Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Zsindely vagy cserép? Mikor, melyiket érdemes választani?

civishir.hu | 2024. 04. 25. | 14:09:15
XXX
Zsindely vagy cserép? Mikor, melyiket érdemes választani?
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A tető fedésének tervezésekor számtalan szempontot kell figyelembe venni. Az egyik szempont természetesen az esztétika, vagyis az, hogy az adott házhoz mi illik a legjobban, illetve az, hogy a tulajdonosnak milyen elképzelése van a ház megjelenését illetően. Ezenkívül azonban vannak még olyan más tényezők is, melyek azt befolyásolják, hogy melyik tetőfedő anyag a legpraktikusabb választás. 

Mi is pontosan a zsindely?

Míg a tetőcserépről általában mindenki tudja, hogy miből készül és hogyan, addig a csomeszigeteles.hu oldalán beszerezhető zsindely tekintetében már nem teljesen egyértelmű a helyzet. A zsindely egy olyan lapos, hullámosított vagy hajlított tetőfedő anyag, amelynek alapanyaga a legtöbb esetben bitumen, de készülhet fából, fémből vagy műanyagból is.

Milyen megjelenésű ez az anyag?

Nagyon sokféle színben és formában elérhető ez a tetőfedő anyag, így semmi akadálya annak, hogy különféle stílusú épületekhez illeszkedjen. Nagy előnye az időjárásállóság és a tartósság, ellenáll a szélnek, a csapadéknak, a hónak, az UV-sugárzásnak, ezért a tető hosszú élettartamú lesz. 

A zsindely legfontosabb jellemzői

Ez az anyag nagyon rugalmas, hajlítható és formázható, így olyan tetőknél is kiváló megoldás lehet, ahol meredek a dőlésszög vagy egyedi a tetőforma. Alacsony súlya miatt nem terheli meg a tetőt, telepítése pedig egyszerű, nem igényel drága eszközöket. Ennek ellenére mindenképpen szakemberre kell bízni a telepítést, hiszen, ha nem megfelelően van felhelyezve, akkor beázhat.

Hogyan kell felrakni a zsindelyt?

A zsindelytető egyik fontos eleme az alátétlemez, melynek funkciója a vízzárás, mivel az esetlegesen bejutó nedvességet képes elvezetni. Így aztán a helyes telepítésre kiemelten érdemes odafigyelni. Ezt az anyagot rögzíteni kell a tetőszerkezethez, majd pedig a méretre vágott zsindelyt kell a zsindelyszögekkel a helyére felhelyezni. Az egyes zsindelyeket szorosan kell egymáshoz illeszteni, semmiképpen se maradjanak hézagok, ahol a nedvesség be tudna jutni.

Mikor érdemes a cserép helyett zsindelyt választani?

A cserép is remek megoldás a tető kialakítására, azonban célszerű a zsindely mellett dönteni abban az esetben, ha a költségvetésünk alacsonyabb, hiszen a zsindelyfedés összességében olcsóbban kivitelezhető, illetve akkor is, ha a tetőszerkezet gyengébb és kímélni szeretnénk. A két anyag súlya közötti különbség igen jelentős. Míg cserép esetén egy négyzetméter súlya akár 50-80 kg is lehet, addig a zsindely, típustól függően csupán 9-20 kg. Emellett praktikusabb ez a megoldás akkor is, ha a tető dőlésszöge nem teszi lehetővé a cserép alkalmazását, például lapos vagy túl meredek, esetleg olyan speciális kiugrások, kialakítások vannak benne, melyet a cseréppel nem lehet megoldani.

A zsindely már az ókorban is kedvelt tetőfedő anyag volt, a mai korszerű tekercses vagy hagyományos oxidált bitumenes lemez pedig rendkívül tartós, bírja az extrém időjárási körülményeket, számtalan színben, formában és mintázattal kapható, nagyon mutatós és költséghatékony megoldás.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Menczer: „mi magyarbarát politikát folytatunk”
Menczer: „mi magyarbarát politikát folytatunk”
A kommunikációs igazgató szerint a tét óriási.
Gazdaság
Nagy Márton: szükség van a kínai kapcsolatokra
Azt mondta, erősíteni kell a két ország közötti együttműködést.
Tervezhetik a debreceni óriás kamionparkolót
Az egyik cég négyszer annyit kért volna a munkáért, mint a nyertes.
A kormány is örül az üzemanyagár-csökkenésnek
Újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.
Támogatott tartalom
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Rangos szakmai díjjal ismerték el a debreceni orvos munkáját
Furka Andrea a Richter Érdemérem különdíját kapta. .
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Villás Galéria: kincsek kalapács alatt
Ismét festmény- és műtárgyárverést tartanak Debrecenben.
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
AI-ok randiznak a Betone új podcastjában
A Betone kiderítette, elveheti-e az AI az kreatív szakemberek munkáját.