Hirdetés

Magyar esély: az oroszok is mérgesek az ukránokra

index.hu

2017.09.12. 15:09

Magyar esély: az oroszok is mérgesek az ukránokra
Az ukrán parlament által hozott törvény ellen sokan lázadnak - teljes joggal

Az oktatási törvénnyel több millió orosz diák nem tanulhatna az anyanyelvén.

Hirdetés

Nemzetközi összefogást sürgetett az orosz külügyminisztérium kedden az ukrán oktatási törvénnyel szemben, amely a tárca szerint egyszerre sérti Ukrajna több millió oroszajkú állampolgárának érdekeit, az ukrán alkotmányt és Kijev nemzetközi kötelezettségvállalásait, írja az Index.

Noha a törvény nem tesz említést az orosz nyelvről, nyilvánvaló, hogy a jelenlegi ukrán törvényalkotók fő célja Ukrajna több millió oroszajkú lakosa érdekeinek elnyomása és egy egyetlen etnikumra szabott nyelvrendszer bevezetése egy soknemzetiségű államban

- fogalmaz a tárca kedden publikált állásfoglalása.

A lépésben Oroszország a hatalom arra irányuló kísérletét látja, hogy teljes mértékben elukránosítsa az oktatási teret az országban, ami ellentétben áll mind az ukrán alkotmánnyal, mind pedig Kijevnek a humanitárius ügyekben tett nemzetközi kötelezettségvállalásaival.

A moszkvai minisztérium kitért rá, hogy a törvényt élesen bírálta a magyar, lengyel és a román kormány, valamint Igor Dodon moldovai elnök is. Moszkva ezzel kapcsolatban közös fellépést szorgalmazott a nemzetközi szervezetek fórumain.

Mint ismert, az ukrán oktatási törvény ellen a magyar kormány az EBESZ-hez, az ENSZ-hez és az EU-hoz fordult.

 

Ukrajnaoktatás

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés