Hirdetés

Jön a kilencosztályos általános iskola

mti

2017.03.03. 17:13

Jön a kilencosztályos általános iskola
(Fotó: illusztráció)

A miniszter komoly társadalmi vitára számít.

Hirdetés

A legutóbbi kormányülésen fontos szakmai döntés született arról, hogy elindulnak a kilencosztályos általános iskola irányába, ami „egyfajta preschool-t jelent”, mert a szakmai viták ebbe az irányba mutatnak – közölte Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy székesfehérvári konferencián.

A preschool „előiskolát” jelent, és Balog szavaiból kiderül: erre azért lehet szükség, mert nehéz az átmenet a bölcsődéből óvodába, óvodából iskolába, vagy az általános iskolából a következő szintre, „sok képesség elveszik”.

A kilencosztályos általános iskola bevezetését a miniszter szerint komoly társadalmi vita fogja megelőzni, de úgy látja, egyre nagyobb a szakmai konszenzus ennek szükségességéről.

Arról még viták zajlanak, hogy négyéves óvoda, ötéves alsó tagozat, vagy 3+3+3 éves általános iskola lenne-e a jó megoldás

– mondta Balog Zoltán. Kitért arra is, hogy az új Nemzeti Alaptantervben figyelmet fordítanak arra, hogy a köznevelésben ne a „mennyit”, hanem a „mit, hogyan és kinek tanítsunk” kérdésre adjanak választ. Egyben bejelentette, hogy az új szemlélet megvalósítása érdekében miniszteri biztosnak kéri fel Csépe Valéria akadémikust, a kognitív pszichológia kutatóját.

oktatásiskola

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés