Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Nő a nyeregben: Ha félnék, nem versenyeznék

| 2017. 10. 02. | 10:09:00
A nyíregyházi Suták Csenge élete a lovak körül forog.
Nő a nyeregben: Ha félnék, nem versenyeznék
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Pályafutása eddigi legjobb szezonját futja a nyíregyházi Suták Csenge. A fiatal, mindössze 25 éves zsoké szeptember elején a budapesti Kincsem Parkban megrendezett galoppversenyen My Luck nyergében megnyerte az Imperiál Díjat, de előtte augusztusban még a női lovas világbajnokság lengyelországi futamán is győzött, és így bejutott a Vb döntőjébe, amit novemberben az Egyesült Arab Emírségekben, Abu-Dzabiban rendeznek majd meg.

Csenge a laikusok számára talán meglepő módon az Imperiál Díjat, és nem a Vb-részvételt tartja eddigi legnagyobb sikerének. – A legrangosabb hazai középtávú, 1600 méteres versenyen tudtam győzni, ráadásul egy magyar tenyésztésű ló nyergében – magyarázta. Nagyon sok külföldről behozott kiváló telivér indul egy-egy ilyen versenyen, de végre van egy olyan magyar ló is, amelyik még azoknál is jobb.

A futamon a 4 éves angol telivér, My Luck volt a favorit, de nem kezdett valami jól, sokáig a vert mezőnyben haladt, és úgy tűnt, hogy nem igen szólhat majd bele az első helyért folyó harcba. Egy pillanatra Csenge fejében is megfordult, hogy ebből bizony baj lehet. – Az utolsó kanyarban még aggódtam egy kicsit, hogy mi lesz, ha az élen haladó ló végig bírja azt az iramot, amit addig ment, és esetleg nem sikerül utolérni – idézte fel a hajrát. – Aztán négyszáz méterrel a vége előtt elkezdtük a felzárkózást, és amikor már csak két-háromszáz méter volt hátra, tudtam, hogy meg is nyerjük a versenyt.”

Csenge sorsa tulajdonképpen már születése után, egészen kicsi korában eldőlt, hiszen otthon Nyíregyházán lovak között nőtt fel, így számára természetes volt, hogy ezekkel a nagyszerű állatokkal foglalkozik majd. A szülei jelenleg is Nyíregyházán élnek, a fiatal zsoké, ha teheti, hazalátogat, hiszen kedvenc saját lovai ott vannak. Pokolfajzatra például havonta egyszer felül, többre viszont nem nagyon van ideje, mivel távol a Nyírségtől, Dunakeszin egy lovas tréningközpontban dolgozik, miközben gondolatban talán már egy kicsit az év utolsó nagy versenyén, a november 10-i Abu Dzabi-i világbajnokságon jár. – A hasonló képességű lovak közül sorsolással döntik majd el, hogy a döntő 12 résztvevője közül ki, melyikkel versenyez – avatott be a részletekbe.

– Mivel a lovak szinte egyforma tudásúak, nagy hangsúlyt kap a lovas személye. Alapesetben ugyanis elsősorban a lovak képességén múlik az eredményesség, de így, hogy nincs közöttük nagy különbség, a zsoké szerepe felértékelődik, az lesz a győztes, aki a legtöbbet tudja kihozni a lovából.

Csenge esélylatolgatásra nem vállalkozott, azt viszont elmondta, hogy a világbajnoki döntő óriási lehetőség számára. Bekerül a neve a köztudatba, így könnyebben kaphat munkát külföldön is, ahol valamikor a jövőben mindenképpen szeretné kipróbálni magát. Távolabbi célja, hogy itthon bajnok, champion legyen. Ezt a címet az érdemli ki, aki a vasárnaponkénti galoppversenyek közül a szezonban a legtöbbet megnyeri.

Arra a kérdésemre, hogy nem fél-e versenyzés közben, hiszen irtózatosan gyorsan vágtáznak ezek a lovak, azt válaszolta, hogy természetesen nem, noha az olykor 60-70 kilométer/órás sebesség valóban félelmetes tud lenni a nyeregben. – Ha félnék, nem versenyeznék, de az biztos, hogy egy ilyen vágta közben nem túl jó érzés leesni a ló hátáról – mondta. 

Takács Tibor

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
Vizsgálat indult Magyar Péter ellen
A Szuverenitásvédelmi Hivatal szerint felmerül a gyanú, hogy megpróbálják a törvényeket kijátszva befolyásolni a magyar választásokat.
Hirdetés
Hirdetés
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A mesterséges intelligencia bajnoki címeket jósol a DVSC-nek
A jóslat szerint többször is megtörik a Ferencváros hegemóniája.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Debreceni szakképzés: sikeres együttműködés a Manz Hungary Kft.-vel
A vállalat és a szakképzési centrum egymásra talált.
A gazdaság növekedéséről beszélt a nemzetgazdasági miniszter Debrecenben
Nagy Márton szerint a magyar gazdaságnak lételeme, hogy a járműiparban sikerüljön az elektromos átállás.
Földes két utcájában is aszfaltoznának
A vízelvezetést is megoldanák.
Európában a magyarok kapják a legolcsóbban az áramot és földgázt
Finn cég végzett összehasonlító felmérést.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
Hogyan nyomtatunk ma? Innovatív ipari és üzleti megoldások!
A legjobb dolgok sokszor pont abból sülnek ki, ha a régi jó megoldásokat az új tudással bővítjük.
Profibarkács.hu –  Az év 365 napjában Megbízható Bolt
Profibarkács.hu – Az év 365 napjában Megbízható Bolt
A 2022-es év után 2023-ban is az év minden napján kiérdemelte a Profibarkács.hu debreceni barkács webáruház a jól ismert Árukereső szolgáltató „Megbízható Bolt” minősítését.
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
Több mint ezer terméket kínál speciális táplálkozási igényekre a SPAR
A SPAR akcióiban rendszeresen találkozhatsz mentes és egészségtudatos termékekkel is!