Hirdetés

Mit számol a debreceni DK-s a győzelmi mámorban?

2016.10.03. 12:11

Mit számol a debreceni DK-s a győzelmi mámorban?

Boldog és ünnepel, és köszöni is szépen.

Hirdetés

Varga Zoltán, a Demokratikus Koalíció debreceni képviselője virtuális győzelmi táncot jár a Facebookon azok után, hogy érvénytelen lett a vasárnapi kvótareferendum. A Gyurcsány-párt tagja a háttérképét is megváltoztatta, s azt hirdeti, hogy győztek, továbbá több bejegyzésében értékeli a "dicsőséges diadalt".

Sőt! Hétfőn még közleményben is kifejtette:

Hazáját, városát szerető politikusként, érző emberként üdvözlöm a gyűlölet bukását országszerte. Köszönöm a debreceniek bátorságát, emberségét, azt, hogy ellen tudtak állni a mindent elöntő Fidesz-szennynek, a zsigerekig ható gyűlöletkampánynak, hiszen Debrecenben az országos átlag felett, a szavazók 64.54%-a utasította el a Fidesz hazug, manipulatív, gyűlöletkeltő politikáját!

Varga Zoltán magáénak tudja azok támogatását, akik nem járultak az urnák elé. Nos, a korábbi debreceni szavazások alapján ez nem más, mint politikai nagyotmondás és szélhámosság! Számolgassunk!

A tények

Debrecenben több mint 70 ezer ember (70 752=43,01 %) ment el szavazni. Ezzel Debrecenben is elbukott a népszavazás, hiszen az érvényességhez a szavazók felének az urnákhoz kellett volna járulni országosan. A cívisvárosban 82 095 szavazó jelentette volna az 50 százalékot. Egészen pontosan 93 438 debreceni nem ment el szavazni.

A debreceni szavazók közül mintegy 66 ezer ember voksolt nemmel. Érzékeltetésül: ez több mint három telt házat jelent a Nagyerdei Stadionban, vagy annyi, mint Hajdúböszörmény, Hajdúszoboszló és Hajdúhadház lakossága együttvéve.

Múltidéző

A most győzelmet ünneplő Varga Zoltán két fronton mérettette meg magát a 2014-es önkormányzati választáson. Polgármesterjelöltként 6 317 szavazattal és 13.03 százalékkal a fideszes Papp László (56.41 %) és a jobbikos Kőszeghy Csanád (15.46 %) mögött a harmadik helyen végzett. A12. számú egyéni választókerületben 258 (kétszázötvennyolc) darab szavazatot kapott (14.09 %), és itt is a harmadik helyen végzett a fideszes Csaholczi Attila (48,57%) és a jobbikos Pákh Éva Emília (16,71%) mögött.

Az egyik fronton tehát 86.97, a másikon 85.91 százaléka a szavazóknak mást választott, mint Varga Zoltánt és a Demokratikus Koalíciót. Ezt a 30 százalékos részvétellel számolták két éve. Ha a teljes szavazóképes tábort nézzük, akkor Varga Zoltán eredménye 3.85 százalék a polgármester választáson.

A politikában lehet dobálózni a tényekkel

Két év alatt természetesen sok minden változhatott a szavazók fejében, és még az is előfordulhat, hogy 93 438 debreceni DK-szimpatizáns lett. Vagyis a politikában mindent meg lehet magyarázni, és addig lehet dobálózni a számokkal, ameddig bírja a gerinc...

DKVarga Zoltán

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés