Hirdetés

„Szégyellném, ha lenne egy meleg a családomban” - lesújtó eredmények Magyarországon

2018.06.08. 17:02

„Szégyellném, ha lenne egy meleg a családomban” - lesújtó eredmények Magyarországon

A családi elfogadást segítő projektbe kezdtek.

Hirdetés

Lesújtó eredményeket hozott egy nemrégiben közzétett európai kutatás a meleg és leszbikus emberek hazai elfogadása kapcsán: a magyarok 44 százaléka szégyellné, ha meleg vagy leszbikus lenne egy családtagja. A Háttér Társaság ezért a családi elfogadást segítő projektbe kezdett.

Az Európai Társadalmi Elemzések című reprezentatív kutatást 2002 óta kétévente végzik el Európa számos országában. A legutóbbi, Magyarországon 2017-ben folyt adatfelvétel során a meleg és leszbikus emberek elfogadása kapcsán három kérdés is szerepelt, köztük egy a családi elfogadásról. A kutatás azt találta, hogy a magyarok 44 százaléka teljesen vagy inkább egyetértett azzal az állítással, hogy

“Szégyellném, ha a közeli rokonaim között volna meleg férfi vagy leszbikus nő.”

Ezzel a kutatásban résztvevő európai országok közül Magyarország a harmadik legrosszabb eredményt hozta, nálunk csak Oroszországban és Litvániában nyilatkoztak elutasítóbban a kérdésről. A legelfogadóbb országnak Hollandia bizonyult, ahol a lakosság 96%-a számára ez a kérdés semmilyen problémát sem jelentene.

A Háttér Társaság most induló projektje kiadványok, videók és közösségi találkozók révén próbálja segíteni az LMBTQI emberek családi elfogadását. Az első eseményre a most induló egy hónapos Budapest Pride Fesztivál keretében, 2018. június 9-én kerül sor. A Jobban hasonlítunk, mint különbözünk! - Családi nap az elfogadásról címet viselő rendezvény során beszélgetések, workshopok, élőkönyvtár, színházi előadás és interaktív játékok várják a téma iránt érdeklődő LMBTQI embereket és családtagjaikat.

meleghomoszexuális

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés