Mégis megszűnik az óraátállítás?

inforadio.hu

2017.10.18. 19:07

Mégis megszűnik az óraátállítás?
Fotó: illusztráció

A Jobbik újra előveszi a témát.

Hirdetés

A Jobbik ismét a parlament elé vinné az óraátállítás eltörlésének ügyét - írja az inforadio.hu.

A portál a Magyar nemzet cikkéri hivatkozva megjegyzi: október 29-én véget ér a nyári időszámítás, és kezdődik a téli. Ekkor egy órával visszaállítjuk az órákat, így délután 5 órára gyakorlatilag koromsötét lesz.

Azt szeretnénk, ha többé nem állnánk vissza a téli időszámításra, hanem véglegesen nyáriban maradnánk. Szeretnénk, ha a bizottság jövő kedden napirendre venné az ügyet

 – mondta Kepli Lajos, a Jobbik országgyűlési képviselője. Tavaly novemberben a javaslatot tárgysorozatba vette a parlament, decemberben az általános vitát is lefolytatták róla, de a részletes vita azóta sem kezdődött meg.

Magyarország jelenleg a közép-európai időzónában (CET) van, ez egy órával több, mint az egyezményes koordinált világidő (UTC). Nyaranta ez még egy órával hosszabbodik meg (UTC+2). Hazánk a CET időzóna keleti oldalán helyezkedik el, ezért korán megy le a Nap. Ha Kepli javaslata megvalósulna, óraátállítás nélkül folyamatosan a UTC+2 időzónában élnénk.

Ezzel az helyzet állna elő, hogy az Európai Unióban rajtunk kívül mindenki átállítaná az órát ősszel és tavasszal, erről ugyanis európai irányelv rendelkezik. Így nyáron Nyugat-Európa és Közép-Európa nagy részével, télen Romániával és Ukrajnával lennénk egy időzónában.

óraátállításnyári időszámítás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés