számában egyéni csúcsot úszott, vegyesúszásban új korosztályos rekordot ért el, nem mellékesen pedig több értékes helyezés mellett három érmet (két ezüstöt és egy bronzot) is szerzett. A szimpatikus, szerény fiatalember a nyáron érkezett Debrecenbe Budapestről, tehát ismeretlen közegbe került.


– Új edzővel kezdtem dolgozni, új körülmények között, így előzetesen nem fogalmaztunk meg konkrét célt a bajnokság előtt. Számomra is kellemes csalódás volt a teljesítményem, ami sokakat meglepett, jellemző, hogy a volt trénerem például éppen hogy köszönt… Elégedett lehetek tehát az eredményekkel, de legjobban annak örülök, hogy Debrecenbe jöttem: életem legjobb döntése volt! Jól érzem magam a cívisvárosban, remek az iskola, a kollégium, az uszoda, mindenki segítőkész, így minden adott ahhoz, hogy tovább fejlődjek – nyilatkozta Szána Zsombor, akire idén még vár egy rangos kvalifikációs viadal a szlovéniai Mariborban. A cél a jövő évi, szingapúri ifjúsági olimpia, amely hatalmas és grandiózus versenynek ígérkezik.

A két remek úszó sikerei mögött egy elismert edző áll: Vajda Tamás január óta dolgozik Debrecenben, és mint a Sportcentrum úszó-szakosztályának vezetője elégedett az eddig elvégzett munkával, emellett abban reménykedik, hogy semmi (se influenza, sem más) nem akadályozza majd a további felkészülést. Nem könnyű a versenyzők dolga, a rengeteg edzés mellett az iskolában is helyt kell állniuk, Zsombor a Csokonai-gimnáziumban, Éva a Debreceni Egyetem jogi karának igazgatásszervezés szakán kerül új kihívások elé. Bár ez így együtt nagyon megterhelő (elsősorban szellemileg), az úszók egyelőre bírják a gyűrődést. Így látja ezt a mester is.

– Évára és Zsomborra ugyanaz érvényes: a tréningek zömében motiváltan, a megbeszélteket betartva végzik a munkájukat, nem lehet rájuk panaszom. Úgy érzem, emberileg és szakmailag is jó kapcsolat alakult ki köztünk – mondta Vajda Tamás, aki abban bízik, hogy ez így marad. Márpedig akkor jövőre Debrecen büszkeségeiként már nemzetközi sikerek kapcsán kell majd nyilatkozniuk…
T. Cs. Zs.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Nettó átlagkereset: 417 ezer forint
A nettó kereset mediánértéke 340 700 forintot ért el.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.