Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Megalapították az Európai Egyesült Államokat?

| 2018. 01. 22. | 17:38:00
Heves vita után fogadták el a német-francia együttműködésről szóló határozatot.
Megalapították az Európai Egyesült Államokat?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Heves vita után fogadott el határozatot hétfői ünnepi ülésén a német szövetségi parlament (Bundestag) a német-francia barátsági szerződés megerősítéséről. A német-francia együttműködés alapját megteremtő Elysée-szerződés aláírásának 55. évfordulója alkalmából megszavazott, a német Bundestag és a francia Nemzetgyűlés közös határozatának legfőbb eleme az, hogy 2018-ban ki kell dolgozni egy új Elysée-szerződést, amely "az európai integráció egyik alapját" jelentő német-francia együttműködés elmélyítéséről szól.

A határozatot a Bundestag két pártja is elutasította. 

Az Alternatíva Németországnak (AfD) részéről Alexander Gauland frakcióvezető kiemelte: az ünnepi ülés "képmutatás", a valódi cél pedig az "európai egyesült államok" megalapítása, ami ellentétben áll az Elysée-szerződéssel. A határozat kezdeményezői "átértelmezik" a szerződést, és megosztják az európai országokat. Ezen az úton nem követi Berlint és Párizst Magyarország, Csehország és Lengyelország - mondta.

A Die Linke (Baloldal) frakcióvezetője, Sahra Wagenknecht hangsúlyozta: Charles de Gaulle - néhai francia államfő, aki a szerződést francia részről aláírta - a

"szuverén demokráciák Európáját" akarta felépíteni, és nem olyan Európát, amelyet "Brüsszelből vagy Berlinből irányítanak.

De Gaulle egyik utódja, Francois Mitternand pedig azért támogatta az európai gazdasági-, és valutauniót, mert úgy látta, hogy ezzel megelőzhető a német dominacia, a német túlerő kialakulása. Ezzel szemben mégsem "európai Németország", hanem "német Európa" épül, amely bukásra van ítélve - mondta.

A Bundestagban rendezett vitán a CSU részéről Alexander Dobrindt, a bajor regionális párt képviselőinek vezetője azt mondta, hogy az AfD állításaival szemben "a szülőföldek és régiók békés Európájáért küzdünk", az AfD viszont a "tuskó nacionalizmus" mellett áll ki, ami ellentétes mindazzal, amit Charles de Gaulle és a szerződést német részről aláíró kancellár, Konrad Adenauer.

Az SPD vezérszónoka, Andre Nahles pedig kiemelte, hogy a francia határ térségében fekvő Rajna-vidék-Pfalz tartományban 2020-ra eléri a 200-at a kétnyelvű, a németet és a franciát egyformán használó óvodák száma, a határrégióban dolgozó

német és francia állampolgárok pedig már most igénybe vehetik a másik országban működő munkaügyi hivatalok szolgáltatásait.

A német és a francia kormányt egy sor intézkedésre felszólító parlamenti határozatban a többi között az áll, hogy létre kell hozni egy közös t gazdasági térséget, amelyben összehangolt szabályok érvényesülnek egyebek mellett a vállalati jog és adózás területén, és ki kell alakítani olyan két tannyelvű középiskolákat, amelyek Németországban és Franciaországban is elismert érettségit adnak. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Kombájn égett Újiráz határában
Kombájn égett Újiráz határában
Szeghalomról érkezett a segítség.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Kínába mennek a debreceni városvezetők
Szerződéseket írnak alá.
Kétszázmilliós kérdés a debreceni közgyűlésen, ahol új vezetőt is választottak
Politikai pályafutása legtanulságosabb öt évének nevezte Papp László a most záruló ciklust.
2025 végéig fizetnek a Hajdú tanyáért
Utána ingyen használhatja a felfuttatott hajdúböszörményi telepet a szakképzési centrum.
Életműdíjat kapott Dr. Ábrahám László
Szívügye a jövő mérnökeinek támogatása.
Hirdetés
Hirdetés
Támogatott tartalom
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
Megnyílt a 13. Zamat Fesztivál
4000 négyzetméteres rendezvénysátor várja idén is a gasztronómia szerelmeseit és a bulizni vágyókat az ősz legnagyobb gasztroeseményén a cívisvárosban.
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
Westernhangulat a Zamat Fesztiválon a Marnevall jóvoltából
A gasztronómia és a zene szerelmeseinek idén is felejthetetlen élményt ígér a Debreceni Zamat Fesztivál.
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
Civis Honoris Causa címet kapott Bogsch Erik
A debreceni biotechnológiai üzem a jövő szempontjából a Richter számára a legfontosabb terület.
Miért szükséges a fugázás?
Miért szükséges a fugázás?
Milyen funkciója van ennek az anyagnak?
Hirdetés