Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Súlyos beteg a VIDOR Fesztivál életműdíjasa

| 2016. 09. 20. | 14:01:00
A VIDOR Fesztivál életműdíjasa egyelőre nem lép színre.
Súlyos beteg a VIDOR Fesztivál életműdíjasa
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Csaknem 40 éve áll a színpadon. Életműdíjat kapott Józsa Imre. A színművész péntek este a Szőke Ciklon című előadás előtt vehette át a díjat a Játékszínben. Kollégái szerint gyakorlatilag műfaji korlát nélkül bármilyen szerepben megállja a helyét. Egy ideje betegsége miatt nem tud fellépni, nem adta fel és várja, hogy visszatérhessen a színpadra - írja az rtl.hu

Józsa Imre a 15., jubileumi VIDOR Fesztivál életműdíjasa. A Szente Vajk - aki  rendezésében színre vitt Szőke ciklon című darabban nyújtott alakításáért ítélte oda a művésznek a Makk Károly vezette zsűri a Hyppolit Életműdíjat, melyet a napokban vehetett át a fövárosban Kirják Róberttől, a nyíregyházi Móricz Zsigmond Színház igazgatójától. Józsa Imre azonban nemcsak ebben a szeereben alakított felülmúlhatatlant, az elmúlt évadban a Dollárpapa című darab címszerepében imádta a nyíregyházi közönség.

Szomorkás ünnep

"Ünnepelni gyűlt össze a Játékszín társulata, hiszen a XV. Vidor Fesztiválon rendezőként Szente Vajk kapott elismerést, míg Józsa Imre életműdíjban részesült a zsűri döntése alapján. Azonban az önfeledt vidámságba szomorkás felhang is vegyült: a betegséggel küzdő Józsa ijesztően lefogyva érkezett a kollégák közé" - írja a Blikk.hu, utalva arra, hogy a művészt az utóbbi időben kevesebbet lehetett látni, ám bizakodva beszélt, azért küzd, hogy a közönség támogatásától kísérve visszatérhessen a színpadra.

- Remélem, hogy ez nem az utolsó díj lesz az életemben, a másik pedig, hogy van egy olyan érzésem, hogy ha meggyógyultam, engem ide visszavárnak – mondta a művész keserédes mosollyal a színpadon állva.

Reméli, nem az utolsó

A lap azt írja: Józsa nem csinál titkot a betegségéből, de állapotáról csak kollégáival és szeretteivel beszél. A díjátadó után Bank Tamás, a színház igazgatója kísérte a fáradtnak tűnő színészt a büfébe, hogy beszélgethessen a barátokkal.

- Ez egy nagyon jó elismerés, mert azt jelenti, hogy azok, akikkel együtt dolgoztam, és a közönség negyven éven keresztül figyelte a létezésemet a színházban. Az ember mindig örül az ilyeneknek, mert érződik benne a megbecsülés, az, hogy még kell, még fontos, hogy ő legyen - mondta a művész, aki töretlenül hisz a gyógyulásában, abba kapaszkodik, hogy korábbi súlyos autóbalesetéből is sikerült felépülnie.

- Akarat és hit, hogy meg fogok gyógyulni, azt mondják, az már fél siker. Én ezt így elfogadom – magyarázta a színművész, aki bízik benne, várnak még rá szerepek - olvasható a Blikkben.

Hosszú...

Józsa Imre a Bors Online-nak adott interjújában betegségéről úgy fogalmaz: "Nem én tervezek. Ennek most a szenvedője vagyok. Ott tartok, hogy pici apró legókból újra felépítem magam. Ennyi! Tudja, az ember egy idő után olyan lesz, mint egy elefánt vagy egy kutya. Félrehúzódik, ha úgy érzi, hogy baj lesz. És nem szeretné, hogy tudják az állapotát, a betegségét. Akik ismernek, megismernek, gyakran megkérdezik, hogy vagyok. Akkor csak annyit mondok: hosszú".

S hogy mit jelent számára a színpad? Arról ugyancsak a Borsban így vall:

"Amikor fiatal színész voltam, játszottam Gorkij Éjjeli menedékhely című darabjában. A sötétben lent élnek a társadalom számkivetettjei a saját fájdalmukkal. Luka az, aki leviszi nekik a fényt. Aztán egyiküknek eszébe jut, hogy megpucolja a hatalmas ablakot, hogy letisztítsa róla a koszt, és végre bejön a fény. A színház nekem ezt jelenti. A fényt."

 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autók számára a Kishegyesin
Újabb szakaszt tettek kíméletessé az autók számára a Kishegyesin
Megújult bő 400 méteren a forgalmas debreceni út.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
A kormány felszólítja az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz
Ha ez nem történik meg, a kormány keményen beavatkozik - mondta Nagy Márton.
Vágányszabályozás a DKV Zrt-nél: beszerzési hirdetmény
Négy debreceni helyszínen van szükség munkavégzésre az 1-es villamos vonalán.
Épülethomlokzat-felújítás a Hatvan utcán
A Debreceni Vízmű Zrt. pályázata.
Nem vagy a helyeden a munkában? Fordulj az álmaid felé!
A Debreceni Szakképzési Centrum bemutatja: Állásbörze és felnőttképzési expó. Április 26-án találj munkát vagy képzést a Fórumban!
Küszöbön a debreceni lakásprogram elfogadása
Jövőre már lehetnek olyan fiatalok, akiknek az albérletét mások (is) fizetik.
Komádi továbbra is várja a befektetőket, a munkahelyteremtőket
Egy minden igényt kielégítő közösségi térrel is gyarapszik a kisváros.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
A testi, lelki egészség jegyében indítja az idei szezont a Zsuzsi
Ép testben ép lélek! szlogennel nyitja meg a 2024-es szezont a Zsuzsi Erdei Vasút, ami május 1-jén indítja menetrend szerinti járatait.
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.