Félmillióért sem talál óvónőt a borsodi falu

inforadio.hu

2017.10.13. 12:32

Félmillióért sem talál óvónőt a borsodi falu
Fotó: illusztráció

Van, aki még ezt is kevesli.

Hirdetés

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Tornanádaskán hatalmas fizetéssel csábítják az óvodapedagógusokat. A mintegy 600 fős falu önkormányzata bruttó 350-520 ezer forintot sem sajnálna, hogy valaki végre elvállalja a megbízatást, de ennyi pénzért sem találnak óvónőt - írja a hvg.hu cikkére hivatkozva az inforadio.hu. 

A portál beszámolója szerint a falu nehéz helyzetét jól mutatja, hogy akár pályakezdőknek is megadnák ezeket az összegeket. Pedig a pedagógus-bértábla alapján a frissen végzettek legjobb esetben is csak bruttó 196 ezer forintot vihetnének haza. Ez nem sokkal több, mint a fele a jól csengő bruttó 350 ezres fizetésnek. Az utóbbi összeget csak úgy kaphatnák meg, ha az önkormányzat saját keretéből kipótolja a papíron járó béreket.

Összehasonlításképpen, hogy mennyire számít mesésnek a határmenti falu ajánlata:

a bértábla szerint egy több mint 30 éves gyakorlattal rendelkező, mesterfokozatú óvodapedagógusnak jár bruttó 360 ezer forint. Bruttó félmilliós fizetésről azonban még a pedagógus II. kategóriába tartozó, 40 éves szakmai tapasztalattal rendelkező mesterfokozattal rendelkező pedagógusok sem álmodozhatnak.

Beri Tamás, az egyhamar híressé váló Tornanádaska polgármestere arról beszélt, hogy bár szép számmal vannak érdeklődők, még senkit sem sikerült találnia a meghirdetett óvónői állásra. Még jobban meglepődtünk, amikor elárulta:

ennek az az oka, hogy sokan kevesellték az első hallásra mesésnek tűnő fizetést, mondván, máshol sem kapnak jelentősen kisebb összeget. Volt, aki óvodavezetőnek jelentkezett, és bruttó 580 ezer forintot kért volna, tehát többet, mint amennyiről a hirdetés szólt. Arra is volt példa, hogy az egyik jelentkezővel 420-450 ezer forintos fizetésről alkudozott.

pedagógusóvoda

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés