Hirdetés

A közmunkások bére bruttó 15 ezerrel emelkedett

fn24.hu

2012.01.25. 08:58

A közmunkások bére bruttó 15 ezerrel emelkedett
A kép illusztráció

Magyarország – Mennyit keres egy közmunkás? A szakképzetlen havi bruttó 71 ezer 800, a szakképzett 92 ezer forintot. (Tavaly bruttó 57 ezer és 78 ezer forint volt). A diplomás munkanélkülieket nem küldik utcára: oktatni és digitalizálni fognak.

Hirdetés

Papp Károly közfoglalkoztatásért felelős helyettes államtitkár szerint ez az összeg két éven belül elérheti a minimálbért. Magyarország 2012-es költségvetése a Start munkaprogram megvalósulásához 132,2 milliárd forint kiadási előirányzatot tartalmaz. Ugyan a törvény lehetővé tenné, mégsem lesz 4 órás foglalkoztatás a programokban, hanem 6, illetve 8 órás munkákat kínálnak majd a tartósan állástalanoknak. Három pillére lesz a közfoglalkoztatásnak: országos, kistérségi, illetve önkormányzati programok. Országosan a vízügyi igazgatóságoknál, az erdészeteknél, az útkezelőnél, a MÁV-nál, illetve a rendőrségnél szerveznek munkákat, a kistérségi mintaprogramok viszont a helyi igényeket veszik figyelembe, és a hátrányos helyzetű települések önrész nélkül pályázhatnak majd. A harmadik pillér a korábbi, hagyományos önkormányzati közfoglalkoztatás, ami a helyettes államtitkár szerint eddig is működött – számol be az fn24.hu.

A tanárok és agrárszakemberek átadnák a tudást

2012-től a kistérségi programokban is tanulhatnak a szakképzetlenek: többek között például növénytermesztést vagy tartósítási eljárásokat. Ebbe a programba vonná be a Belügyminisztérium a diplomás munkanélkülieket is: az állástalan tanárok és agrárszakemberek munkája az oktatás lenne. Emellett a Magyar Digitális Archívum feltöltésében és kezelésében több ezer felsőfokú végzettségű álláskeresőt alkalmazna az állam közmunkásként.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés