Hirdetés

Meghalt a neves filmrendező

origo.hu

2016.02.17. 16:03

Meghalt a neves filmrendező

Sophie Marceau 15 évig volt élettársa.

Hirdetés

Hetvenöt éves korában elhunyt Andrzej Żuławski, bizarr, érzelmileg túlfűtött filmek rendezője, Sophie Marceau gyermekének apja.

Bizarr filmeket alkotott

Żuławski a hatvanas években honfitársához és kollégájához, Roman Polanskihoz hasonlóan falakba ütközött hazájában, a kommunista Lengyelországban. Az 1972-es Az ördög című horrorfilmje bemutatója előtt például le is letartoztatták, alkotását betiltották. Később Żuławski Franciaországban folytatta karrierjét.

Magyarországon Az éjszakáim szebbek, mint a nappalaitok című filmje a legismertebb, melyben Sophie Marceau játszotta a főszerepet. A tekintélyes korkülönbség ellenére – huszonhat év volt köztük – tizenöt éven át éltek kapcsolatban a francia színésznővel, négy közös filmet készítettek, és egy fiuk is született.

Marceau és Żuławski

A legfontosabb a szerelem című drámájában Romy Schneider egy pornószínésznőt játszott, azonban a legnagyobb botrányt a Birtoklás című, meghatározhatatlan műfajú, groteszk és horrorisztikus szerelmi történetével okozta. A főszerepet eljátszó, az ágyát egy polipszerű teremtménnyel megosztó Isabelle Adjaninak évek kellettek, hogy feldolgozza magában a film forgatását.

Tavaly még díjat nyert

Cosmos című utolsó filmje tavaly megnyerte a legjobb rendezés díját a locarnói filmfesztiválon. A metafizikai thrillerként kategorizált Cosmos-t múlt decemberben mutatták be a francia mozik. Żuławski már régóta küzdött a rákkal, amely végül a halálát okozta - közölte a Lengyel Filmművészek Szövetsége.

Galéria

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés