Hirdetés

Ide süss! Szpircsikat sült malaccal és bodaggal

civishir.hu

2017.08.22. 09:03

Ide süss! Szpircsikat sült malaccal és bodaggal

Enni? Hát azt nagyon szeretünk! A sütés-főzésbe pedig jöjjünk bele együtt!

Hirdetés

A debreceni Wáli István Református Cigány Szakkollégium vendége volt György Dóra orosz-angol szakos hallgató nagymamája, Annuska néni volt, aki hasgatott tésztalevest (szpircsikat) készített, hozzá malacot sütött, hozzá pedig bodagot, ezúttal sütőporral készítve. A szpircsikat vagy pharrado hhumer átmenet a nokedli és a metélt között. Elkészítése némi kézügyességet igényel, hiszen a tésztát előbb rétegesre kell hajtogatni, majd puszta kézzel minél vékonyabb, egyenlő csíkokra szaggatni. Nem rohanó tempóhoz igazított étel, viszont az élmény kedvéért érdemes kipróbálni.

Hozzávalók a leveshez:
1 fej vöröshagyma
1 evőkanál olaj
1 db sárgarépa
1 db petrezselyemgyökér
pirospaprika ízlés szerint

Hozzávalók a tésztához:
20 dkg finomliszt
2 db tojás
só ízlés szerint

Hozzávalók a sült malachoz:
2 kg süldő malac (comb)
3 gerezd fokhagyma
1-2 fej vöröshagyma
2-3 szem krumpli
3,5 dl víz
3 evőkanál disznózsír

Hozzávalók a bodaghoz:
1 kg liszt
2 zacskó sütőpor
só, víz, bors

Elkészítés

Szpircsikat: Az apróra vágott hagymát olajban megdinszteljük, majd pirospaprikával, apróra vágott zöldségekkel vízbe tesszük főni. A tésztához lisztet, sót, tojást vízzel félkeményre gyúrunk, 10 centi hosszú, 3 centi széles darabkákat gyúrunk belőle, 5-10 percig pihentetjük, majd kézzel minél vékonyabb darabokra szaggatjuk. Mikor megfőttek a zöldségek, a levesbe tesszük a tésztát is, majd további 5-10 percig főzzük, amíg megfelelő állagú lesz.

Sült malac: A darabokra vágott húst sóval, borssal fűszerezzük, megtűzdeljük fokhagymával, leöntjük olajjal, majd sütőzacskóba tesszük. Tegyünk mellé 1-2 egész fej hagymát és néhány szem krumplit is. Mikor a megfelelő állagúra puhult, kivesszük a zacskóból és tovább pirítjuk.

Bodag: Egy kiló liszthez két zacskó sütőport adunk, sóval és vízzel összedolgozzuk közepesen lágy tésztává. Ezt liszttel megszórt tepsibe tesszük, 3-4 ncentisre lapítjuk, majd addig sütjük, míg megemelkedik és megpirul.

A Wáli István Református Cigány Szakkollégiumban a Nemzeti Tehetség Program támogatásával a 2016/17-es tanévben októbertől májusig nyolc alkalommal jött a kollégium konyhájába egy-egy hallgató családja, hogy főzzön valami olyat, amit otthon is szívesen esznek. 

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés



Hirdetés



Hirdetés