Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Hangos csinnadratta űzi a telet Debrecenből

| 2018. 01. 11. | 19:20:00
Kezdődik a farsangnyitó Dalidó.
Hangos csinnadratta űzi a telet Debrecenből
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

2013-ban született újjá a cívisvárosnak az a régi hagyománya, amikor a vízkereszt utáni első hétvégén „Dalidót” rendezett. Ilyenkor a céhek mesterei, legényei, inasai együtt ünnepeltek a város polgáraival, jelmezes felvonulást és táncmulatságot tartottak. A Debreceni Dalidó hétvégéje idén is remek lehetőséget ad a farsangi családi mulatozásra.

A Kölcsey Központban január 13-án szombaton délelőtt tíz órától egészen kora estéig tart a VI. Farsangnyitó Debreceni Dalidó.

A szakmák dicsérete

A rendezvényen – a hagyományoknak megfelelően – a Debreceni Szakképzési Centrum iskolái is bemutatkoznak, mivel ez a nap a farsangnyitó vigadozás mellett a kézművesség és a szakmák dicséretének napja is. Ezen a napon a szakmát tanuló diákokat körbezsongják a kisgyermekek, tanulnak tőlük egy-két fogást, s ki tudja, ez az élmény évekkel később valamelyik szakma felé terelgeti őket.

A Baltazár téren a Mechwart tűzikovácsai szerencsepatkókat kovácsolnak. A Baltazár tér a farsangi étkek kínálásának is helyszíne, szívesen marasztalnak a vendéglátók cipóban tálalt vetrecére, farsangi étkek fogyasztására.

Inaslevél

A Dalidó-vándorlás már sokak számára ismert: ahogy az állomáshelyeken gazdagodik az inasremekeket készítők tudása, úgy gyarapodik a vállalkozó kedvű gyermekek vándorleveleibe szerezhető pecsétek száma. A kitartók – akik legalább három mesterállomáson elkészítik remekeiket – idén is inaslevelekkel térhetnek haza. A Debreceni Szakképzési Centrum iskolái mellett a mézeskalácsosság mestere, Radics Zoltán, a Kredenc kézművesei és a Gyermekváros Egyesület önkéntesei is várják a gyermekeket kézműves állomásokkal.

Az Alma együttes koncertje belépőjeggyel tekinthető meg, de a további programok ingyenesek!

Programok

A kurta lábú közönséget idén is gólyalábasok fogadják a Kölcsey Központban, 10 órától a Langaléta Garabonciások nyitják a Dalidót vásári komédiával.

11 órától a Nagyteremben „Itt a farsang, áll a bál” címmel az Alma Zenekar koncertje kezdődik. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága felkérésére az Alma Zenekar 10 hortobágyi tematikájú dalt komponált, a koncerten a farsangi énekek mellett ezek közül is lesz hallható pár.

Jegyek: 1 500 Ft, 1 900 Ft. Online jegyvásárlás: fonixinfo.jegy.hu

Jelmezverseny

12.30-kor rögtön a koncert után jelmezversenyen vehet részt minden bátor jelentkező! A jelmezesek már 10 órától regisztrálhatnak az információs pultnál, a legszebbeknek, legötletesebbeknek pedig jutalom jár a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága felajánlásának köszönhetően.
14.30 Bálterem: A rendíthetetlen ólomkatona címmel a VSG Táncszínház táncmeséjét nézhetik meg az érdeklődők, a belépés ingyenes.
15.00 Bényi Árpád-terem
Egy tankönyv költészetformáló ereje: Kerekesné Bíró Éva kurátor tárlatvezetése a „De lelkem Isten megnyitá” – A köztünk élő Arany János című kiállításban
16.00 Nagyterem: Asszooony!!! címmel mesejáték, pontosabban egy mesekettős kezdődik a felvidéki CsaVar Színház előadásában, a belépés ingyenes. … két történet nagyon és nagyon-nagyon buta asszonynépekről Játsszák: Kiss Szilvia és Gál Tamás, zenész Mester László Pintyő

Január 14-én vasárnap a Vojtina Bábszínházban 10 órától 13 óráig tart a mulatság: mutatványosok csapnak nagy csinnadrattát, kicsik és nagyok próbálhatják ki magukat az egykori céhinasok játékaiban.

Csokonai Vitéz Mihály történetét láthatják a színpadunkon a CsaVar Színház előadásában Dorottya vagyis A dámák diadalma a Fársángon címmel.

Majd az Állatok farsangján a Bab Társulat jóvoltából felettébb hatalmas, jó magaviseletű állatokkal találkozhatnak kicsik és nagyok óriásbábok formájában.

A programok ingyenesek, a Vojtina Bábszínházban viszont regisztrációhoz kötött a részvétel! Várják a jelentkezéseket a Vojtina Bábszínház programjaira a szervezes@vojtinababszinhaz.hu  e-mail címen vagy az 52/418-160-as telefonszámon.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Putyin kiütéses győzelmet aratott; az EU kétségbe vonja a választás tisztaságát
Az előzetes eredmények szerint a szavazatok több mint 87 százalékát kapta
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Az Petőfi-film nézettségi rekordot döntött a nyitóhétvégén
Csak a Dűne 2 előzte meg az első hétvége jegyértékesítése alapján.
Gazdaság
Biharkeresztes Nagyvárad egyik ékkövévé válhat
A nagyvárosi lét szerves részévé szeretne válni a kisváros.
Közel 90 millióból bővítik a hajdúdorogi piacot
Nyírábrányi cég végzi a munkát.
A honatya eljött Budapestről Hajdúszoboszlóra megdöbbenni a vendégmunkásokon
A debreceni gyárépítéseken dolgozók miatt aggódik.
Jól teszi, ha átnézi a NAV által készített szja-tervezetet!
Május 21-ig lehet módosítani, kiegészíteni.
Költségvetés: így csábítják a fürdőbe a helyieket Berettyóújfaluban
Átlépte az egymilliárdot a város iparűzésiadó-bevétele.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
A levegő-kompresszorok fejlődéstörténete és jelenkori állapota
Az elmúlt néhány évtized robbanásszerű fejlődést hozott.
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Aquaticum: fejlesztik a játszóházat és játszósarkot
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés