Hirdetés

Berlini fal:10 315 napja döntötték le, 10 315 napig állt

2018.02.05. 16:48

Berlini fal:10 315 napja döntötték le, 10 315 napig állt
A fal bontása 1989 novemberében (Fotó: Reuters)

Még ma is nagy a szakadék a keleti és a nyugati német tartományok között.

Hirdetés

Hétfőn telt el pontosan annyi idő a berlini fal ledöntése óta, amennyi ideig állt a német fővárost és jelképesen egész Európát kettéosztó határépítmény. 

A berlini falat 1961. augusztus 13-án kezdték építeni, és 10 315 nap múlva, 1989. november 9-én döntötték le.

Éppen ennyi idő telt el 2018. február 5-ig. Ez a szabadságban eltöltött 28 év, 2 hónap és 26 nap "a keletnémet lakosság nagy bátorságának és történelmi helytállásának" köszönhető - emelte ki az évforduló alkalmából tett nyilatkozatában Michael Müller kormányzó polgármester.

A német sajtóban az évfordulóra készített összeállításokban hangsúlyozzák, hogy

nem tűntek el 10 315 nap alatt a Kelet és Nyugat közötti különbségek,

és a szocialista rendszer negyven éve visszafordíthatatlan változásokat is okozott. Így egészen biztos, hogy soha nem költöztetik vissza központjukat a második világháború után Berlinből Münchenbe vagy Frankfurtba áttelepült vállalatok. Közéjük tartoznak olyan óriáscégek, mint a Siemens, az Allianz és a Deutsche Bank - mondta Marcel Fratzscher, a berlini DIW gazdaságkutató intézet vezetője a Handelsblatt című üzleti lapnak.

Joachim Ragnitz, a müncheni központú ifo gazdaságkutató társaság drezdai intézetének helyettes vezetője rámutatott, hogy az Egyesült Államokban a polgárháború (1861-1865) után nagyjából akkora volt a különbség a déli és az északi államok gazdasági fejlettsége között, mint a keleti és a nyugati német tartományok között a fal ledöntése után, és

Amerikában 100 év kellett ennek a különbségnek a felszámolásához.

Az eltéréseket mutatja, hogy 28 év után is még mindig többen vándorolnak keletről nyugatra, mint amennyien a nyugati tartományokból a volt NDK területére költöznek, a keleti tartományokban a hazai össztermék (GDP) még tavaly is csupán a nyugati szint 73 százalékát tette ki, a termelékenység a nyugati szint kétharmadát érte el, a munkanélküliség pedig 8,4 százalék volt, ami 2,6 százalékponttal magasabb az 5,8 százalékos nyugati munkanélküliségi rátánál.

 

Németországberlin

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés