Hirdetés

A zsidók és keresztények mindenki felett állnak

2017.01.11. 12:17

A zsidók és keresztények mindenki felett állnak
(Fotó: illusztráció)

Oktatásban, műveltségben, neveltségben.

Hirdetés

Az amerikai Pew Research Center washingtoni pártoktól független kutatóközpont, amelyik 1990 óta kutatja az USA és a világ demográfiai változásait, a közéletet, a magatartás változásokat, legújabb kutatásában a világvallások közötti nevelési, oktatási, művelődési összefüggéseket vizsgálta - számolt be a baptist.hu.

A reprezentatív felmérés alapján meghatározható, hogy a világon a legtöbb képzési időt, férfiak és nők iskolázásra fordított szellemi energiáját a zsidóság és a keresztyénség produkálja.

A zsidók a legiskolázottabbak

Őket a keresztyének követik, majd a vallásilag el nem kötelezettek vagy a vallástalanok csoportja jön. A világviszonylatban felvett adatok tükrében a zsidóságban átlagban 13,4 évet töltenek el az emberek iskolázással. A keresztyének csoportjában 9,3 évet, a vallástalanok között 8,8 évet, a buddhisták között 7,9 évet, a muszlimok és a hinduk 5,6 évet.

Van rá magyarázat

A zsidóság iskolai „csúcsteljesítményének” a hátterében részben az áll, hogy a világ zsidóságának java része a gazdaságilag két magasan fejlett országban él: az USA-ban és Izraelben. A hinduk alacsony mutatója pedig részben azzal is összefügg, hogy a hinduk 98 százaléka a fejletlen vagy fejlődő országban él: Indiában, Nepálban, Bangladesben.

680 millió analfabéta

Világméretekben – a világvallásokhoz tarozók számát tekintve – több mint 680 millió embernek még alapvető iskolai képzettsége sincs, ők csaknem mind írástudatlanok. A hinduknak 41 százaléka, a muszlimoknak százaléka semmiféle iskolai képzésbe nem részesül. A buddhistáknál ez 10 százalék, a zsidóknál 1, a keresztyéneknél 9 százalék.

muszlimzsidókeresztény

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés