Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Női miniszterelnöke lesz a szomszédunknak!

| 2018. 01. 18. | 15:09:00
Magyarországon erre egyelőre nulla az esély.
Női miniszterelnöke lesz a szomszédunknak!
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Klaus Johannis államfő a parlamenti pártokkal folytatott egyeztetést követően szerdán úgy döntött: kinevezi a PSD által jelölt Viorica Dăncilát miniszterelnökké - írja a kronika.ro.

Első ízben lesz női miniszterelnöke Romániának,

Az 54 éves Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő azután lehet kormányfő, hogy Mihai Tudose eddigi miniszterelnök hétfőn este lemondott. Az elnök elmondta: a döntésnek összhangban kell lennie az alkotmánnyal, ennek értelmében figyelembe kell vennie a parlamenti erőviszonyokat, vagyis hogy a PSD többségben van.

Viorica Dăncilă bevallása szerint kellő tapasztalattal rendelkezik ahhoz, hogy átvegye a miniszterelnöki tisztséget, és nem tart a megbízatástól.

Sokan nem így gondolják!

Rögtön előkerült egy olyan, tavalyi interjú, amelyben meglehetős tájékozatlanságról tett tanúbizonyságot. Egy riporter angol nyelven azt kérdezte tőle: mit tehet az EU az iráni nők jogainak védelméért. A román EP-képviselő anyanyelvén válaszolt, kifejtve, az ügyet kivizsgálja az EP nőjogi és nemi egyenlőségért felelős szakbizottsága, amelynek ő is tagja. Itt ugyanakkor megjegyezte: mindez azonban nem jelenti azt, hogy megpróbálnak beavatkozni „egy tagállam belügyeibe, mint például Pakisztán vagy Irán”.

Elhatárolódott az elődje akasztásos beszólásától

A kormányzó román Szociáldemokrata Párt (PSD) által kedden a kormányfői tisztségre javasolt politikus azon kevesek közé tartozik a román politikai életben, akik helytelenítették Tudose „fellógatós” kijelentését.

Mihai Tudose leköszönő kormányfő múlt szerdán este a magyar autonómiatörekvésekkel kapcsolatban egyebek mellett azt nyilatkozta a Realitatea hírtelevíziónak:

„Ugyanaz lesz a válaszom, mint amikor, nem tudom milyen nap alkalmából, zászlót próbáltak kitűzni. Ekkor világossá tettem, hogy ha az a zászló lobogni fog a szélben, ott fognak lengeni mellette a helyi felelősök is”.

Viorica Dăncilă felhívta a figyelmet, hogy Románia az Európai Unió tagállama, ennek megfelelően mindenekelőtt a román állam képviselőinek kell gondoskodniuk az alapvető európai értékek tiszteletben tartásáról. Az EP-képviselő arra figyelmeztette Tudosét, hogy tanúsítson nagyobb felelősséget, és szenteljen több figyelmet a saját megnyilatkozásaira.

A köztiszteletnek örvendő és az elítélt

Viorica Dăncilă európai parlamenti képviselő köztiszteletnek örvend Brüsszelben, miniszterelnökként nagy segítségére lehet az országnak a jövő évben esedékes román EU-elnökség előkészítésében – hangsúlyozta Liviu Dragnea, a parlamenti többséggel bíró PSD első embere. Ő azért nem lehet miniszterelnök, mert büntetett előéletű.

Liviu Dragneát jogerősen 2 év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte a bíróság, az államfő leváltásáról kiírt 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben. A politikus csalásra bujtotta fel a választási bizottságok tagjait az érvényességi küszöböt meghaladó részvétel elérése érdekében, ami Traian Băsescu akkori államfő leváltását eredményezte volna.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Röplabda bronzcsata: idegenben egyenlített a Debrecen
Az Extraligában szereplő DEAC három szettben győzött.
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A cirkuszművészet esszenciáját láthatják Debrecenben
A Magyar Nemzeti Cirkusz világsztárokkal mutatja be jubileumi műsorát.