Hirdetés

Ha gagyit sütsz, nem nevezheted tepertős pogácsának!

index.hu

2017.01.26. 13:31

Ha gagyit sütsz, nem nevezheted tepertős pogácsának!
(Fotó: illusztráció, mti)

A védett recept titka: bőven kell bele tepertő.

Hirdetés

Sokéves procedúra után múlt ősszel uniós védettséget kapott a tepertős pogácsa, így most már nem árulhat akárki akármit ezen a néven - írja az Index.

„A tepertős pogácsa kerek, hengeres alakú, 3-5 cm átmérőjű, 25-50 g tömegű, darált tepertőt és sertészsírt tartalmazó, élesztővel lazított, omlós vagy hajtogatott leveles szerkezetű, sóval és borssal ízesített péksütemény. Felülete vörösesbarna, négyzethálósan rovátkolt. Alja sima, vörösesbarna. Bélzetében a tepertődarabkák egyenletes eloszlásban találhatók. Az omlós változat rögökre törhető szét, a leveles változat bélzete laza, leveles szerkezetű. Íze a tepertő pörkanyagaira jellemző, kellemesen sós, enyhén borsos fűszerezésű. A termék szárazanyagra számított zsírtartalma 20-30 százaléka, lisztre számított 25-40 százalék mennyiségben tartalmaz tepertőt. A zsírtartalom legalább 60 százaléka a tepertőből származik.”

- ilyen a tepertős pogácsa a magyar pékek rendje nyomán.

A védettség lényege az, hogy már nem lehet akármit tepertős pogácsa néven gyártani. Aki tepertős pogácsát szándékozik sütni, annak 15 nappal előtte bejelentést kell tennie a Nébihnél, a hivatal kiállít neki egy hatósági bizonyítványt, ami feljogosítja erre. További teendő ezzel nincs is, feltéve, hogy a pékség vagy sütöde tényleg a leírásnak megfelelően rakja össze a pogácsát. Ha nem, akkor a Nébih egy ad hoc ellenőrzés során vagy fogyasztói jelzés nyomán egy évre megtilthatja a termék további sütését.

Hirdetés

Hozzászólás

Hirdetés

Hirdetés