Legyen a Cívishír a kezdőlapom! |  Kedvencekhez adom |  RSS 

Civishir.hu

Angelika
2015.01.27.
Genetikai elemzés a cigányokról: honnan és mikor jöttek?
Nyomtatható verzió Cikk küldése e-mailben Üzenet a szerkesztőnek
2012-12-07 11:23
12 hozzászólás

A cigányok nem rendelkeznek írott történelmi feljegyzésekkel az eredetükről.

Genetikai elemzés a cigányokról: honnan és mikor jöttek?
hirdetés

A legnagyobb európai kisebbség, a romák elődei 1500 évvel ezelőtt útra kelve Északnyugat-Indiából vándoroltak Európába - állapította meg genetikai elemzéssel egy nemzetközi kutatócsoport. A mai romák változatos nyelvhasználata, életmódja és vallása ellenére Európa-szerte élő csoportjaik közös, összetett múlton osztoznak. Mindez mintegy 1500 évvel ezelőtt, Északnyugat-Indiában kezdődött a Current Biology című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint, amely az első teljes genomra kiterjedő elemzése a romák eredetének és demográfiai történetének.

A romák képviselik a legnagyobb kisebbségi csoportot Európában, körülbelül 11 millióan tartoznak közéjük. Ez azt jelenti, hogy teljes európai népességszámuk összemérhető számos európai ország lakosságával.

A cigány emberek nem rendelkeznek írott történelmi feljegyzésekkel eredetükről és szétszóródásukról. Hogy kitöltsék ezeket a hiányokat, Comas és Manfred Kayser, a hollandiai Rotterdami Erasmus Egyetem kutatója európai kutatótársaikkal közösen a teljes genomra kiterjedő adatokat gyűjtött 13 európai roma népcsoporttól, hogy igazolják a korábbi nyelvészeti tanulmányok indiai eredetre vonatkozó megállapításait.

A genetikai elemzés eredménye a földrajzi eredetet pontosította, India északi-északnyugati részére tette, időpontját pedig mintegy 1500 évvel ezelőttben határozta meg. Bár a közel-keleti és kaukázusi régiókon való áthaladás fontos hatással volt a cigány nép által beszélt romani nyelvre, a kutatók kevés bizonyítékot találtak arra, hogy közös genetikai eredetük volna az európai romáknak és a vándorlásuk során érintett területeken ma élő embereknek, vagyis csekély keveredés történhetett a helyiekkel.

Miután Európába értek, a roma emberek különböző térségekben kezdtek el letelepedni: vélhetően 900 évvel ezelőtt a Balkánon élő népesség vált szét, és indult tovább Európa más-más tájai felé. A genetikai elemzés azt mutatja, hogy az ott élő népekkel már volt bizonyos mértékű, de nem jelentős keveredésük a romáknak.

"Tanulmányunk egyértelműen igazolja, hogy a roma genetikai örökség megismerése szükséges ahhoz, hogy Európa genetikai jellemzését teljes egészként fejezhessük be" - idézte Kaysert az EurekAlert című tudományos portál.

Címkék: cigány, roma,

Kapcsolódó cikkek:

Feliratkozás hírlevélre
mti  
hirdetés
 
 
Share |

Hozzászólás a cikkhez Hozzászólás írásához kérjük, lépjen be!
Név:
Hozzászólás szövege:
A hozzászólás elküldéséhez, kérem, írja be a képen látható karaktereket!

A felhasználási szabályzatba ütköző hozzászólásokat szerkesztőségünk bármikor törölheti.


  zsigmond írta 2013-11-27 18:36:00  
fúj fúj  egyeztesse az igeidoket írta 2012-12-09 16:07:35  
Csik Ferenc ,ha tudja mi az !  Csík Ferencnek írta 2012-12-09 15:42:32  
Ellehet húzni a bal féltekére!  Csík Ferenc írta 2012-12-09 15:19:16  
Érdekes,hogy még ide is elér a náci rasszista elmebeteg frusztrált identitás zavarokkal küszködők primitív gondolkodású nyálas fröcsögések.  sárréti írta 2012-12-08 17:15:57  
Elgondolkoztató-hogy csak a magyarországi példánál maradjak -hogy hazánkban mindenhonnan bevándorolt, megtelepedett népesség beilleszkedett ( a szerbek a törökök elől menekülve, a tótok( P.C. : szlovákok) horvátok stb. Egy részük magyarrá vált. Bizonyíték a számtalan,Horváth. Tóth, Rácz, Németh, sőt Orosz családnév, akiknek gazdáinak halvány gőzük sincs, vagy családi emlékeik lennének, hogy valaha más nemzethez tartoztak. A cigányaink miért nem illeszkedtek be? Volt rá 5 -600 évük.
Igaz, a feudális rendben a földművelés jelentett a megélhetést, tehát úgymond jobbágynak kellett volna beállni. Sok földesúr küzdött az emberhiánnyal, megművelhető föld még volt bőven. Miért nem álltak be?
Igen, a romantika szépnek állítja be a "szabadságot " a gondtalan, bár nehéz életet, a dalolva, táncolva élést, az élvezeteket, a pillanat kihasználását, a nem gondolkodást a jövőről. Ez ugyan így igaz, de "ki fog lemenni Bogdányba" - persze, dolgozni? Úgyhogy a cigányságnak gyökeresen át kellene gondolni az életstratégiáját, persze, a többségnek segíteni azokon, akik elindulnak a változás útján. (kérem a kommentelőket, naivitásomról ne emlékezzenek meg, előre elismerem! )  nincs írta 2012-12-08 13:07:50  
"...dolgozni akar, szép környezetben élni..." hahahahahaha!  Vízkeleti Julianna írta 2012-12-08 09:13:15  
víz elek írta
2012-12-08 06:52:06
Én arról olvasnék szívesebben,hogy merre mennek!

Arra mennek ahová a legtöbb magyar is kivándorol.
Sajnos egyre több magyar vándorol ki külhonba.
És ebből a magyar cigányaink is kiveszi a részét sajnos.  víz elek írta 2012-12-08 06:52:06  
Én arról olvasnék szívesebben,hogy merre mennek!  Csík Ferenc írta 2012-12-07 21:36:26  
kihaénnem írta
2012-12-07 20:47:49
Aszongya hogy kevésbé keveredtek a helyiekkel,akkor Jeszenszky papa nem is mondott olyan nagy hülyeség

Jeszenszky nagyot tévedett, ugyanis más cigány karavánokkal állandóan találkoztak és más törzsekből házasodtak.

A hajléktalan nem igaz, hogy azért hajléktalan mert ő ezt így szereti!!!
A cigányság is élni akar és dolgozni.szép környezetben élni.
De az állandó atrocitások, gettósítások és, hogy minden munkától megfosszuk őket. Éljen meg valaki 24 000 ft-ból, fizesse a rezsit, ugye képtelenség.Mindenki szeret meleg otthont, főleg télen, de 24 000 ft mire elég? Munkahelyek kellenek, hogy bárki is tisztességesen tudjon élni.
  kihaénnem írta 2012-12-07 20:47:49  
Aszongya hogy kevésbé keveredtek a helyiekkel,akkor Jeszenszki papa nem is mondott olyan nagy hülyeséget.  manka írta 2012-12-07 20:24:18  
Már az elején elcsúsztál runcájsz!Amék magyarnak vallja magát leköpi a család.Loptak űk a kádár-horthy-meg az összes rendszerben,most se szarabb a helyzetük.Sőt! Szegényesen,de most is megélnek,mert 3-dik világbeli az igényszint.Ha több lé csurran,csak a fux vastagabb.Abba az egybe egyet értek,hogy helyzetbe köll űket hozni,márcsak hogy tudjanak bizonyítani.
Téged a remény hall meg utójára ,runcájsz:)  Rumcájsz írta 2012-12-07 18:28:31  
Úraim, ha egyáltalán annak lehet nevezni Önöket.?
Nem azt kell nézni, hogy honnan jöttek hanem azzal kellene törődni ha már itt vannak és magyarnak valják magukat a lehetőséget kellene nekik biztosítani,hogy dolgozhassanak, emlékeznek még a fekete vonatra. ? Az egysem ment lopni mert olyan fáradt volt a munkától, és ráadásul szegényesen megis tudtak élni.
Ha az én gyermekem megakarna fagyni a gunyhóban, még akkor is kivágnám a fát ha tiltja ezt a törvény.
Tudom most azzal jönnek , hogy még a szín magyarnak sincsen munkájuk, ezek is magyarok csak egy másik nép közösségét képviselik.
Erre a megoldás más nem lehet ezt a rendszert úgy leváltani, hogy még álmunkban se jöjön elő.
Egyszer csak egyenesbe fordúl ez a oország ! A remény hal meg utóljára.Vissza az oldal tetejére