Recept: halászlé Nagy Gyula módra

Szabolcsihír

2017.10.30. 10:56

Recept: halászlé Nagy Gyula módra
Fotó: Szabolcsihír

Enni? Hát azt nagyon szeretünk. A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!

Hirdetés

Hozzávalók:

1 kg halhoz:
30-35 dkg különféle hal (ponty, keszeg, kárász, törpeharcsa, compó)
10 dkg vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1-2babérlevél
1 db paradicsom
1 db zöldpaprika
csipetnyi őrrölt kömény
literenként 1 dl száraz fehérbor
törött pirospaprika
só, citrom, citromlé
mostár
tejföl
tejszín
paradicsompüré
1-2 halászlé kocka

Elkészítése:

Az alaplének valót (halfej, apróra vágott hagyma, fokhagyma, babérlevél, paradicsom, halászlé kocka és a száraz fehér bor) tegyük annyi hideg vízbe, amennyi bőven ellepi, majd főzzük lassú tűzön másfél-két óráig. Miután a habját feldobta, rászórjuk a pirospaprikát.

Közben a halszeleteket kenjük be paradicsompürével, egyhén sózzuk és tegyük be 1 órára a hűtőbe. Mikor az alaplében már jól szétfőttek az alapanyagok, átpasszírozzuk, a levet visszatesszük a bográcsba (fazékba) jól felzubogtatjuk, majd óvatosan beletesszük a halszeleteket.

A mustárt a tejföllel és a tejszínnel (literenként egy csapott evőkanál mustár, fél dl tejföl) keverjük össze, tegyünk hozzá a felforrt léből egy keveset, és dolgozzuk jól össze. Öntsük a leveshez, és ekkor tegyük bele a babérlevelet is. Néhány perc újraforrás után csavarjuk bele a citromlevet. A főzést követően hagyjuk 30 percig állni a levest, majd tálalhatjuk.

Jó étvágyat kívánunk!

(Az ételt a Sóstói Múzeumfaluban kóstoltuk A régi Magyarország ízei című gasztronómiai fesztiválon)

recepthalászlé

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés