Hirdetés

Tudomány játékosan és élményszerűen

civishir.hu

2017.08.08. 15:36

Tudomány játékosan és élményszerűen

Irány az Agóra!

Hirdetés

Zenéltél már villámokkal? Bicikliztél két méter magasban? Építettél már a saját kezeddel hegyeket vagy lőttél mágneses ágyúval? Épp itt az ideje! Még van néhány hét a nyárból, irány az Agóra!

A tudomány mindenkié

Az élményközpontban az elmúlt hetekben több száz gyerek táborozott és ismerkedett játékosan a természettudományokkal, de közben természetesen nem állt meg az élet, több ezer egyéni és csoportos látogatót is fogadtak az Agórában. „Két és fél éve nyitottunk meg a nagyközönség előtt és abból is látszik, hogy egyre ismertebbé és kedveltebbé válunk, hogy évről évre emelkedik a nyáron hozzánk látogatók száma. Nemcsak a debreceniek térnek vissza hozzánk nyaranta többször is, évről évre több turista talál meg minket és tölt nálunk néhány élményteli órát.” – fogalmaz Somogyi Béla ügyvezető. Élményekben pedig valóban bővelkedik az Agóra, ami tulajdonképpen egy modern játszótér. Itt bárki megtapasztalhatja, hogy a tudomány lenyűgöző, kalandokkal teli és szórakoztató. Az interaktív játékok, a látványos kísérletek és az izgalmas ismeretterjesztő programok új élményeket és igazi kikapcsolódást jelentenek gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt. Az Agórában nem képletekből és grafikonokból tanulható a tudomány, hanem rakétákból, fénykardokból, csillagképekből, szétszedhető emberi agyakból. Találhatsz itt bútort, amely valójában logikai játék, olyan szobát, ahol minden elveszíti a színét és számos olyan, nem mindennapi játékot, amelyek inkább egy jövőbeli játszótérre emlékeztetnek. A repülő tükör, a piruett, a biciklizés a magasban gyermekeknek való játékoknak tűnnek, de a mögöttük rejlő tudomány felfedésével a móka és a rácsodálkozás új szintjét nyitják meg a felnőttek előtt is. Miközben a kisebbek a játékra koncentrálnak és az önfeledt kikapcsolódás mögött észrevétlenül formálódik bennük a természettudományos gondolkodásmód, addig a felnőttek újra gyermeknek érezhetik magukat. A keleti régióban egyedülálló központban a főszerep tehát a szórakozásé és a játszva tanulásé.

Planetárium vagy csillagda?

Az Agórában található az ország egyik legnagyobb mobil digitális planetáriuma: egy hatalmas kupola, amely alá akár 40 néző is befér. A planetáriumban a csillagászok az Agóra számára összeállított saját készítésű műsoraikat vetítik csillagképekről, bolygókról és az egész Univerzumról. A modern digitális planetárium alkalmas félgömb alakú, úgynevezett teljeskupolás-filmek vetítésére is, ami különleges moziélményt jelent, hiszen a kép 360 fokban veszi körül a nézőt. A Földtől a Világegyetemig című filmben például az Univerzum születésétől a Naprendszer utolsó pillanatáig kísérhetjük végig a csillagok és bolygók életét, az ó- és modern kori űrkutatás mérföldköveit, az ember és a világűr kapcsolatát. A Visszatérés a Holdra című teljeskupolás-show pedig egy szenzációs megmérettetésről szól: a Google holdversenyében privát csapatok vetélkednek, céljuk, hogy felküldjenek egy holdjárót a Holdra, ami ott megtesz 500 métert és az akcióról képet továbbít a Földre.

Az Agóra épületének legmagasabb tornyában egy csillagdát rendeztek be, ahol napközben csillagász vezetésével távcsövön keresztül vizsgálható a Nap és annak felszíni alakzatai, de tavasztól késő őszig rendszeresen szerveznek éjszakai csillagnéző programokat is az érdeklődőknek.

Fedezd fel a Botanikus Kertet is!

Az Agóra a Debreceni Egyetem Botanikus Kertjének szívében épült, az előtte kialakított mesterséges kis tóban halak úszkálnak. Aki az élményközpontba érkezik, a belépőjegyével az arborétumban is tehet egy szép sétát a fenyő- és a tölgyerdőn keresztül vagy megtekintheti a pálmaházat, az orchidea- és kaktuszgyűjteményt. A Botanikus Kert felfedezéséhez segítséget nyújt az Agóra játékos feladatlapja is.  

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés