Hirdetés

Tiszta homokozót!

MTI

2011.09.23. 17:21

Tiszta homokozót!
Ezt a homokot nem kell tisztítani

Budapest – Nálunk teljesen szabályozatlan, mikor, hogyan kell tisztítani a homokozókat. Apróságnak tűnik a probléma? Aki megbetegszik emiatt, annak nem.

Hirdetés

Németországban évente kötelező a homokozók tisztítása, Magyarországon ez a kérdés teljesen szabályozatlan, sokszor csak hipóznak fertőtlenítés címén. A Tiszta Homokozóért Alapítvány és szakértői a németországi Reattherm eljárást ajánlják az illetékesek figyelmébe: az eljárás során egy folyamatosan adagolható szállítóberendezés a kezelendő homokot többszörösen átforgatja és gázégővel 1200-1400 Celsius fok hőmérsékletre melegíti. A sikerességet az igen magas hőmérséklet biztosítja, amelynek hatására az emberre veszélyes baktériumok, féregpeték elpusztulnak. A berendezést szitával is felszerelték, amely kiszűri a további szennyeződéseket, a többi között az üvegcserepet, cigarettacsikket, valamint a csomósodást.

Veszélyes!

A homokozókban a gyerekek komoly veszélyeknek vannak kitéve, hiszen az állatoktól, hulladékoktól több mint százféle fertőző betegséget kaphatnak el, ráadásul nedves időben a homokozóban lévő penészgombától is megbetegedhetnek.
Magyarországon a homokozókat egyáltalán nem tisztítják, esetleg időközönként cserélik a homokot, de erre nincs megfelelő szabályozás. A tisztításra egyetlen, a gázlángos módszer létezik, de ez is csak a homok felületét fertőtleníti - mondta a Tiszta Homokozóért Alapítvány elnöke. Szemán Györgyné Ibolya hangsúlyozta: tenni kell azért, hogy a gyerekek ne betegedjenek meg azokon a játszóhelyeken, ahová a szülők azért viszik őket, hogy a szabadban legyenek, mozogjanak, tehát egészségesek maradjanak.

Szabályozatlan

Becslések szerint több mint 10 ezer játszótér van Magyarországon. Az önkormányzatok és más köz- vagy magánintézmények saját belátásuk és költségvetésük szerint döntenek arról, hogy milyen gyakran és módon tisztíttatják a homokozóikat. Az egyik legrosszabb példa, amikor a homokozóba hipót öntenek fertőtlenítés gyanánt vagy a nem ellenőrzött fuvarozó a friss homok helyett kicseréli két homokozó tartalmát - közölte a kezdeményezés kommunikációjával foglalkozó cég az MTI-vel.
A közlemény szerint az Országos Környezetegészségügyi Intézet Talajhigiéniás Osztálya, Barna Szilvia laborvezető és Szabó Zoltán főosztályvezető irányításával végzett mérései kimutatták, hogy a Reattherm eljárás a higiénés indikátorbaktériumok közül a coliform, a fekál coliform és a fekál streptococcus baktériumok számát a kezelt homokátlagmintákban 100 százalékkal csökkentette. A mezofil és a termofil baktériumok összcsíraszámát a kezelt homokátlagmintákban a Reatherm típusú homoktisztító berendezés több mint 95 százalékos hatásfokkal csökkentette.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés