Hirdetés

Politikus feleségének lenni jó

Blikk

2017.04.21. 10:37

Politikus feleségének lenni jó
Fotó: illusztráció

Szép summát vehettek fel agrártámogatásként.

Hirdetés

Akár egy saját frakciót is alkothatnának azok a képviselők, akiknek a felesége is komoly agrártámogatásokat kap – írja a Blikk. A napilap a 2016-os adatokra hivatkozva arról számol be, hogy tavaly tucatnyi politikus házastársa kapott földművesként állami és uniós támogatásokat.

A Blikk számításai szerint a legtöbb támogatás

L. Simon László fideszes képviselő fitneszedzőként dolgozó feleségének jutott, összesen 23,7 millió forint. A képviselő neje pár éve csöppenhetett bele a mezőgazdaságba, egy évvel ezelőtt már 280 millió forintért licitált állami földekre, és összesen 278 hektárnyi birtokot nyert el a Velencei-tó környékén.

L. Simon a következőket válaszolta a lap megkeresésére:

Amennyiben egy politikus vagy hozzá köthető gazdasági társaság azért kap uniós támogatást, mert politikus, azt visszásnak tartom. Miként azt is, hogy egy jogszerűen járó vagy adható támogatást azért nem kaphat meg egy gazdálkodó, mert helyi vagy országos politikus is egyben, vagy, mert a támogatásban részesített agrárvállalkozás tulajdonosai között politikust találni.

A második helyen végzett ezen a listán a trafikbotrányban ismertté vált Horváth István (Fidesz) felesége, akinek cége, a Bikácsi Agrár Kft. 21 millió forintot kapott tavaly. A szekszárdi politikus a napilap megkeresésére nem válaszolt.

A képzeletbeli dobogó harmadik fokára Bánki Erik fideszes képviselő felesége állhat fel. Ő 18,5 millió forint támogatást kapott 2016-ban. A jogi végzettségű házastárs szintén mostanában kóstolhatott bele a földművelés világába, mert egy évvel korábban még csak 300 ezer forintot kapott.

Jól hozott a konyhára az agrártámogatás a politikusi támogatási listát vezető Farkas Sándor (Fidesz) feleségének is: 11,3 millió forintot kapott saját nevére. Igaz, ő régi agrárszakembernek számít, és férje agrárcégének a vezérigazgatója.

Ötödik helyre „futott” be Győrffy Balázs (Fidesz, az agrárkamara elnöke) felesége, aki 9,9 millió forintot vehetett fel. Ő is 2015-ben került fel először a listára, korábban soha semmilyen agrártámogatásban nem részesült.

Ellenzéki politikus felesége is kapott támogatást: a korábban is gazdálkodásból élő LMP-s Sallai R. Benedek neje 7,6 millióhoz jutott.

Európai Unió

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés