Hirdetés

Büszke debreceni akolmelegek

Cívishír

2016.01.18. 16:26

Büszke debreceni akolmelegek

Mielőtt azonban bagatellizálnánk az egészet, vegyük egy kicsit komolyan.

Hirdetés

A báli hétvégét egy zselés halmazállapotban eltöltött vasárnap közbeiktatásával a dolgos hétköznapok követik; folytatódik a békés építkezés a közhivatalokban és a városházán egyaránt, Debrecen polgárainak nagyobb megelégedésére.

Az első nagy munkás összejövetelre, az év első közgyűlésére csütörtökön kerül sor, ahol sok egyéb mellett, egy viszonylag jelentéktelennek tűnő napirendi pontról is szavaznak majd a város atyái és hölgyei, amely előterjesztés a „Debrecen Város Sajtódíja” elismerésre javaslatot tevő szakmai kuratórium tagjának kijelölése” néven került be a megtárgyalandók közé. Ismervén a szokásos ügymenetet, a kérdés megtárgyalása nagy valószínűséggel annyi időt vesz majd igénybe, amilyen gyorsan a képviselők mutatóujja a nyomógombhoz ér. Mi azonban megtorpannánk egy percre. Az előterjesztés szövege szerint:

„Az elismerés az elektronikus vagy írott sajtóban dolgozó újságírónak adományozható a városról való objektív tájékoztatás, a város népszerűsítése, az elért eredmények publikálása terén nyújtott kiemelkedő és magas színvonalú tevékenysége elismeréseként.”

A jelölteket egy szakmai kuratórium véleményezi, a tagok pedig a Debreceni Egyetem, a Hajdú-Bihari Napló, a Hajdú Online, a Debrecen Városi Televízió Kft, a Best Fm, a Dehir.hu és a Rádió 1 környékéről verbuválódtak. Eddig. A Rádió 1 ugyanis időközben jobblétre szenderült. A hiányt pedig pótolni kell; ennek apropójából szavaz a köz gyűlése. Meggyőződésünk volt, hogy a debreceniek kedvenc rádiója, a Campus – lánykori nevén Friss – Rádió lesz a befutó, hiszen érdekes háttérbeszélgetésekkel tarkított műsorait mi is kedvtelve hallgatjuk, ráadásul a mindenhol hallgatható trendi gagyik helyett a színvonalas hazai könnyűzenét is népszerűsítik. Mellettük szól még, hogy nem is barátságtalan polgári pacsirták ők, korábban a vagyonkezelő tagvállalataként, most az egyetem tulajdonában csupa fontos, a városlakók érdeklődésére számot tartó kérdéseket szoktak firtatni.

A helyzet az, hogy melléfogtunk. Az előterjesztés indítványozza a Debrecen Rádió FM95 képviselőjének delegálását.  (Van annak valami bája, hogy egy testületben fognak majd ülni azokkal, akiktől elhalászták a bűvös frekvenciát, de ez legyen az ő bajuk) Mielőtt azonban bagatellizálnánk az egészet, vegyük egy kicsit komolyan. Messze nem feltételezzük, hogy a polgármester úr ne lenne tisztában azzal, hogy a Debrecen RádióFM95 ugyanabból a fészekaljból származik, mint a DTV és a Dehir.hu, s informális körökből bizonyára arról is értesült, hogy a fent nevezett rádiót néhány fizetett taxison kívül elenyésző számban hallgatják, bár gondolatokat jócskán felvet, elvégre közpénzből nyomják az éterbe a hallgathatatlant.A Campus Rádió beemelésével a döntések végeredménye felől sem merülne fel kétség, de a kirakat legalább hívogatóbb lenne, a benne elhelyezett látványelemek pedig némileg hitelesebbek.

Szerénységünk tiltja, hogy hírportálunkat is a taláros testület figyelmébe ajánljuk, bár tudjuk, hogy bennünket illetően az előterjesztő szándéka mögött nem a kínzó információhiány játszott főszerepet, hanem a polgármesteri hivatalban és környékén lebzselő, többnyire személyes ellenszenv vezérelte tanácsadók. Az öblös hangú ripacsok, a világboldogító hintáslegények (leányok), a debreceni polgárok kiskorúsítói és síri fegyelembe terelői. Akik imádják a fedezetlen hangerőt, a blöff-liciteket, s gyűlölnek mindent, ami a tisztánlátást és az ehhez szükséges emberi tartást bátorítja. Éppen ők szolgáltatják muníciónkat is: van még dolgunk a világban, mert céltábláink roppant elevenek ma is. Ezért létezünk: virulens ellenségeink éltetnek. Van még dolgunk a debreceni világban. Hál’ istennek? Sajnos?

SzN

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés