Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

Újabb magyar győzelem a jégkorong vb-n

mti | 2024. 04. 30. | 19:05:09
Újabb magyar győzelem a jégkorong vb-n
Mihály Ákos a kapu felé tartó korongot figyeli (Fotó: MTI)
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés

A magyar jégkorong-válogatott remek játékkal, 6-2-re győzte le a dél-koreai csapatot a bolzanói divízió I/A-világbajnokság április 30-i, keddi játéknapján, így két forduló után százszázalékos.

 Don MacAdam szövetségi kapitány együttese a második percben hátrányba került, ám még az első harmadban fordított, pedig nem sikerült betalálnia egy ötperces emberelőny során. A második felvonásban 5 perc 48 másodperc alatt viszont négy gólt ütöttek a magyarok. A folytatásban Sofron István végleges kiállítást kapott térdelésért, a rivális pedig szépíteni tudott.

A sikerből tizenhárom mezőnyjátékos vette ki a részét ponttal - lőtt gólt vagy adott gólpasszt -, öten egy pontnál többel zártak. A kétgólos Erdély Csanád két büntetőt is kihagyott.

A két csapat vasárnap egyaránt győzelemmel rajtolt: a magyarok Japánt 3-1-re, a dél-koreaiak pedig az élvonaltól tavaly búcsúzott szlovénokat verték 4-2-re.

Don MacAdam szövetségi kapitány nem változtatott a sorokon, a kapuban ismét Bálizs Bence kezdett, és a közel ötszáz fős szurkolósereg újra remek hangulatot teremtett.

Azonban másfél perc után már az ázsiaiak vezettek: Li Jung Dzsun a kapu mögül visszatett pakkot közelről ütötte Bálizs lábai között a kapuba. Hat perc telt el, amikor Mihály Ákos dőlt ki egy fejre irányuló ütközés miatt, Park Dzsin Kju végleges kiállítást kapott. Az esetleges agyrázkódás kivizsgálása után a csatár visszatérhetett. Az ötperces emberelőnyben csak helyzetekig jutott a MacAdam-csapat, ugyanakkor furcsa volt, hogy a hosszú büntetés alatt kétszer is volt egy-egy perc kereskedelmi szünet, ami elvileg nem engedélyezett kiállításnál vagy tilos felszabadításnál, mert a vétkes fél játékosai így plusz pihenőhöz jutnak.

Azonos létszámban Papp Kristóf a kapu mögül szolgálta ki a rá bízott védőt időben eltoló Erdély Csanádot, Ha Dzsung Ho rosszul zárta a rövid sarkot, így a 14. percben megszületett az egyenlítő gól. A dán bajnokságban ezüstérmes magyar csatár két éve az egymás elleni legutóbbi vb-meccsen, Ljubljanában mesterhármast lőtt Dél-Koreának, és volt egy gólpassza is akkor. A 17. percben Sofron István egy testcsellel rázta le hátvédjét, Li Don Kut, majd a kapuba bombázott. A gólerős támadó 2022-ben ugyancsak eredményes volt az ázsiai alakulat ellen. Még a szünet előtt mindkét kapus hatalmas bravúrral védett, így maradt a 2-1-es magyar vezetés.

A második harmad egy bődületes védelmi hiba miatt dél-koreai helyzettel kezdődött, Li Csong Min két próbálkozását azonban Bálizs hárította. A Mihály elleni szabálytalanságért kapott fórban a hátvéd Stipsicz Bence talált be, Erdély remekül takarta a kilátást Ha elől. Három perc múlva megint Erdély ment zavarni az úgynevezett piszkos zónába, és Sebők Balázs ütött gólt távolról. 36 másodperc múlva Mihály kapott jó ütemű passz a vb-újonc Ortenszky Tamástól, ezzel ő is eredményes lett.

A megroggyant ellenfél időt kért és kapust cserélt, ám ez sem segített, mert az üresen hagyott Erdély szinte "zsákolva", a kapu torkából húzta be a korongot a gólvonal mögé felavatva Li Jon Szeungot. A második szünet előtt Galló Vilmos ült ki magas bottal lökésért, ez volt az első magyar emberhátrány. Azonban a nagy kedvvel játszó Erdély kiugrott volna, de visszahúzták, a megítélt büntetőt pedig a dél-koreai kapus botoskesztyűvel védte, így elmaradt a mesterhármas.

A harmadik harmadban a biztos vezetés tudatában főleg a védekezéssel törődött magyar csapat, a stáb mindenkinek igyekezett egyenlő részben elosztani a jégidejét. Rossz hír volt viszont, hogy Sofron térdelés miatt végleges kiállítást kapott. Az MTI értesülése szerint a szerda délelőtti fegyelmi bizottsági ülésen döntik el, hogy a magyar csatár kap-e eltiltást.

A kitörő Erdéllyel szemben megint szabálytalankodtak, de újfent elrontotta az emberhátrányos büntetőt. Az emberelőnyben Sin Szang Hun szépített, majd az egyre paprikásabb hangulatban sorra jöttek a kiállítások. Németh Kristóf a hajrában a felső lécet találta el, így maradt a 6-2.

A magyarok szerdán 12.30-kor az eddig pont nélküli, 17 székellyel felálló román, pénteken a házigazda olasz, a szombati záráson pedig a szlovén válogatottal találkoznak. Az első két helyezett jut fel a 16 csapatos világelitbe, az utolsó kiesik a divízió I/B-be.

Eredmény, 2. forduló:
Magyarország-Koreai Köztársaság 6-2 (2-1, 4-0, 0-1)
gól: Erdély (14., 31.), Sofron (17.), Stipsicz (25.), Sebők (28.), Mihály (29.), illetve Li J. Dzs. (2.), Sin (49.)

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Megújul az Illyés Gyula utca és az Ormós Lajos utca egy-egy szakasza
Megújul az Illyés Gyula utca és az Ormós Lajos utca egy-egy szakasza
Útfelújítás zajlik Debrecenben. Bejelntették a következőt.
Hirdetés
Hirdetés
Gazdaság
Az Aquaticum Debrecen Kft. pályázata
Az ajánlatokat május 28-ig várják.
Adóbevallás: siessen, ha még nem fogadta el a tervezetet!
Adója 1+1 százalékáról is dönthet.
Középiskolások ingyenes jogosítványszerzése: körvonalazódik a kép
Sok minden még nem tiszta, de várhatóan hamarosan kormányrendeletet hirdetnek ki.
Adóbevallás: pár nap múlva lejár a határidő
Egyre többen rendelkeznek adójuk 1+1 százalékáról.
Támogatott tartalom
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A jogosítványszerzők legnagyobb félelme: kiderült, mitől tartanak leginkább
A szigorú vizsga azért fontos, mert később egy apró figyelmetlenség is okozhat balesetet.
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
Gyorsabb mobilinternet öt nagyvárosban – Debrecenben is
A Vodafone folyamatosan fejleszti hálózatát.
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
Parkolási rend a pünkösdi hétvégén Debrecenben
A DV Parking Kft. tájékoztatója.